Općina Medulin donirala 55.000 kuna za opremanje mikrobiološkog laboratorija OB Pula

Općina Medulin donirala 55.000 kuna za opremanje mikrobiološkog laboratorija OB Pula-130088

PODIZANJE KVALITETE USLUGA I UVJETA DOBRE LABORATORIJSKE PRAKSE
Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić te voditeljica mikrobiološkog laboratorija Lorena Lazarić Stefanović danas su predstavili novoopremljeni prostor mikrobiološkog laboratorija Opće bolnice Pula koji je opremljen novim laboratorijskim namještajem temeljem donacije Općine Medulin.

Općina Medulin je nakon razgovora i inicijalnog sastanka s ravnateljicom Irenom Hrstić i voditeljicom Lorenom Lazarić Stefanović prepoznala važnost opremanja mikrobiološkog laboratorija namještajem specifične namjene, koji po specifičnim karakteristikama zadovoljava potrebe mikrobiološke dijagnostike.

Navedena oprema, u vrijednosti malo iznad 55.000,00 kn kupljena je i donirana Općoj bolnici Pula, a sve u cilju podizanja kvalitete usluge i uvjeta dobre laboratorijske prakse za sve pacijente koji su hospitalizirani u OB Pula, kao i za stanovnike Istre koji gravitiraju u našu bolnicu radi dijagnostičkih testiranja koje provodi ovaj laboratorij.

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić tom je prilikom istaknula kako je ideja da se obrate Općini Medulin za donaciju potekla od doktorice, voditeljice odjela Lorene Lazarić Stefanović te se zahvalila načelniku Ivanu Kircu što je prihvatio zamolbu i realizirao donaciju. „Ovim putem bi pohvalila Općinu Medulin što nam je iako smo startali sa 3 razine planirane investicije, ipak omogućila ukupnu vrijednost donacije, što nam je uvelike olakšalo cijeli posao jer nismo morali dalje tražiti donacije. Opremili smo laboratorij koji će koristiti bolnici, pacijentima sa Puljštine, odnosno svim stanovnicima Istarske županije.“, rekla je ravnateljica Hrstić

Voditeljica mikrobiološkog laboratorija Lorena Lazarić Stefanović prilikom predstavljanja rada laboratorija naglasila je kako se posao ovog laboratorija znatno povećao pojavom COVID-a 19. Osim COVID uzorkovanja, u ovom laboratoriju provode se mikrobiološka testiranja brzim antigenskim testovima za brojne dišne i probavne infekcije, a važno je naglasiti da je to jedini laboratorij u Istri gdje se provodi testiranje za bakteriju Helicobacter pylori. Ovo je ujedno i jedan od rijetkih laboratorija u Hrvatskoj koji provodi pretragu, tzv. provokaciju stolice na parazite. Nadalje, radi se o jedinom laboratoriju u Istri koji pruža uslugu uzimanja krvi, pripreme i slanja u druge laboratorije (većinom za Zagreb) vrlo specifične pretrage, tzv. Qvantiferonski test. Na taj način 30-40 pacijenata mjesečno izvrši uslugu u Puli, bez odlaska u Zagreb.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac nakon obilaska novoopremljenog laboratorija istaknuo je: „ Sretni smo i ponosni što će ova donacija omogućiti adekvatniji i kvalitetniji rad ovako važnog laboratorija na korist svim korisnicima istog. Siguran sam da će i u budućnosti biti projekta koje će Općina Medulin i OB Pula uspješno realizirati kao što je i konkretno opremanje mikrobiološkog laboratorija namještajem specifične namjene.“

Ovo je samo nastavak zajedničke suradnje između OB Pula i Općine Medulin koja i na druge načine podupire i olakšava rad iste (otplata rata kredita za novu bolnicu cca 200.000,00 kn godišnje; ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu na području Općine Medulin – ambulanta u Premanturi – čiji bi rad za posljedicu trebao imati manje opterećenje hitnog prijema u OB Pula.

(H.R.)