Poreč dobiva STEM centar za mlade

Poreč dobiva STEM centar za mlade-140441

CENTAR ĆE VODITI ČLANOVI UDRUGE POZITRON

U poslovnoj zoni u Ulici Mate Vlašića Grad Poreč-Parenzo trenutno uređuje prostorije koje će koristiti djeca i mladi za potrebe STEM radionica, koje će voditi članovi udruge Pozitron. Radove su zajedno obišli Lovro Šverko iz udruge Pozitron – Centar za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje i porečki gradonačelnik Loris Peršurić s Tihanom Mikulčić iz gradskog odjela za društvene djelatnosti.

Udurga Pozitron se obratila s Gradu Poreču-Parenzo s idejom da se STEM radionice pokrenu u Poreču, jer već postoji iskazan interes. Na obostrano zadovoljstvo, suradnja je vrlo brzo dogovorena te je Grad osigurao prostor i financira njegovo uređenje i opremanje, koje bi trebalo biti gotovo kroz nekoliko tjedana. Dok traje priprema prostorija, u tijeku su upisi na radionice na kojima će djeca učiti o timskom radu, inženjeringu, osnovnim konceptima programiranja i rješavanju izazova – sve kroz zabavne i edukativne aktivnosti. Interes je već sada toliko velik da su gotovo popunjene dvije skupine, kaže Šverko, no upisi i dalje traju, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na: [url=https://centar-pozitron.hr/ ]https://centar-pozitron.hr/ [/url];

Kako je naglasio gradonačelnik, Poreč će uvijek podržavati inicijative koje su usmjerene sadržajima za djecu i mlade – bilo da se radi o sportu, umjetnosti ili, kao u ovom slučaju, znanosti. Posebno veseli da je već sada iskazan veliki interes, što pokazuje da će budući STEM centar u Poreču biti mjesto na kojem će se okupljati polaznici željni novih znanja i vještina, kao i brojni mentori i volonteri.

Centar Pozitron od svojeg osnutka organizira niz edukativnih sadržaja na području Istarske i Primorsko-goranske županije pod zajedničkim nazivom „STEAMatica Histria“. Najveći dio programa i aktivnosti se odnosi na srednjoškolsku djecu, ali se pojačava rad i sa osnovnoškolcima, studentima i edukatorima. U edukativnim programima Centra Pozitron vodi se računa o svim aspektima razvoja djece i mladih, a posebice se potiče tehničko razmišljanje i kreativnost te razvoj motoričkih vještina kroz praktični rad s gradivnim elementima robotičkih kompleta te rad s materijalima i elektroničkim komponentama kroz projekte izrade robotskih sustava.