Održivi agroturizam kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir

Održivi agroturizam kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir-66007

ODRŽAN OKRUGLI STOL U PAZINU
U okviru projekta „Razvoj stručnog studija Održivi agroturizam kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir“, čiji je nositelj Veleučilište u Rijeci, partneri Grad Pazin i LAG „Središnja Istra“, a kojeg financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, održan je  3. ožujka 2016. godine 2. okrugli stol.

Okrugli stol je organiziran u prostorijama Veleučilišta u Rijeci u Pazinu pod nazivom „Mogućnosti udruživanja i definiranje ključnih poslova za agroturizme ”. Na okruglom stolu sudjelovali su Dekan Veleučilišta u Rijeci, Saša Hirnig, gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, prdstavnici Agencije za ruralni razvoj Istre, članovi projektnog tima te predstavnici OPG-ova, PG-ova, agroturizama i iznajmljivači sa područja istarske županije.

Dr. sc. Slavica Dudaš predstavila je prisutnima do sada realizirane aktivnosti u sklopu Projekta, ali i najavila one koje nas tek očekuju. Dudaš je napomenula kako je tema ovog susreta proizašla iz prvog Okruglog stola organiziranog u sklopu projekta u prosincu prošle godine. Zvonko Čokljat iz Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo predstavio je prisutnima mogućnosti udruživanja za agroturizme s naglaskom na zadruge kao oblike udruživanja i poslovanja nakon čega je otvorena rasprava. Cilj okruglog stola bilo je istražiti mogućnosti udruživanja agroturizama, razinu zainteresiranosti ključnih aktera te utvrditi postoji li za time realna potreba.

Zaključeno je kako je je za potencijalno udruživanje agorturizama potrebno preciznije definirati interese agroturizama i prema tome naći odgovarajući oblik udruživanja. S druge strane, za udruživanjem OPG-ova pokazan je veliki interes prisutnih, ali je potrebno detaljnije razmotriti mogućnosti i isplativost udruživanja sa agroturizmima naspram udruživanja među sobom te što bi to u konačnici značilo za njihovu proizvodnju, kvalitetu, plasman i promociju proizvoda.  

Po završetku formirane su četiri fokus grupe sa ciljem definiranja ključnih poslova za agroturizme u području poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva, poslovanja i zakonodavstva sa ciljem detektiranja ključnih znanja i vještina koje bi osoba po završetku Stručnog studija održivog agroturizma morala posjedovati. Vođenje rasprave i moderiranje okruglog stola i fokus grupa provela je stručna suradnica za ekologiju i ruralni razvoj na Projektu, dr. sc. Melita Zec. (Rex)