Pijana pruga - Istarska atrakcija podno Učke

Pijana pruga - Istarska atrakcija podno Učke-135899

VIKEND PRIJEDLOG
Pijana pruga, neobičnog imena i još neobičnijeg izgleda smjestila se u istočnom dijelu Istre nedaleko od naselja Kožljak. Smještena je podno Učke, pa vam tako njezini najjužniji obronci čuvaju leđa, dok se ispred vas prostire predivan panoramski pogled na zelenilo Čepićkog polja. Danas je ova pruga izvan funkcije, pa na nekim mjestima čak i visi. No najzanimljiviji je upravo onaj dio zbog kojeg ju zovu „pijanom prugom“. Ide malo nakoso, pa naglo dolje, naglo gore. 

Željeznička pruga je nekad povezivala Lupoglav i Štalije, a smještena je nedaleko od srednjovjekovnog naselja Kožljak. Pruga je dugačka oko 50 km, a gradili su je dobrovoljnim radom stanovnici Istre od 1948. do 1951. godine. Zadnja vožnja po njoj je bila u prosincu 2009. godine. Služila je za putnički prijevoz, kao i prijevoz robe.

Danas je popularna zbog dionice koju nazivaju pijana pruga i koju posjećuje sve veći broj ljudi. Zbog nagiba i urušavanja terena, nagnule su se i tračnice i lelujaju. Tih 500 metara pruga vijuga gore-dolje, visi u zraku, možete se pod nju i zavući, ili ispod nje sjesti i biti dio zaista neobičnog i rijetko viđenog prizora što je i kako priroda u stanju za kratko vrijeme učiniti od djela ljudskih ruku. Uz prekrasne poglede prema Čepićkom polju i stijenama iznad jednostavno se prepustite uživanju.

(Hana R.)