Održana još jedna u nizu uspješnih konferencija u organizaciji Glasa Istre

Održana još jedna u nizu uspješnih konferencija u organizaciji Glasa Istre-132733

NA KONFERENCIJI 'TURIZAM NA RASKRŠĆU - KAKO DALJE?' SUDJELOVALI RAZNI TURISTIČKI STRUČNJACI
Konferencija Glasa Istre pod nazivom 'Turizam na raskršću - kako dalje?' održana je u Hotelu Diamant u Poreču. Na panelima su sudjelovali turistički stručnjaci, predstavnici lokalnih samouprava i direktori najvećih istarskih hotelskih kompanija. Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, na ovoj konferenciji stručnjaci su raspravljali o dvije izuzetno važne okosnice turizma kao i turističkog razvoja i to: "Koje su granice razvoja turizma?" te "Novi proizvodi i projekti dovode i nove goste?".

U uvodnom djelu na predstavljanju studije "Ocjena stanja i trendova održivosti turizma Istarske županije" publici je podatke iznio Branko Bogunović iz konzultantske tvrtke HD Consulting. Bogunović, ujedno profesor na Fakultetu ekonomije i turizma u Puli, pričajući o turizmu na istarskom poluotoku naglasio je da ga "možemo promatrati kao automobil koji juri prema zidu, pa treba reagirati, zaustaviti loše trendove i odrediti nove".  

Većina infrastrukturnih sustava u Istri je u kritičnom stanju opterećenja, ili je na putu uskoro to postati. Najfrapantnije od svega je to što se u osam godina, u razdoblju od 2012. do 2020. godine, površina izgrađenog dijela građevinskog područja u naseljima na području Istre povećala za gotovo 13 kvadratnih kilometara, piše Glas Istre. 

Panel diskusiju "Brojke ili kvaliteta?" otvorio je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević rekavši da su na razini TZ-a Istre učestalo upozoravali da se na godišnjoj razini stvori 10 tisuća novih postelja u privatnom smještaju, što nekomercijalnom što komercijalnom, a to negativno utječe na turističko tržište. Rezultat toga, napominje, bit će smanjivanje prosječne cijene najma i prosječna popunjenost. 

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić istaknuo je zadovoljstvo otvaranjem ovakvih tema u Istri. Naglasio je da po pitanju prostornih planova i donošenja odluka u našoj državi problemi nisu u gradovima, nego u općinama, koje urbaniziraju zemljišta bez plana i vizije.

Ivica Butorac, koji obnaša funkciju predsjednika Uprave Brijuni Rivijere, istaknuo je da su s resornim ministarstvom pokrenuli procese u kojima se objektivno govori o realizaciji projekta Hidrobaze na području gdje se sada nalaze četiri objekta kulturnog dobra iz razdoblja Austro-Ugarske. Kako pojašnjava, projekt Hidrobaze prelazi u jednu višu brzinu - s krajem iduće godine ili prvim kvartalom 2024. godine planirano je raspisivanje međunarodnog natječaja. Dva ključna pitanja koja se tiču Hidrobaze i koja, kaže, vise u zraku kada se razgovara s investitorima - su plaže i kulturno dobro. Kako ističe, zamišljeno je da objekt ima minimalno četiri zvjezdice, a poželjno je i pet. Prostorni planovi su, pojašnjava, usmjereni k održivom turizmu - predviđaju malu katnost, mali koeficijent izgrađenosti i veliki postotak zelenila.

Jučerašnja konferencija u Poreču bila je prilika da vodeći političari s Poluotoka, ministar turizma i eminentni turistički stručnjaci rasprave o gorućim problemima s kojima se turistički djelatnici, ali i mještani susreću sa svakom novom sezonom.

Partneri u organizaciji konferencije Glasa Istre su: Istarska županija, Hrvatska udruga turizma, Valamar Riviera, Maistra, Brijuni Riviera, Mon Perin, Turistička zajednica Istarske županije, Grad Poreč-Parenzo, Grad Novigrad-Cittanova.

Uz ovu uspješno održanu konferenciju, Glas Istre je organizirao i druge konferencije poput: "Izazovi zelene tranzicije" koja se održala u Balama, zatim u Rovinju pod nazivom "Nautika - Turizam s pet zvjezdica!" te su bili suorganizatori trodnevne konferencije u Puli "Grad po mjeri čovjeka - grad kao prometni hub". 

(REX/ Foto: Glas Istre)