Pametna kartica VIA ISTRA predstavljena u Istarskoj razvojnoj agenciji

Pametna kartica VIA ISTRA predstavljena u Istarskoj razvojnoj agenciji-127965

U SRPNJU KREĆE PRVA FAZA ONLINE PRODAJE PAKETA 
Istarska razvojna agencija trenutno sudjeluje u prekograničnom projektu MIMOSA (Interreg Italija-Hrvatska) u sklopu kojeg kao pilot aktivnost razvija koncept pametne kartice VIA ISTRA (smart card). 

Radi se o novom digitalnom turističkom proizvodu uz pomoć kojeg će u varijantama 1, 3 ili 7 dana posjetiteljima Istarske županije, a i domicilnom stanovništvu, biti omogućeno povoljnije korištenje javnog prijevoza te posjećivanje kulturno-povijesnih lokacija.

Detaljnije o navedenom danas su na konferenciji za medije održanoj u Istarskoj razvojnoj agenciji govorili župan Istarske županije Boris Miletić  te direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti. Sabatti  je istaknuo kako je IDA iskoristila EU projekt MIMOSA, kako bi pokrenula VIA ISTRA pilot projekt u kojem se u suradnji s brojnim dionicima na razini Istarske županije izradila web platforma s pratećom online trgovinom putem koje će se korisnicima omogućiti online kupnja kartica VIA ISTRA, krenuvši od srpnja ove godine. 

Pametnu karticu VIA ISTRA bit će moguće u prvoj fazi kupiti online putem u varijanti paketa za 1, 3 ili 7 dana (odnosno 24, 72 ili 168 sati). Sva tri paketa uključuju neograničen broj vožnji autobusima Pulaprometa na svim linijama te neograničeno putovanje vlakom HŽ-a na relaciji Pula – Buzet u razdoblju važenja kartice, koje započinje prvim korištenjem usluge na svakoj pojedinoj kartici.

Cijena pametne kartice za jedan dan bit će 30 eura, trodnevne 70 eura i 100 eura za tjedne karte. 

„Uvođenjem kartice VIA ISTRA potiče se korištenje javnog prijevoza, kao i mobilnost putnika i kombiniranje viša vrsta prijevoza, odnosno multimodalnost, što bi trebalo doprinijeti i rasterećenju prometnih gužvi u automobilskom prometu. Isto tako tu je i dodana vrijednost, obzirom da korisnici u paketima od jedan, tri ili sedam dana imaju uz javni prijevoz priliku posjetiti značajne kulturno-povijesne lokacije uz povoljniju cijenu, po uzoru na razne turističke regije i gradove“, ističe Sabatti.

Osim korištenja prijevoznih usluga, korisnici će u cijeni paketa moći posjetiti brojne atraktivne znamenitosti. Dnevna kartica primarno obuhvaća područje Grada Pule, dok je trodnevna i tjedna VIA ISTRA proširena na šire istarsko područje. Tako primjerice, uz dnevnu karticu posjetitelji mogu razgledati još i  pulsku Arenu, Augustov hram, podzemne tunele Zerostrasse, pulski Kaštel te Muzej suvremene umjetnosti Istre.

Uz trodnevnu karticu posjetitelji mogu dodatno razgledati Kaštel Morosini – Grimani u Svetvinčentu, Centar za posjetitelje u Barbanu, Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina te Narodni muzej u Labinu. Od prijevoznih usluga, u trodnevnu je karticu još uključen i shuttle bus Zračne luke Pula za transfer aviogostiju te sustav javnih bicikli u Medulinu, Fažani, Umagi i Pazinu. 

Tjedna kartica obuhvaća još šire područje stoga je u istoj uključeno sve što i u trodnevnoj te dodatno razgledavanje Ekomuzeja Batana u Rovinju, Zidina i Galerije „5 kula“ u Motovunu te Muzej Lapidarium u Novigradu.

Župan Boris Miletić čestitao je cijelom timu IDA-e uključenom u projekt MIMOSA te se osvrnuo na značaj pilot aktivnosti razvijanja koncepta turističke kartice VIA ISTRA.

Takve kartice postoje u europskim metropolama, a mi želimo pratiti trendove te biti konkurentni, stoga je smart kartica definitivno jedan veliki plus za turiste, ali i naše građane. Ona će omogućiti dobivanje niza usluga i atrakcija po boljim cijenama. Za Istru, turističkog lidera u Hrvatskoj, radi se o novom iskoraku u smislu unapređenja kvalitete turističkog proizvoda“, poručio je župan dodajući da Istra želi biti „pametna“ ili smart regija okrenuta digitalizaciji i ICT industriji, zelenoj tranziciji i energetskoj učinkovitosti“.

(Hana R.)