Obilježavanje 130 godina Centra za istraživanje mora u Rovinju

Obilježavanje 130 godina Centra za istraživanje mora u Rovinju-122227

OBILJEŽAVANJE ĆE SE ODRŽATI TIJEKOM STUDENOG I PROSINCA
Centar za istraživanje mora (CIM) u Rovinju tijekom studenoga i prosinca obilježava 130 godina od osnutka, za koje je vrijeme, poručuje, sakupio najopsežniju znanstvenu dokumentaciju o stanju mora na europskoj razini.

CIM, koji je u sastavu Instituta Ruđer Bošković (IRB), obilježavanje obljetnice počinje svečanim otvorenjem izložbe ''130. godišnjica postojanja Centra za istraživanje mora u Rovinju'' u ponedjeljak 8. studenoga u 17 sati u Multimedijalnom centru (MMC) Rovinj.

"Izložba je prilika da sve zainteresirane pobliže uvedemo u povijest Centra, od njegovih prapočetaka i okolnosti koje su prethodile osnivanju, preko turbulentnih promjena koje su se događale pod utjecajem društveno-povijesnih prilika, ali i djelovanjem značajnih pojedinaca koji su ostavili svoj trag na širenje djelatnosti i znanstveno-istraživačkog programa Centra", objašnjava koordinatorica programa Mirta Smodlaka,

Također, pripremljen je serijal popularno-znanstvenih predavanja, čiji je poseban dio posvećen učenicima.

U dugoj tradiciji znanstvenih istraživanja obalnog dijela mora veliku ulogu je odigrao i hrvatski znanstveni program praćenja sjevernog Jadrana, koji je počeo prije pedesetak godina, a koji se razvijao u projekt 'Jadran' i tako svrstao Hrvatsku među prvima u Europi koji su razvili sustavno praćenje morskog ekosustava, kaže predstojnik CIM-a Martin Pfannkuchen.

Potvrda višedesetljetne tradicije toga interdisciplinarnog centra. bila je i njegovo nedavno uvrštavanje u program Europske Unije za razvoj sustavnog praćenja i istraživanje obalnog mora JERICO (Ujedinjena europska znanstvena infrastrukturu za praćenje obalnog mora).

Njegov pristup sustavnih istraživanja i praćenja morskog ekosustava sjevernog Jadrana postao je model za regionalnu organizaciju europskog sustavnog praćenje obalnih mora, ističe se.

(Hina)