Ove subote starta Brioni regata krstaša

Ove subote starta Brioni regata krstaša-136007

REGATA STARTA U 11 UJUTRO U PULSKOJ LUCI 
U subotu, 22. travnja jedriličarski klub Delfin organizira 19. Brioni kup, regatu krstaša međunarodnog karaktera na koju je prijavljeno 70 jedrilica i jedriličarskih timova. Regata će se voziti po OPEN i ORC međunarodnom premjeru. Sudionici su djeca i odrasli jedriličari koji jedre na krstašima (racing i cruising jedrilicama). Na ruti od 20tak nm regatavat će se iz pulske luke prema Fažani i oko NP Brijuni. 300tinjak jedriličara na svojim jedrilicama trudit će se izboriti najbolji mogući plasman. Jedrilice su podijeljene u Grupe po OPEN (dužini preko svega) na regatne jurilice i performance krstaše u jednoj Grupi te  jedrilice karakteristika family krstaša u drugoj Grupi. Dodatno će se valorizirati vintage jedrilice starije od 35g. Posebno će se valorizirati samci, dvojac i posade.

"Brojnošću natjecatelja - brodova i klasifikacijama želimo postići regatnu ravnopravnost kojom potičemo zdravi sportski duh u kojem se jedrilice i timovi sličnih performansi međusobno takmiče. Zato smo uveli i ORC međunarodni premjer te će se 20tak jedrilica takmičiti s važećim ORC certifikatima." izjavili su organizatori. Brioni kup je u 2022g. bio i najmasovnija regata krstaša na sjevernom Jadranu koja se odvijala po pravilima HJS / World Sailing Rules. U prošloj godini to je bila brojka od 56 jedrilica sudionika, a ove godine JK Delfin je startao sa 94 prijavljene jedrilice na 2nd Full Moon regati.  

Brioni kup regata se dodatno boduje za Argonaut kup - istarski kup krstaša koji ove godine boduje 9 regata koje se održavaju u Istri i na Kvarneru od 3. do 11.mj. Proglašenje Argonaut kupa održava se u 12.mj.

Svaka regata održava se po pravilima HJS / World sailing Rules te su svi skiperi/ kormilari verificirani jedriličari pri strukovnom savezu. U timovima su djeca i odrasli jedriličari iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Njemačke. 

Spektakl je vidjeti toliko jedrilica na samom startu u pulskoj luci. Posebnu atraktivnost privlače i MAXI jurilice od  20tak metara sa 15tak članova posade.

Prva regata u 2023.g. koja se bodovala za Argonaut kup je 2nd Full Moon koja je okupila 94 prijave brodova. Druga regata koja se boduje za Argonaut kup je 19. Brioni kup na koju je prijavljeno 70 brodova. Treća koja nam slijedi je 2. Tko prije na Unije koja je u planu 20.05.2023. regatavanjem iz Pule na Unije.
Sve informacije vezano za Brioni regatu koja starta u subotu u 11h iz pulske luke , Argonaut kup i ostake regate objavljuju se na web stranicama organizatora.

(REX)