Počeli prvi Dani školjaka u sjeverozapadnoj Istri

U 11 RESTORANA, MENIJI SA ŠKOLJKAMA PO 70 I 100 KUNA
Dani školjaka se po prvi puta održavaju na području sjeverozapadne Istre i to od danas, 1. veljače pa do 23. ožujka. Kao jedna od četiri ključne gastronomske manifestacije u klasteru sjeverozapadne Istre, uz Dane šparoga, švoja i liganja, Dani školjaka u organizaciji su turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja. Koncept događanja sastoji se u korištenju lokalnih školjaka u vrijeme kada je meso ovih školjaka najukusnije, kroz ponudu lokalnih restoratera.

Na prvom predstavljanju manifestacije prisutni su mogli uživati u specijalitetima chefa Roberta Marenjaka spravljenima na bazi školjaka iz podmorja sjeverozapadne Istre, vinima Ginafranca Kozlovića i uljima novigradskog maslinara Ante Babića. Predstavljanje je održano u restoranu Navigare, novigradskog hotela Nautica, a uz specijalitete od školjaka predstavljeni su i planovi turističkih zajednica sjeverozapadne Istre u promociji autohtonih namirnica i lokalnih ugostitelja.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije, Denis Ivošević pozdravio je pokretanje Dana školjaka kao projekta koji na ispravan način promiče lokalne namirnice i kvalitetu istarske gastronomije. „Projekti poput Dana školjka razlog su zbog kojeg istarska gastronomija, iako već na visokoj razini, raste iz godine u godinu. Istra nije destinacija u koju se dolazi zbog sunca i mora, već je zbog bogatstva sportske, kulturne i gastronomske ponude, turistički interesantna tokom cijele godine.

Sanda Bravar Radizlović, direktorica TZ Umag predstavljajući razvoj gastronomije u sjeverozapadnoj Istri istaknula je klaster SZ Istre kao pokretača i organizatora ključnih projekata i događanja koji služe na dobrobit ugostitelja, proizvođača, turista i cjelokupne lokalne zajednice. Kao posebnost Dana školjaka, ali i narednih gastronomskih projekata Klastera, Bravar Radizlović naglasila je i interaktivno uključivanje korisnika društvenih mreža. Ovaj projekt na društvenim mrežama predstavit će se kroz Facebook aplikaciju „Školjke na moj način". Aplikacija će prikupljati recepte jela sa školjkama, a najmaštovitije i najzanimljivije recepte odabrat će sami korisnici uz pomoć stručnog žirija, kojeg će činiti poznati kuhari.

Vesna Ferenac, direktorica TZ Novigrada, iznijela je razloge pokretanja Dana školjaka: „Ovim događanjem htjeli smo predstaviti školjke iznimno bogatog podmorja SZ Istre u vrijeme godine kada je meso školjkaša najukusnije. U suradnji s ugostiteljima našeg kraja kreirali smo posebne menije na bazi školjaka, koji će impresionirati svakog ljubitelja školjaka i gastronomije općenito". Nakon predstavljanja pozvala je sve ljubitelje morskih delicija u restorane SZ Istre u čijoj će se ponudi naći specijaliteti na bazi školjaka.

U prvim Danima školjaka sudjelovat će jedanaest restorana s područja sjeverozapadne Istre, na čijim će se jelovnicima naći posebna ponuda, odnosno dva pristupačna menija: jedan po cijeni od 70, a drugi po cijeni od 100 kuna. Na ovaj način svi zainteresirani moći će kušati svježe školjke po pristupačnim cijenama. (REX)

Dani školjaka
Opće informacije

Dani školjaka po prvi puta će se održati od 1. veljače do 23. ožujka na području sjeverozapadne Istre.

Čine jednu od četiri ključne gastronomske manifestacije u sjeverozapadnoj Istri uz:
Dane šparoga (25. ožujka - 15. svibnja)
Dane švoja (listopad-studeni)
Dane jadranskih liganja (prosinac)

Organizatori Dana školjaka su TZ Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla.

Koncept događanja sastoji se u korištenju lokalnih školjaka - kapešanti, pedoća, dondola, mušula, kanaštrela i oštriga u vrijeme kada je meso ovih školjaka najukusnije kroz ponudu lokalnih restoratera, koji su se odlučili uključiti u akciju. Sudionici akcije pripremit će uz svoju stalnu ponudu i prikladne akcijske menije:
dva slijeda na bazi lokalnih školjaka za 70kn
dva slijeda na bazi lokalnih školjaka za 100kn


Novost u organizaciji gastronomskih projekata klastera SZ Istre je interaktivno uključivanje korisnika društvenih mreža u akciju, kroz Facebook aplikaciju „Školjke na moj način". Aplikacija će na stranci Facebook stranici Klastera, Colours of Istria, prikupljati recepte jela sa školjkama, a najmaštovitije i najzanimljivije recepte odabrat će sami korisnici uz pomoć stručnog žirija, koji će sačinjavati poznati kuhari. Najbolje ocijenjeni korisnici zasluženo će osvojiti i nagrade.
Proširivanjem projekta i u sferu društvenih mreža iskorištava se potencijal novih kanala komunikacije, uz informiranje i povećanje interesa mlađe populacije za gastronomiju Istre.


Kulinarske delicije sljubljivat će se s vrhunskim lokalnim vinima i maslinovim uljima, ali i ostalim tradicionalnim namirnicama po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat.
U prvim Danima školjaka sudjelovat će jedanaest restorana s područja sjeverozapadne Istre, na čijim će se jelovnicima naći posebna ponuda organizirana za Dane školjaka. Na ovaj način svi zainteresirani moći će kušati svježe školjke po pristupačnim cijenama.


RESTORAN ADRESA KONTAKT
A Casa Grupija 13a, Umag  +385 52 751 222
Astarea  Ronko, Brtonigla  +385 52 774 384
Badi Umaška 12, Umag +385 52 756 293
Bruno Bašanija 6, Savudrija +385 52 759 592
Ma-ni  M. Bembi 3, Umag  +385 52 751 222
Maruzzella Ungarija 2, Savudrija +385 52 759 147
Navigare Sv. Anton 15, Novigrad +385 52 600 468
Porto Salvore Savudrija 5, Savudrija  +385 52 759 213
San Bendetto Dajla 35, Novigrad +385 52 735 484
Vila Vilola Umaška 2a, Umag  +385 52 759 940
Vila Rosetta Restoran Maruzza Crvena Uvala 31, Umag  +385 52 725 710