Održana vježba provjere spremnosti hitnih službi Županijskog operativnog centra (ŽOC)

Održana vježba provjere spremnosti hitnih službi Županijskog operativnog centra (ŽOC)-137027

AKCIJA U SKLOPU PROJEKTA "FIRESPILL"

U akvatoriju pulske luke danas je održana vježba provjere spremnosti hitnih službi Županijskog operativnog centra (ŽOC) Istarske županije za intervenciju kod pomorske nezgode. Svrha vježbe je provjeriti mehanizme za uzbunjivanje, provjeru informacija, odlučivanje o mjerama intervencije i upravljanje operacijama, gašenja požara, te čišćenja izlivenih ugljikovodika na moru, kao i sposobnosti zajedničkog djelovanja, odnosno koordinacija interventnih timova. Cilj vježbe je unaprjeđenje suradnje i usklađivanja operativnog osoblja interventnih timova, provjera zapovjednog ustroja županijskog plana intervencija, postizanje zadovoljavajuće razine komunikacije među interventnim timovima, te provjera opreme i stjecanje iskustva (uvježbavanje) u rukovanju raspoloživim plovilima, opremom i ostalim sredstvima i novom opremom nabavljenom u sklopu projekta FIRESPILL, uz kasniju analizu postupanja.

Vježba je organizirana temeljem godišnjeg programa Županijskog operativnog centra te se provodi u sklopu projekta FIRESPILL - Fostering Improved Reaction of crossborder Emergency Services and Prevention Increasing safety LeveL, financiranog iz Programa Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020.

Kapetanica Lučke kapetanije Pula i zapovjednica ŽOC-a Istarske županije Dolores Brenko Škerjanc zahvalila se svima žurnim službama i učesnicima koji su sudjelovali u vježbi, te je ustvrdila kako je vježba u kojoj je testirana nova oprema nabavljena u sklopu projekta „FIRESPILL 2023.“ uspješno dovršena.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac je poručio kako je vježba bila sastavni dio aktivnosti koje se provode prije početka ljetne sezone. 

„Danas su sve službe bile uključene, ukupno stotinjak učesnika, od Lučke kapetanije, Policije, Obalne službe, Vatrogasaca i drugih žurnih službi ovisno o potrebi, odnosno sve službe koje su vezane uz more. Cilj nam je bio isprobati novu opremu, odnosno zaštitne brane i ostalu popratnu opremu. Mogu ustvrditi kako je vježba uspjela, ne samo radi demonstracije, nego prije svega provjeravanja opreme koja će poslužiti svojoj svrsi i biti u funkciji. Uspješnost u situacijama nesreća ovisi o mnogo faktora na koje ne možemo utjecati poput klimatskih uvjeta, ali službe koje imamo u Istarskoj županiji, s tehnikom i opremom koju imamo, su potpuno spremne odgovoriti na bilo koji problem“, kazao je zapovjednik Kozlevac i ukratko pojasnio tijek vježbe koji se sastojao od simuliranog požara na jednom plovilu, nakon čega se preko Centra 195 uključila Lučka kapetanija i Pomorska policija, a zatim i vatrogasci koji su sudjelovali sa svojim plovilima i pristupili gašenju. Nadalje, tijekom vježbe simulirana je i havarija broda i onečišćenje mora ugljikovodikom i drugim onečišćujućim tvarima, nakon čega se preko Lučke kapetanije aktivirao ŽOC i pristupilo se sanaciji onečišćenja.

Voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša u Upravnom odjelu za održivi razvoj Istarske županije Bruno Kostelić istaknuo je da se uspješan projekt FIRESPILL bliži svome kraju. 

„Projekt FIRESPILL se pokazao kao vrlo dobar model suradnje s našim žurnim službama te ćemo i ubuduće na taj način koncipirati projekte kako bismo osigurali vrijednu opremu, sredstvima iz EU fondova. Također, na taj način želimo nastaviti podizati svijest kod građana o tome koje službe rade koji dio posla i kako nam one mogu pomoći“, kazao je Kostelić, ujedno voditelj projekta FIRESPILL za Istarsku županiju.

 

Projektom FIRESPILL Istarska županija je za potrebe sustava civilne zaštite nabavila 500 metara zaštitnih brana i popratne opreme za sprječavanje širenja ugljikovodika i drugih onečišćujućih tvari uslijed neželjenih incidenata na moru i obali. Također, iz projekta nabavljena je vrijedna oprema za Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, a najveća sredstva su osigurana za brodicu duljine od 8,5 metara, opremljenu za vatrogasne zadaće i intervencije na moru.

Istarska županija je za svoje aktivnosti projektom osigurala oko 920 tisuća eura. Projekt je započeo s provedbom u travnju 2020. godine, a sve projektne aktivnosti planiraju se realizirati do kraja lipnja 2023. godine. (rex)