Nije došlo do izlijevanja otpadnih voda na Kaštijunu

Nije došlo do izlijevanja otpadnih voda na Kaštijunu-133999

U PONEDJELJAK ĆE SE ODRŽATI SASTANAK SKUPŠTINE, NO I CIVILNOG NADZORA
Danas, 21. siječnja 2023. godine gradonačelnik Pule Filip Zoričić, u svojstvu predstavnika većinskog vlasnika ŽCGO Kaštijun, i pročelnica Anja Ademi obišli su Kaštijun i održali sastanak s rukovoditeljima i članom uprave Kaštijuna.

S obzirom na dugogodišnje iskustvo i struku, na taj sastanak pozvana je i Koviljka Aškić, bivša predsjednica NO Kaštijun.

Uvidom u situaciju na terenu utvrdilo se da nije došlo do izlijevanja voda s bioreaktorske plohe (pregled upojnih bunara) i da voda koja se prikazuje na snimci u medijima najvjerojatnije dolazi s pokrovnog sloja starog odlagališta. Naime, kod sanacije starog odlagališta isto se prekrilo folijom kako bi se spriječilo da se kiše/procijedne vode iz odlagališta slijevaju u okolni teren. U tijeku sanacije na foliju se nasula zemlja i kako je bilo obilnih oborina u proteklim danima, sva voda koju je prije upijalo odlagalište, a sada je ono prekriveno folijom, prelila se u obodni kanal i izlila na okolni teren. Kako bismo bili potpuno sigurni, naložili smo kemijsku analizu vode od dva laboratorija - ZZJZIŽ i Hidrolab Rijeka i o analizama ćemo izvijestiti javnost.

Sastanak s upravom  i rukovodećim ljudima Kaštijuna bio je i prilika da se dogovore i aktivnosti oko pravovremenog zbrinjavanja otpadnih voda koje se skupljaju sa bioreaktorske plohe koja nije prekrivena folijom, a s obzirom na najavu novih oborina od ponedjeljka. S aktivnostima prekrivanja 2/3 površine bioreaktorske plohe i potpunog prekrivanja do njenog zatvaranja ove godine nastavlja se s aktivnostima kako je bilo i zacrtano financijskim planom.

U ponedjeljak 23. siječnja 2023. održat će se sastanak Skupštine, Nadzornog odbora i Civilnog nadzora.

Civilni nadzor kao i svi zainteresirani građani mogu se javiti u upravu Kaštijuna radi obilaska postrojenja.

(DV)