Otkrijte novi val kulturnih događanja u ovom tjednu

Otkrijte novi val kulturnih događanja u ovom tjednu-136955

KULTURKLIK: DONOSIMO PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ TJEDAN
Lipanj je pred nama, a kako bolje krenuti u novi mjesec nego odlaskom na kulturni događaj. Ovoga tjedna ih je poprilično mnogo stoga vjerujemo da će zadovoljiti raznovrsne ukuse i interese posjetitelja. Ovdje je pregled zanimljivih događanja koja će se odvijati u različitim gradovima Istre.

SRIJEDA, 31. SVIBNJA U 20 SATI

MEDULINSKA LOŽA: Otvorenje izložbe "Trenuci dana"

Udruga MedulinArt poziva sve zainteresirane na svečano otvorenje izložbe Trenuci dana, 31. svibnja u 20 sati u prekrasnoj galeriji Loža na medulinskoj placi. Izložba se sastoji od radova članova likovne sekcije udruge. Radi se o akrilima uz ulje na platnu i akvarelima.

Pojedini članovi izložit će i svoje radove u keramici, a izložbu će otvoriti Slavica Lončarić Đogum i Đorđe Stošić.
Glazbeni gosti na otvaranju bit će članovi makedonskog zbora Sv. Kiril i Metodij.
Izložbu možete pogledati tijekom cijelog lipnja. 

OD SRIJEDE, 31. SVIBNJA 

Festival istromletačkog narječja

ovim Vas putem obavještavamo da u srijedu 31. svibnja 2023. započinje dvanaesto izdanje FESTIVALA ISTROMLETAČKOG NARJEČJA.

Festival istromletačkog narječja uvrstio se u program tradicionalnih manifestacija, pozicionirajući se na sam vrh među inicijativama koje promiču nematerijalnu istarsku kulturnu baštinu.

Manifestaciju organizira Talijanska unija uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, u skladu sa Zakonom od 21. ožujka 2001. godine, br. 73, te naknadnim nadopunama i izmjenama, u provedbi Ugovora sklopljenih od strane Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, Talijanske unije i Narodnog Sveučilišta iz Trsta, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske, Istarske županije, i Grada Buja.

Festival je organiziran u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Buja, Zajednicom Talijana iz Buja, Zajednicom Talijana „Santorio Santorio“ iz Kopra, Zajednicom Talijana iz Krasice, Zajednicom Talijana iz Lovrečice-Babići, Vijećem Regije Veneto, Sveučilištem Ca' Foscari iz Venecije i udrugom Raixe Venete.

PROGRAM:

31. svibnja te 7. i 12. lipnja održat će se kazališna smotra "Su e zo pel palco" na kojoj će u dvije večeri nastupiti stotinjak glumaca. Na pozornici će se izmjenjivati ​​amaterske Filodramatike Zajednica Talijana iz Tara, Materade, Novigrada, Pirana, Malog Lošinja, Umaga, Momjana, Kaštela i dramska skupina „D-Day“ iz Buja.
Sve tri večeri održat će se u Gradskom kazalištu Buje s početkom u 19.30 sati.

Od 5. do 7. svibnja u Veneciji je organizirano Stručno usavršavanje za nastavnike Talijanske nacionalne zajednice uz prijam u Vijeću regije Veneto i vođeni obilazak Nacionalne knjižnice Marciana i monumentalnih dvorana.

10. lipnja Festival se seli u Veneciju gdje će se u Auditorijumu Santa Margherita u 16.00 sati održati prva večer festivala neizdanih pjesama na istromletačkom narječju "Dimela cantando".
Na natječaj je ove godine pristiglo 20 pjesama od kojih je 14 odabranih ušlo u službeni repertoar festivala.

Pjesme ovogodišnjeg izdanja su sljedeće:

1. Gianni Pellegrini – Par forsi sai lontan
tekst: Massimo Seppi; glazba: Gianni Pellegrini; aranžman: Stane Bakar
2. Miriam Monica – Caza mia
tekst: Bruna Alessio Klemenc; glazba i aranžman: Leonardo Klemenc;
na harmonici: Marsell Marinšek
3. Vlado “File” Filčić & Luciano Vrban – Un amor cusì
tekst: Tiziana Dabović; glazba: Luciano Vrban; aranžman: Robert Funčić
4. Daniel Moscarda – Katrine
tekst, glazba i aranžman: Daniele Moscarda
5. Maria Musti – Làsime star
tekst: Maria Musti; glazba: Maria Musti e Luca Fornasier; aranžman: Luca Fornasier
6. Sergio Preden Gato – E pròpio ogi
tekst: Vittorio Simonovich; glazba i aranžman: Edi Acquavita e Andrea Bussani
7. Cuei de “Ma noi torneremo” Ana Blečić Jelenović, Alida Delcaro, Nevia Rigutto, Mirko Soldano –Gravità
tekst: Laura Marchig; glazba i aranžman: Darko Jurković Charlie
8. Laura Visentin e Roberto Postogna – Ancora per poco lontan
tekst i glazba: Roberto Postogna; aranžman: Roberto Postogna e Laura Visentin
9. Sonia – L’ànima
tekst i glazba: Sonia; aranžman: Andrea Bussani e Amir Karalić
10. Daniele Ferro – Prova a scoltar
tekst i glazba: Daniele Ferro; aranžman: Mauro Giorgi e Daniele Ferro
11. Marinella Malić – No state preocupar
tekst: Ana Čuić Tanković; glazba: Bruno Krajcar; aranžman: Mauro Giorgi
12. Marko Radolović – Gente de afari
tekst i glazba: Marko Radolović; aranžman: Mauro Giorgi, Patrizia Sfettina Jurman e Marko Radolović
13. Sara Salvi – I segreti de Saman
tekst i glazba: Sara Salvi; aranžman: Mauro Giorgi
14. Francesco Squarcia – Tango e cha cha cha
tekst i glazba: Francesco Squarcia; aranžman: Aleksandar Valenčić

U utorak 13. lipnja s početkom u 19.30 sati započinje prva večer susreta zborova – COREMO!

Zajednica Talijana iz Krasice ugostit će zborove: KUD "Marco Garbin" iz Rovinja, zborove Zajednica Talijana iz Umaga, Fažane, Materade, Izole, vokalnu skupinu Zajednice Talijana Nova Vas, ženske vokalne skupine “Le Parentine” iz Poreča i “Klapu Oleum” iz Krasice.

U srijedu 14. lipnja u Zajednici Talijana “Santorio Santorio” iz Kopra (u slučaju lošeg vremena u Svečanoj dvorani S. Franje Asiškog u Kopru), u 20.30 sati održat će se druga večer festivala “Dimela cantando”.

U četvrtak 15. lipnja u Zajednici Talijana Lovrečica-Babići, s početkom u 19.30 sati, održat će se druga večer susreta zborova – COREMO!

Publici će se predstaviti zbor mladih “Carillon” iz Zajednice Talijana Pula, zborovi Zajednica Talijana iz Momjana, Brtonigle, Buja, Pirana, Vrsara, Tara i vokalna skupina “Ad Libitum” iz Brtongile.

Posljednji dan festivala, subota 17. lipnja, započet će u 16.00 sati u Zajednici Talijana Buje sa dodjelom nagrada literarnog i video natječaja “Bravi fioi!”.

Dvanaesto izdanje Festivala zaključiti će posljednja večer “Dimela cantando” koja će se održati u 20.30 sati na Trgu Sv. Servula u Bujama (u slučaju kiše u Gradskom kazalištu u Bujama).

Na Facebook stranicama Festivala otvorit će se glasanje za dodjelu Nagradu publike, dok će se na internet stranicama Festivala objaviti pjesme.

Završna večer festivala prenositi će se uživo putem streaminga na internetskim stranicama Festivala i na frekvencijama HRT Radio Pule.

ČETVRTAK, 1. LIPNJA U 19 SATI

PAZIN: Izložba keramike i Dan otvorenih vrata udruge u pazinskoj LG galeriji

Povodom Dana Grada Pazina pazinsko društvo likovnih stvaratelja svome Gradu, sugrađanima i posjetiteljima Pazina daruje izložbu keramike. Predstaviti će se radovi nastali tijekom provedbe projekta „Akademija keramike“ koji je financijski podržao i Grad Pazin.

Uz radove članova udruge izložiti će se i keramika i crteži jednog korisnika Doma Motovun te slike Pazina viđenog očima i kistom sudionika pazinskih ex temporea koji su se svojevremeno održavali u Pazinu.

Otvorenje izložbe održati će se u četvrtak, 1. lipnja u 19 sati.

DLS Pazin uključuje se i u nacionalne Dane otvorenih vrata udruge, pa poziva sve zainteresirane, a posebice malene i odrasle talente i ljubitelje umjetnosti kao i one koji žele upoznati rad i aktivnosti udruge. U sklopu Dana otvorenih vrata održati će se radionica keramike za građanstvo.

Za sudjelovanje na radionici keramike potrebna je prethodna najava na:
dlspazin1@gmail.com
0918903960 (Nada)
098762671 (Dario)

Kotizacija za radionicu keramike iznosi iznosi 8 €, a uključuje sav potrebni materijal i alate za rad, kao i pečenje i glaziranje radova te stručno vodstvo.

ČETVRTAK, 1. LIPNJA U 20 SATI

PULA: Projekcija dokumentarnog filma "Radovi u tijeku"

Ovog četvrtka, 1. lipnja u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je nagrađivanog hibridnog dokumentarnog filma Radovi u tijeku kojeg je redatelj José Luis Guerín realizirao sa studentima diplomskog studija kreativnog dokumentarnog filma na Sveučilištu Pompeu Fabra. Pomičujući granice dokumentarnog i igranog filma, Guerín i njegova ekipa tijekom godine i pol pratili su izgradnju zgrade u povijesnoj radničkoj četvrti Raval u Barceloni.

Film se manje usredotočuje na praktične aspekte izgradnje zgrade nego na utjecaj koji projekt ima na one koji žive u susjedstvu: starog mornara koji traži sobu u kvartu, par tinejdžera koji živi u obližnjoj zgradi, migranta koji traži posao za sebe i svog sina, marokanske radnike s gradilišta i djevojke iz kvarta…Smrt mačke lutalice i otkriće masovne grobnice povod su za razgovor o postojanju Boga, ali i pitanjima klasne svijesti.
 
Prije projekcije film će najaviti, a poslije projekcije će s publikom film analizirati voditelj kluba Marko Zdravković-Kunac.

"U tipičnom radničkom susjedstvu usred Barcelone, pod izlikom i prijetnjom renovacije, podiže se nova stambena zgrada. Htjeli smo iznutra saznati sve o tom građevinskom projektu pa smo na lokaciju došli još dok je ondje bila prazna površina na kojoj su djeca igrala nogomet. Na lokaciji smo pokušali uspostaviti suživot, upoznati susjedstvo i snimati (tim redom) da bismo mogli prikazati anegdote vezane za samu zgradu i život oko nje, svakodnevnu rutinu stanovnika i susjedstva koju narušava buka rušenja (samo susjedstvo predstavili smo kroz nekolicinu lica koja smo smatrali reprezentativnima). Tijekom procesa shvatili smo da promjena urbanog krajolika sa sobom povlači i promjenu ljudskog krajolika i da u tom pomaku možemo identificirati neke odjeke svijeta izvan ove četvrti. Na tim temeljima gradili smo film.", José Luis Guerín.


José Luis Guerín španjolski je redatelj, scenarist i snimatelj rođen u Barceloni 1960. Od 1975. do 1983. godine režira niz eksperimentalnih filmova. Tada snima prvi igrani film, dugometražnu dramu Los motivos de Berta (1984.), a potom sudjeluje u dokumentarnom omnibusu City Life (1990.) desetak redatelja, uključujući Bélu Tarra i Krzysztofa Kieslowskog. U dugometražnom dokumentarnom filmu Innisfree (1990.) posjećuje istoimeni irski gradić, lokaciju snimanja filma Miran čovjek (The Quiet Man, 1952.) Johna Forda. Uslijedila je nijema, eksperimentalna posveta počecima filma pod nazivom Tren de sombras (1997.). Za dugometražni dokumentarni film En construcción (2001.) primio je velik broj nagrada uključujući nagradu Goya za najbolji dokumentarni film 2002. godine. Slijedi nekoliko kratkih filmova te igrani film En la ciudad de Sylvia (2007.), a uz njega kao svojevrsni popratni film, dokumentarni Unas fotos en la ciudad de Sylvia (2007.). Slijedeći film, Gost (Guest, 2010.) snimio je u razdoblju kada je promovirajući igrani film, odlučio posjetiti sve filmske festivale na koje je bio pozvan. Razmijenjena pisma i video dnevnike s redateljem Jonasom Mekasom predstavlja u dokumentarnom Correspondencia Jonas Mekas - J.L. Guerin (2011.). Posljednji radovi su mu kratki dokumentarni film Dos cartas a Ana (2011.) i srednjemetražni dokumentarni film Sjećanja na jutro (Recuerdos de una mañana, 2011.). Uz snimanje filmova, radi kao predavač na sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni.

José Luis Guerín: Radovi u tijeku/ En construcción
dokumentarni, Španjolska, 2021., 125 min

Asistent redatelja: Abel García
Drugi asistent redatelja: Elena Marí
Scenarist: José Luis Guerín
Izvršni producent: Antoni Carmín Díaz
Direktor produkcije: Joan Antoni Barjau
Asistent produkcije: Francina Cirera
Direktor fotografije: Alex Gaultier
Snimatelj druge kamere: Ricardo Íscar
Zvuk: Amanda Villavieja, Kiku Vidal
Asistent zvuka: Marta Andreu
Montaža: Mercedes Álvarez, Núria Esquerra
Produkcija: OVIDEO u koprodukciji s La Sept-Arte/INA
Producenti: Gerard Collas i Jordi Balló
Pridruženi producenti: Dana Hastier i Thierry Garre

ČETVRTAK, 1. LIPNJA U 19 SATI

PULA: Otvorenje 37. Skupne izložbe radova članova ULIKS-a u Galeriji "Stari grad"

U galeriji "Stari grad" (Kandlerova 14, Pula) u četvrtak  1. lipnja u 19 sati je otvorenje XXXVII Skupne izložbe radova članova ULIKS-a na izložbi sudjeluje četrdeset autora.

Dominantne su slikarske tehnike figurativnog do apstraktnog izričaja sa različitim motivima od pejzaža do mrtve prirode. Osim slikarskih radova zastupljeni su i radovi iz primijenjene umjetnosti (keramika) i fotografija.

Izložba će biti otvorena 2 lipnja te će trajati do srijede, 7. lipnja. Radno vrijeme galerije je od 10-12 sati i od 18-20 sati.

ČETVRTAK, 1. LIPNJA OD 21 SAT

GALERIJA RAB: Otvorenje izložbe "Skice iz Edena - Rascvjetavanje" slikarice Edit Glavurtić

Kako bolje ući u novi mjesec nego odlaskom na otvorenje samostalne izložbe  „Skice iz Edena – Rascvjetavanje“ akademske slikarice Edit Glavurtić koje će se održati u četvrtak 1. lipnja 2023. s početkom u 21 sat u Galeriji Rab.

Umjetnica će se predstaviti selekcijom recentnih radova različitih formata izvedenih u tradicionalnoj tehnici ulja na platnu. U svojim studijama likovnih formi Edit Glavurtić vješto koristi uljenu slikarsku tehniku koja se nametnula kao tehnika koja najviše odgovara karakteru umjetničinog osjećanja materije prilikom realizacije likovne ideje. Autorica potencira glavnu karakteristiku ulja odnosno njegovog nevjerojatnog raspona boje od najdublje sjene do najvišeg svjetla što ponajbolje vidimo na svjetlosnim akcentima latica cvijeća božura i irisa na kojima svjetlost titra u punini svoje blistavosti. 

Kako kustosica izložbe Sonja Švec Španjol ističe: „Da bi se čovjek ponovno povezao s prirodom mora biti otvoren prema svim stvarnostima i ljepotama koje priroda pruža vodeći računa kako njezino bogatstvo počiva na neiscrpnom vrelu čudnovatih pojava. Povratak prirodi predstavlja povratak samome sebi, a to, između ostalog, prepoznajemo u opusu akademske slikarice Edit Glavurtić koja je unutarnju radost življenja pretočila u radost likovnog stvaralaštva. Suverenim vladanjem likovnim elementima i unutarnjim osjećanjem materije, ali i interpretiranog sadržaja, Edit Glavurtić postiže likovnu zvučnost slikarstva koje je nastalo iz najdublje unutarnje stvarnosti – stvarnosti koja nikoga ne ostavlja imunim iz jednostavnog razloga – jer je iskrena.“

PETAK, 2. LIPNJA U 17 SATI

KNJIŽNICA POREČ: "Petkom u 5" na Franklinovoj rođendanskoj proslavi

Proslava rođendana jedan je od najvažnijih događaja za dijete. Ono se iznimno veseli i samoj organizaciji i pripremama koje započinju i nekoliko tjedana unaprijed, kako bi se rođendana uvijek rado sjećalo, i dijete, ali i njegovi prijatelji.

I Franklin je odbrojavao dane do svoga rođendana. Silno je želio upriličiti najbolju, najluđu i najveseliju rođendansku proslavu do sada. Sve svoje prijatelje pozvao je u zabavni park, ali budući da je zabavni park skup, roditelji su ga rastužili kada su mu priopćili da ne može povesti sve, već samo dva odabrana prijatelja.

Što je na kraju bilo, kako pobijediti tugu i razočaranje i što sve možemo učiniti uz malo mašte, naučit će nas Franklin, mali slavljenik, na našoj zabavi "Petkom u 5" koja će se održati 2. lipnja u 17 sati na 1. katu Odjela za djecu i mlade.

Zbog ograničenog broja polaznika, svoj dolazak potrebno je najaviti na broj telefona 434-196.

PETAK, 2. LIPNJA U 19 SATI

PULA: Otvorenje izložbe "Ničija kuća" Anđele Grabež

U petak, 2. lipnja u 19 sati možete posjetiti Srpski kulturni centar u Istri gdje će se otvoriti izložba "Ničija kuća" autorice Anđele Grabež.

PETAK, 2. LIPNJA U 18 SATI

PULA: Dani Antike 2023.

Festival antike - Pula Superiorum, postao je tradicionalni odgovor na potrebu za stvaranjem prepoznatljivog glazbeno-scenskog, edukativnog događaja koji će svima koji to žele približiti izrazito vrijedan dio tri tisućljetne povijesti grada i njegove okolice te već godinama kulturološki oplemenjuje pulsku svakodnevicu.

Dani antike - Pula Superiorum 2023. ove godine slave 20 godina postojanja te će tim povodom biti organizirana izložba radova prijašnjih festivala Dana antika.

Ovogodišnji program biti će atraktivan i ispunjen sadržajima bogate antičke povijesti te će se većina programa zbivati na antičkom trgu Forumu, na prostoru ispred Augustovog hrama i gradske Palače koji su se dokazali kao izvrsna kulisa za ovaj, već reprezentativan povijesni event.

Ovogodišnji glazbeno-scenski program održat će se tri vikenda za redom odnosno 26. i 27. svibnja, 2. i 3. lipnja te 9. i 10.lipnja 2023.

Prva ovogodišnja spektakularna borba gladijatora Spectacvla Antiqva biti će upriličena u Areni 10. lipnja 2023.  s početkom u 20 sati.

Program: Dani Antike – Pula Superiorum 2023

Trg Forum:

Petak 2.06., 9.06.

18:00 Mala škola gladijatora
18-22:00 Antički zanati
19:00 Kutak Antičke Domine
19:30 Predstavljanje legionara i gladijatora
20:00 Rimske svečanosti – ceremonija
20:30 Comoedius Romanus - rimska predstava
20:50 Rimski ples
21:00 Rimska gozba
21:30 Antička zabava

Subota 3.06., 10.06.

Trg Forum:

10-13:00 Martiniuss circus: Antički zanati, dječje radionice i kostimirana animacija
11:00 Mala škola gladijatora
12:00 - 13:00 Antički show za djecu

Ispred Arene, Zlatna vrata, Agripinina kuća:

11.00 Interpretacijska šetnja - Ubi tu Gaius, ego Gaia - Priče antičkih žena

Detaljni program možete pronaći na mrežnim stranicama TZ Pula, www.pulainfo.hr

PETAK, 2. LIPNJA U 21:15 SATI

PULA: "Festival u kvartu" na Vidikovcu s filmom "Kapetan Mikula Mali"

“Festival u kvartu” u svom drugom vikendu, u petak, 2. lipnja, u 21:15 na igralištu Vidikovac donosi film  “Kapetan Mikula Mali” redatelja Obrada Gluščevića iz 1974. koji je na 21. Pulskom filmskom festivalu osvojio nagradu publike “Jelen”. 

SUBOTA, 3. LIPNJA U 21:15 SATI

PULA: "Festival u kvartu" u Šijani s filmom "Vlak u snijegu"

“Vlak u snijegu” (1976.) redatelja Mate Relje prikazuje se u subotu 3. lipnja od 21:15 sati. Vedrina i spontanost Slavka Štimca, koji je posebnim priznanjem za ulogu u tom filmu nagrađen na 23. Puli, u kinu na igralištu iza Stande (Šijana) podsjetit će nas na ovaj filmski klasik o putovanju školaraca u grad kada ih u vlaku zatiče mećava, a njihovo prijateljstvo biva stavljeno na kušnju.

SUBOTA, 3. LIPNJA U 20 SATI

GRADSKA GALERIJA LABIN: Skupna izložba "Percepcije"

Skupna izložba Percepcije izložba je u produkciji Gradske galerije Labin, koja se otvara u subotu, 3. lipnja, u 20 sati. Kustoski koncept potpisuju kustosice i povjesničarke umjetnosti Stephanie Peršić i Marta Radman, a temeljni cilj je povećanje vidljivosti i umrežavanje mlađih umjetnica i kustosica stvaranjem platforme budućih suradnji na lokalnoj i nacionalnoj razini. Time izložba odražava djelovanje Galerije usmjerene k okupljanju mlađih umjetnika iz lokalne zajednice i uspostavljanjem dijaloga, čime bi se oživjela umjetnička produkcija unutar labinske sredine.

Projektom umrežavanja mlađih umjetnika kao popratnim programom Galerije organizirat će se dvije izložbe u kapeli sv. Stjepana, a izložba Percepcije čini idejnu spojnicu središnjeg i popratnog galerijskog programa. Također, tematska poveznica čitavog programa Stvaranja u (ne)tradicionalnim medijima posebno je istaknuta ovom skupnom izložbom koja ujedno problematizira poimanje i stvaralaštvo različitih umjetničkih medija unutar današnjih tehnoloških dostignuća.

"Skupnom izložbom Percepcije predstavlja se deset umjetnica, ravnomjerne podjele bivanja i/ili djelovanja s labinskog i zagrebačkog područja, čime se uspostavlja dijalog različitih provenijencijskih i obrazovnih pozadina. Umjetnice koje izlažu su: Eni Blašković, Glorija Blazinšek, Sanda Črnelč, Meri Files, Hana Hanak, Anja Juričić, Monika Milas, Alba Miočev, Iris Poljan, Marina Rajšić. 

Univerzalne i općenite tematske preokupacije ostavljaju prostora za slobodno izražavanje kroz modus koji je svakoj od umjetnica trenutno blizak ovisno o načinu života, prioritetima, umjetničkom djelovanju te osobnim pogledima.

Percepcije mogu biti podrazumijevane kao one životne: osobne prirode na razini intimne poetike, ili angažirane kao slike vanjskih globalnih (ne)prilika sociološke, ekonomske ili ekološke pozadine. Tematski naglasak postavljen je radovima na osobne postulate stvaranja i pogleda na svijet i vrijednosti, pogled na vanjski kroz vlastiti unutarnji okulus. Izbor medija nije ograničen ni uvjetovan, iako se umjetnice kreću u konceptualnom i fotografskom izričaju, odnosno rekontekstualiziranju pristupa tradicionalno poimanih medija, na čemu počiva i tema ovogodišnjeg galerijskog programa. Umjetnice se predstavljaju postojećim i novim radovima." – navode autorice i kustosice izložbe.

Otvorenje će pratiti i glazbena podloga DJ-a Nina Frankovića.

Izložba ostaje otvorena do 2. srpnja u radnom vremenu galerije, a pratit će je edukativni program radionica i tribina.

OD 29. SVIBNJA DO 5. LIPNJA

GRADSKA KNJIŽNICA LABIN: Izložba radova o keramici korisnika s Labinštine

U Gradskoj knjižnici Labin održane su dvije aktivnosti u okviru javne kampanje projekta Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga Centra za inkluziju i podršku u zajednici.

U 10 sati otvorena je izložba radova u keramici korisnika s Labinštine. Svoje radove predstavili su Aleksandra Jovanović, Aleksandra Vranjković, Antonia Ferboković, Dala Vidić, Dalibor Davidović, Edi Suraj, IVan Medančić, Jasna Nadarević, Martina Ljubičić, Monika Miletić, Vito Černjul i Željko Tomac. Otvorenju izložbe prisustvovali su autori i njihovi roditelji i prijatelji te građani lokalne zajednice, a čast da izložbu proglasi otvorenom pripala je Borjanu Bategelju, pročelniku za društvene djelatnosti Grada Labina.

Izložba je otvorena radnim danom od 8 do 19 sati te subotom od 8 do 13 sati u razdoblju od 29. svibnja do 5. lipnja 2023. 

Ova prigoda iskorištena je i da se njihova organizacija zahvali volonterima koji podmažu u našem radu u Labinu te su korisnici poklonili u znak pažnje svoje slike na platnu i to Ramizi Trumić, Cviji Davidović Perić te Deanu Alkesu.

Nakon toga održan je okrugli stol na temu Sadašnjost i budućnost inkluzivnih socijalnih usluga za osobe s intelektualnim teškoćama na području Labinštine tijekom koje su osobe s intelektualnim teškoćama, suradnici iz naše organizacije, roditelji osoba s intelektualnim teškoćama te građani raspravili mogućnosti na području Labinštine za razvijanje socijalne usluge organiziranog stanovanja.

Ovi događaji dio su javne kampanje podizanja svijesti o pravu na život u zajednici osoba s intelektualnim teškoćama pod nazivom “Doprinosim”, a provodi se u okviru projekta “Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga Centra za inkluziju i podršku u zajednici”.

Cilj ovih aktivnosti je osvijestiti i senzibilizirati opću i stručnu javnost, obitelji osoba s intelektualnim teškoćama te lokalni donositelji odluka o pravima osoba s intelektualnim teškoćama, u prvom redu o pravu na život u zajednici te s tim povezanim temama, a posebice o važnosti i dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga, važnosti procesa deinstitucionalizacije, samozastupanju osoba s intelektualnim teškoćama te prikazu primjera dobre prakse.

Organizacija događaja financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Za sve dodatne informacije: Ozren Catela, voditelj projekta, ozren@centar-podrske.hr, 095 242 5556

Izdvojeni događaji su samo neki od brojnih kulturnih doživljaja koje Istra nudi ovoga tjedna. 

(Tekst: I.I., S.V./ foto: arhiva)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.