Općina Marčana do rebalansa proračuna ne može zaposliti učitelja u produženom boravku

Općina Marčana do rebalansa proračuna ne može zaposliti učitelja u produženom boravku-139187

RODITELJI BIJESNI
Nemali broj roditelja čija djeca pohađaju Područni odjel Osnovne škole Marčana u Loboriki izrazio je svoje nezadovoljstvo trenutačnim stanjem produženog boravka u školi. Kroz pokrenutu peticiju, roditelji traže da se učenicima od prvog do četvrtog razreda omogući pristup produženom boravku od samog početka nove školske godine.

U proteklim godinama, Osnovna škola Marčana - Područni odjel Loborika često se suočavala s izazovima i poteškoćama na početku svake nove školske godine. Ovaj put, fokus nezadovoljstva roditelja usmjeren je prema produženom boravku za učenike od 1. do 4. razreda.

Začuđujuće, produženi boravak za ove učenike neće krenuti odmah na početku školske godine. Iako je lokalno vijeće Općine Marčana ranije obećalo ubrzanu provedbu kako bi se zaposlio dodatni učitelj, trenutno se čini da će provedba biti odgođena.

Brojni roditelji iz Loborike prisiljeni su koristiti produženi boravak zbog obaveza na radnom mjestu. Za mnoge od njih, nedostatak dostupnosti produženog boravka stvara ozbiljne izazove u organizaciji brige za djecu nakon škole. Neki su čak kazali da će, ukoliko produženi boravak ne bude omogućen na početku školske godine, biti primorani dati otkaz na svojim poslovima.

Uz navedeno, roditelji su istaknuli da je suludo i sramotno što se pitanje produženog boravka, osnovne brige o djeci, mora rješavati u kolovozu 2023. godine. 

Načelnik Općine Marčana, Predrag Pliško, rekao je: "Krajem lipnja obratila nam se OŠ Marčana sa zahtjevom zapošljavanja još jednog dodatnog učitelja/učiteljice za potrebe produženog boravka u PŠ Loborika. Sredstva Proračuna planirana su u prethodnoj godini, tj. 2022., u kojem dodatno zapošljavanje nije bilo predviđeno. Izmjenama i dopunama (rebalansom) Proračuna za 2023., koji će biti u listopadu, omogućit će se financiranje prethodno neplaniranog zapošljavanja za potrebe produženog boravka. Općina Marčana sufinancirat će zapošljavanje počevši od 1. listopada 2023., što je dogovoreno s OŠ Marčana.

OŠ Marčana raspisat će natječaj za zapošljavanje te sklopiti Ugovor o radu.

Napominjemo da Općina Marčana trenutno zapošljava 4 učitelja s punim radnim vremenom te još jednog učitelja na pola radnog vremena u sve tri osnovne škole na području Općine (Oš Krnica, OŠ Marčana s PŠ Loborika te OŠ Divšići.)".

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Pitamo GRAD(o)načelnika koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

(S.V.)