Pokrenut «Hrvatski Sputnjik»

ASTRONOMSKA UDRUGA VIDULINI PREDSTAVLJA SVEMIRSKI PROGRAM I WEB SITE
Astronomska udruga Vidulini iz Kanfanara, u petak, 1. svibnja, pokrenula je web stranice [url=http://www.astronautika.com]http://www.astronautika.com[/url]. Riječ je o službenom startu Hrvatskog svemirskog programa - svojevrsnom Hrvatskom "Sputnjiku" i o pomno planiranom, hrvatskom projektu iz područja svemirskih tehnologija, naročito u posljednjih godinu dana. Web stranice [url=http://www.astronautika.com]http://www.astronautika.com[/url] predstavljaju internet prezentaciju ambicioznog projekta čiji su primarni ciljevi osmišljavanje, izrada i lansiranje pikosatelita u Zemljinu orbitu, njegovo održavanje u operativnom stanju tijekom najmanje tjedan dana, te slanje balona sa sličnim instrumentalnim odjeljkom na visinu od 29 do 37km iznad Zemlje.
Biti će to po prvi puta da je Hrvatska ušla u zonu takozvanog područja bliskog svemira. Po prvi puta dobiti ćemo ciljane podatke i snimke naše zemlje s veoma velikih visina, učinjene uređajima i instrumentima koje je u smislenu cjelinu objedinila domaća ekipa ljudi u sastavu. Voditelj projekta: Marino Tumpić, Voditelji odjela i suradnici: Petar Gljušćić, Gregor Srdoč, Marcela Rasonja, Neven Udovičić, Karin Milotić, Siniša Maretić,Ivica Lađarević, Eduard Erman, Slavko Stojanov, Željko Mogoroš, Milan Milošević, Danijel Reponj i drugi.
Cijeli projekt osmislila je i realizira Astronomska udruga Vidulini te suradnici iz zemlje i inozemstva.
Pored navedenih projekata tu su juš i operativni tehnološki demonstratori misija na Mjesec i druge planete u vidu izrade i korištenja autonomnih robotiziranih sustava poput lendera, rovera, podmornica…
Pored znanstveno-istraživačke djelatnosti, ovaj projekt ima i edukacijsku zadaću; putem edukacijskih materijala i znanstveno-popularnih članaka približiti svemirske tehnologije javnosti, posebice učenicima i studentima. Na taj način Hrvatska dobiva i tematski web site o događanjima na području svemirskih tehnologija a kojeg stvaraju vrsni poznavatelji prilika. Na jednom mjestu tako je objedinjen cijeli Hrvatski svemirski program kojeg do sada nismo imali.
Tijekom narednog vremena u rad na projektima putem radionica ili posebnih programa uključiti će se upravo velik broj mladih ljudi. Projekt su dosad podržali; Istarska županija, Zajednica tehničke kulture Istarske županije, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Actual IT d.o.o., općina Kanfanar i općina Žminj.
Na stranicama [url=http://www.astronautika.com]http://www.astronautika.com[/url] , pored osnovnih podataka o projektu dan je i pregled aktivnosti čija je realizacija ili planiranje već u tijeku. (REX)