Obilazak gradilišta poduzetničkog centra COWORKING PULA

Obilazak gradilišta poduzetničkog centra COWORKING PULA-136355

USKORO SE ZAVRŠAVA IZGRADNJA PODUZETNIČKOG CENTRA COWORKING PULA

U četvrtak 4. svibnja 2023. godine održan je u organizaciji  Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o., obilazak gradilišta poduzetničkog centra COWORKING PULA na adresi Marulićeva ulica 5 u Puli s ciljem predstavljanja skorašnjeg dovršetka izgradnje navedenog poduzetničkog centra. Nazočnim medijima obratili su se dr.sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o., dr.sc. Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule  te Boris Miletić, župan Istarske županije.

Direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti zahvalio se na medijskom praćenju projekta koji je od iznimne važnosti za Pulu, ali i puno šire područje. Osvrnuo se na važnost i vrijednost projekta te je naglasio: „Projekt COWORKING, ukupne vrijednosti preko 3,6 milijuna eura, za zadaću ima uspostaviti poduzetnički centar s ciljem omogućavanja povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva te jačanja poduzetničke klime na Urbanom području Pula. Radovi na poduzetničkom centru u završnoj su fazi, a njegovo se otvaranje planira na jesen 2023. godine.“ Naglasak je da su u punom jeku sve završne aktivnosti ne bi li se objekt otvorio krajem rujna ili početkom listopada ove godine.  Više od 100 poduzetnika ovdje može naći svoje mjesto za rad i networking, na više razina, u zgradi s multifunkcionalnim prostorima za razne poslovne potrebe. 

Gradonačelnik Zoričić naglasio je da mu je drago da su danas okupljeni pred zgradom koja se dovršava te da je Grad Pula partner na projektu u kojem doprinosi s 25 % ukupnih sredstava nužnih za provedbu. Potom je dodao: „Prema razgovorima s izvođačima radova, najavljeno je da će uskoro, početkom lipnja, i Marulićeva ulica biti ponovno otvorena za prometovanje. Ovo je definitivno nova prilika za naš grad te se zahvaljujem Istarskoj razvojnoj agenciji i svima koji sudjeluju na realizaciji ovog projekta. Grad Pula nastavit će biti poticaj i nadalje.“

Župan Miletić je podsjetio na nekadašnju derutnu zgradu stare Mehanike, koja se nalazila na mjestu budućeg Coworking centra, koji je primjer moderne arhitekture. 

„Realizacijom projekta Coworking, stvoreni su uvjeti da se na istoj lokaciji omogući razvoj i poticanje novih poduzetničkih ideja te stvaranje novih poslovnih suradnji. Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u našoj županiji je najveći porast broja zaposlenih te je i ovo jedna prilika da se nastavi u istom smjeru. Znamo kako su startup-ovi najranjiviji u svojim početcima pa vjerujem da će ovdje pronaći svoje mjesto poduzetnici, koji će uz pomoć institucija poput Istarske razvojne agencije i Istarske županije ili drugih potpora naših gradova i općina, moći krenuti s realizacijom poduzetničkih ideja. Istarska županija je prepoznala potrebu za ovakvim prostorom, koji nije novost na tržištu, no potrebe u Istri su sve veće te će upravo i ovaj projekt doprinijeti razvoju ne samo lokalnih poduzetnika već i dolasku inozemnih“, kazao je župan Miletić.

Vođeni obilazak gradilišta s medijima izvršen je uz pratnju predstavnika izvođača, gospodina Mateja Perića iz Zajednice gospodarskih subjekata Lavčević d.d. i Lavčević – inženjering d.o.o. iz Splita.

Projekt COWORKING PULA, prepoznat svojevremeno kao strateški projekt Strategije razvoja Urbanog područja Pula, u provedbi je u sklopu ITU mehanizma za UP Pula te se u suradnji Istarske razvojne agencije  - IDA d.o.o.  kao nositelja te Grada Pule kao partnera. 

Ukupna vrijednost projekta je 3.639.421,43 EUR, pri čemu 2.441.220,67 EUR bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 893.069,51 EUR Grad Pula te 305.131,25 EUR Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Fonda za sufinanciranje sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.