Otvoren 16. Festival dječje knjige Monte Librić

Otvoren 16. Festival dječje knjige Monte Librić-136760

UZ ČAROBNE RIJEČI 
Šesnaesti Festival dječje knjige Monte Librić svečano je otvoren na ceremoniji u režiji Marija  Kovača. Posjetitelje i posjetiteljice Monte Librića u ovogodišnje su izdanje, uvele Librić čarobnice, Čarobnjak Ivica i Baka Librić, a nazočnima u prostoru pulske Zajednice Talijana „Circolo“ – u kojeg se Monte Librić vraća nakon dvije godine  rada u izvanrednim uvjetima – obratili su se župan Istarske županije Boris Miletić, predsjednica  Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich, izaslanica ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek – Maja Zrnčić, te direktorica Monte Librića Slavica Ćurković i gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić.
Istarski župan Boris Miletić je ovom prigodom pozvao djecu na zajedničku čaroliju: „Zatvorimo  oči, sjetimo se priče i čarolija koje nas u mislima odnose na neko novo mjesto“. Dodao je „kako su naša djeca zapravo najveća čarolija na svijetu“, te naglasio koliko ga raduje to što su na Libriću  „djeca i uzvanici sretni“.
Tamara Brussich, predsjednica Zajednice Talijana Pula koja je partner Festivala dječje knjige  Monte Librić je, sukladno temi, izgovorila čarobne, ali i, naravno, riječi na talijasnkom jeziku -  „Ciribu – Ciriba, Monte Librić è di nuovo qua!“ – te najavila „mnogo knjiga, radionica i magije“. 
Maja Zrnčić, izaslanica ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek je priznala da je dugo razmišljala o tome kojom bi temom ovogodišnji Monte Librić mogao nadmašiti atraktivnost  prošlogodišnjeg, pa nakon pozitivnog iznenađenja dodala: „No, evo nas u Circolu, sa svim  mogućim čarolijama koje donose knjige. Nadam se da će Monte Librić uspjeti začarati djecu  čitanjem, a Ministarstvo kulture i medija upravo kroz program poticanja čitanja to njeguje i  potiče“.
Direktorica Monte Librića, Slavica Ćurković, nije skrivala euforiju zbog povratka „u Circolo nakon  dvije godine u parku u kojem se nisu mogli ostvariti svi programi“. Rekla je i kako je „ljepota  književnosti i u tome što ne postoji magija jača od njenih čini“, naglasivši kako se „nada se da će  svi dobiti čaroliju za čitanje i nikad je neće izgubiti“. Ć
Festival dječje knjige Monte Librić traje do 28. svibnja. 
Detaljan program 16. Festivala dječje knjige Monte Librić, kao i sve druge važne informacije,
moguće je vidjeti na [url=http://www.montelibric.hr. ]http://www.montelibric.hr. [/url];