Održana 10.Robotrka na prstenac u Barbanu

Održana  10.Robotrka na prstenac u Barbanu-138933

SUDJELOVALE EKIPE IZ PULE, BARBANA, KRKA, PUNATA, PAZINA I MEDULINA

U Barbanu je 19.kolovoza 2023.godine od 10:00 do 14:30 sati, u dvorištu crkve sv.Nikole održano drugo završno natjecanje u okviru 10.Robotrke na prstenac. Natjecanje u Barbanu je jedno od rijetkih natjecanja koje se održava kada su učenici OŠ još na praznicima, a neki od mentora i nastavnika još na godišnjem odmoru. Unatoč tome, odaziv učenika i mentora je odličan, tako da je i ove godine na natjecanju u Barbanu sudjelovao 53 učenika u 18 ekipa iz Pule, Barbana, Krka, Punata, Pazina i Medulina. U sklopu 10.Robotrke na prstenac održano je već jedno natjecanje 17.lipnja 2023.godine na Krku. Domaćin je bila

OŠ Fran Krsto Frankopan, a organizator natjecanja udruga KIOK (Klub informatičara otoka Krka). Na prvom natjecanju je sudjelovalo 103 učenika u 35 ekipa.  Svako natjecanje je neovisno i na svakom natjecanju trima najuspješnijim ekipama dobjeljujemo priznanja za osvojeno 1., 2. i 3.mjesto. Na natjecanju u Barbanu, osim najuspješnijih ekipa, proglašavamo i tri najuspješnija natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji.  Slovodobitnik Robotrke na prstenac je natjecateljica ili natjecatelj  koji je ostvario najbolji pojedinačni rezultat na natjecanju u Barbanu.
Na otvaranju natjecanja natjecateljima se obratio načelnik Općine Barban g-din Dalibor Paus,  predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza g-đa Ana Sović Kržić, tajnik ZTK Pula g-din Anton Pletikos i ravnateljica

OŠ Jure Filipovića Barban g-đa Marina Čalić. Natjecanje je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Barban g-din Andi Kalčić. Na otvaranju su nazočili i predsjednik Društva Trka na prstenac g-din Aldo Osip i predsjednik Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture g-din Mato Šimunović. 
Osnovna pravila Robotrke na prstenac su sljedeća:

Natjecatelji su učenici osnovnih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije. Natjecatelji se natječu u timovima, a svaki tim čine tri natjecatelja. Svaki tim (ekipa) ima svoje ime i kapitena. U natjecanju se upravlja robotom tako da u vremenu od 10 sekundi robot prijeđe stazu od 150 cm i kopljem pogoditi prstenac. Svaki natjecatelj vozi ukupno tri vožnje koje se razlikuju prema načinu upravljanja robotom. 

U ručnom upravljanju natjecatelj sa tipkovnicom, mišem, daljinskim upravljačem, igraćom palicom (joystickom), mobitelom ili tipkalima upravlja kretanjem robota i koplja.
U poluautomatskom upravljanju robot senzorima svjetlosti na bijeloj podlozi prati crnu crtu širine 12-20 mm koja ga vodi do prstenca. Tijekom vožnje robota, natjecatelj može upravljati ručno samo pomicanjem koplja i to nakon što robot prednjim kotačima prođe trećinu staze (crta koja označava 50 cm na stazi).
U ručnom upravljanju sa kamerom natjecatelj upravlja ručno kao i kod ručnog upravljanja, ali za razliku od te vožnje, natjecatelj ne vidi stazu direktno jer se na stazi  nalazi pregrada, nego gleda sliku na monitoru ili laptopu sa kamere koja se nalazi na robotu i na taj način pokušava pogoditi prstenac.

Da bi se priznao pogodak, natjecatelj mora kopljem skinuti prstenac sa stalka.
Prstenac je izrađen od plastike debljine 2 do 4 mm i čine ga dva koncentrična kruga promjera 15 mm i 50 mm, a boduje se kao u pravoj trci na prstenac. Veći krug je krakovima podijeljen na četiri jednaka polja. Pogodak u manji krug vrijedi tri boda, u gornje polje 2 boda, u donje polje jedan bod, a pogodak u bočna polja vrijedi po pola boda. Ukupan najveći mogući broj bodova tima je 27.  I ovdje je u igri pripetavanje ako  se dogodi isti broj bodova kod timova ili za slavodobitnika. Prstenac je iznad staze na stalku, na visini od 22 cm do 30 cm računajući od poda do centra prstenca (malog kruga koji je glavni cilj).  Visinu prstenca, za  svaki način upravljanja, određuju suci neposredno prije samog natjecanja.

Natjecanje je ekipno, kako bi učenike potaknuli da rade timski, da međusobno surađuju i pomažu jedan drugome, jer se bodovi svakog natjecatelja zbrajaju i na kraju se za rangiranje ekipa gleda zbroj bodova cijele ekipe. Svaki način vožnje je drugačiji, a da bi ekipa postigla što bolji rezultat,  sva tri člana ekipe moraju biti podjednako dobri u sva tri načina vožnje. Da bi to postigli natjecatelji se moraju dobro pripremiti i uvježbati koordinaciju pokreta i oka za upravljanje robotom i kopljem. Prije svake vožnje robota koplje mora biti spušteno tako da je vrh koplja od 2 do 6 cm iznad podloge. Podizanje koplja smije biti tek nakon što robot krene, a kod poluatomatskog upravljanja nakon što prijeđe trećinu staze, tj. 50 cm. Natjecatelji prije natjecanja moraju sastaviti robote, napisati i prilagoditi programe za upravljanje sa robotom i kopljem, načinu upravljanja koji njima najviše odgovara. To znači da izmjenom programa trebaju podesiti brzinu dizanja i spuštanja koplja, brzinu kretanja robota naprijed i kut skretanja robota lijevo ili desno,. Za poluatomatski način vožnje trebaju napisati program za praćenje crte a da robot pri tome što manje vrluda, trebaju znati podesiti senzore i prstenac da pri tom načinu vožnje mogu pogoditi u sridu. Prije svakog načina vožnje trebaju testirati senzore, tipkala, kalibrirati motore i ukoliko nešto nije kako treba, trebaju to popraviti ili podesiti. Za ručno upravljanje sa kamerom, natjecatelji trebaju povezati kameru koja se nalazi na robotu sa laptopom ili tabletom i podesiti sliku sa kamere. Dobra priprema je nužna jer se vozi u tri discipline koje su osmišljene tako da kod učenika potaknu razmišljanje i kreativnost. A uz sve tehničke pretpostavke i primjenu naučenog u robotici, natjecatelji moraju imati i malo sreće i mirnu ruku te oštro oko.

Svi natjecatelji su dobili pohvalnice za sudjelovanje na natjecanju, a mentori zahvalnice za mentorski rad sa učenicima.
Za sve natjecatelje, mentore i organizatore natjecanja je tvrtka PROFIL Klett d.o.o. osigurala poklon pakete. Odličnom odazivu natjecatelja i mentora svakako doprinose i vrijedne nagrade koje su i ove godine za najuspješnije ekipe i pojedince u pojedinačnoj konkurenciji osigurali donatori Hrvatski robotički savez, ZTK Istarske županije, Društvo za robotiku Istra, PROFIL Klett d.o.o. i Općina Barban.  Nagrade su bile knjige, stickovi, razni roboti, kamere za robote, bluetooth controleri V1, arduino mikrokontroleri sa setom elektroničkih komponenti i početni setovi sa microbitom. 
Za 8 najuspješnijih ekipa mentori su izabrali neku od nagrada za svoju ekipu. 
Priznanje i plaketu za osvojeno 1. mjesto ekipno sa ostvarenih 21,5 bodova je dobila ekipa „Frankopani“, OŠ Fran Krsto Frankopan - Krk, mentor Ivona Klarić, a članovi ekipe su Dorian Rimbaldo, Anteo Muzurović Janeš i Emanuel Kraljić.  Svi natjecatelji su dobili zlatne medalje a mentor plaketu i nagrade za ekipu za osvojeno 1.mjesto. 
Priznanje i plaketu za osvojeno 2. mjesto ekipno sa ostvarenih 21,0 bodom je dobila ekipa „Pepco“, OŠ Fran Krsto Frankopan - Krk, mentor Ivona Klarić ,a članovi ekipe su Nikola Bogović, Doria Arabadžić i Viktor Agejev. Svi natjecatelji su dobili srebrne medalje a mentor plaketu i nagrade za ekipu za osvojeno 2.mjesto.

Priznanje i plaketu za osvojeno 3. mjesto ekipno sa ostvarenih 19,5 bodova je dobila ekipa „Ohio“, OŠ Fran Krsto Frankopan - Krk, mentor Ivona Klarić, a članovi ekipe su Petar Pekić, Mario Žiković i Andrija Braut. Svi natjecatelji su dobili brončane medalje a mentor plaketu i nagrade za ekipu za osvojeno 3.mjesto.
Natjecanje u Barbanu je bilo vrlo zanimljivo i vodila se žestoka borba za osvajanje svakog boda, a završeno je pripetavanjem za prva tri mjesta u pojedinačnoj konkurenciji. Troje natjecatelja koji su u sve tri vožnje imali maksimalnih 9 bodova sudjelovali su u pripetavanju, a tek nakon drugog kruga pripetavanja rezultati su slijedeći;
Slavodobitnik 10.Robotrke na prstenac je Karlo Bulić, član ekipe Karloti, OŠ Jure Filipovića, Barban, mentor Mladen Radolović, koji je u pripetavanju imao još dva pogotka u sridu. Slavodobitniku je pripala plaketa, priznanje i medalja za slavodobitnika, te vrijedna nagrada -  robot Tobbie II sa MicroBitom.

U pojedinačnoj konkurenciji 2.mjesto je osvojila Ivona Crnčić, član ekipe  KIK, KIOK, Krk, mentor Boris Bolšec, koja je u pripetavanju imala pogodak u sridu i u 2. Njoj je pripalo priznanje za osvojeno 2. mjesto i nagrada – robot Tobbie .

U pojedinačnoj konkurenciji 3.mjesto je osvojio Filip Pavlović, član ekipe  Gubitnici, DRI, Pula, mentor Dragan Pantić, koji je imao pogodak u sridu i u ništa. Njemu je pripalo priznanje za osvojeno 3. mjesto i nagrada – robot solarno vozilo.

10.Robotrku na prstenac su organizirali Društvo za robotiku Istra u suradnji sa Općinom Barban. Domaćin natjecanja je OŠ  Jure Filipovića Barban. Pokrovitelji natjecanja su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Općina Barban, ZTK Pula, ZTK Istarske županije, tvrtka PROFIL KLETT d.o.o., društvo za robotiku Istra, društvo Trka na prstenac i Centar za praktičnu robotiku Pula. Za marendu i osvježenje natjecatelja, mentora, sudaca i organizatora natjecanja pobrinuli su se sa svojim odličnim pekarskim proizvodima  firma IZO d.o.o. i sa odličnim pizzama za ručak pizzerija Zara. 

Nakon natjecanja natjecatelji su se počastili pićem i okrijepom a zatim su otišli na opuštanje Glavani Park gdje su se odlično zabavili.
Za uspješnu organizaciju natjecanja pobrinuli su se volonteri Društva za robotiku Istra i to Andrea Stanković, Denis Gentilini, Adriano Pušar, Marino Tumpić, Vesna Jaklin-Pantić i Sven Vasić, ravnateljica OŠ Jure Filipovića Barban Marina Čalić, predsjednik Društva trka na prstenac Aldo Osip i brojni članovi društva Trke na prstenac i djelatnici Općine Barban. Za vrlo efektan plakat za 10.Robotrku na prstenac zaslužan je djelatnik OŠ Jure Filipovića Barban i mentor ekipama Mladen Radolović.
10.Robotrka na prstenac je uključena i u program 48. Trke na prstenac u Barbanu.

 

 

   Predsjednik Društva za robotiku Istra
    Dragan Pantić, dipl.ing.elteh.