Najavljena “Europska noć istraživača” u Puli

Najavljena “Europska noć istraživača” u Puli-130774

PETAK, 30. RUJNA NA SVEUČILIŠTU JURJA DOBRILE U PULI
Europska noć istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva ''Reconnect science with the blue society'', a koja će se održati ovaj petak, 30.09.2022. godine na studentskom trgu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Stanici 50 Fakulteta ekonomije i turizma u periodu od 17:00 do 20:00.

Radi se o jednom od 48 projekata odobrenih za financiranje putem Marie Skłodowska – Curie poziva u okviru programa Obzor Europa/Horizon Europe, čime se Europska noć istraživača vratila u Hrvatsku po prvi put nakon 2019. godine. Glavni cilj projekta Blue-connect je ponovno povezivanje znanosti s društvom, jačanje javnog priznanja znanosti i istraživačkog obrazovanja, te izgradnja povjerenja i razumijevanja znanosti. 

Projekt se vodi od strane Ureda za partnerstvo i projekte, doktorice znanosti Ivone Peternel.

Sveučilište u Splitu kao koordinator projekta okuplja partnere iz 5 gradova u Hrvatskoj orjentiranih na more, čija se istraživanja uvelike baziraju na prirodnim, biomedicinskim, ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektima mora.

Partneri na projektu su Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci, Znanstveno - tehnologijski Park Sveučilišta u Rijeci – STEP-RI.

Do sada su u Puli provedene predaktivnosti kroz radionice naših znanstvenika u osnovnoj školi Monte Zaro, Gimanziji Pula i Medicinskoj školi Pula, a na našem Sveučilištu je održan okrugli stol na temu Klimatske promjene i književnost za učenike 3. razreda Gimanzije Pula.

Konkretne aktivnosti planirane ovaj petak u Puli odvijaju se u prostorima sveučilišnog kampusa sa željom da se široj zajednici približe aktivnosti koje Sveučilište provodi. 

AKTIVNOSTI NOĆI ISTRAŽIVAČA 30.09.2022. U PULI

KLIMATSKE PROMJENE I BUDUĆNOST, Fakultet prirodnih znanosti u Puli

Tijekom Europske noći istraživača bit će predstavljene teme vezane uz klimatske promjene i njihov utjecaj na živi svijet te uloga znanstvenika u njihovom rješavanju. Edukativne interaktivne radionice obuhvatit će širok spektar aktualnih problema kao što su izazovi i prilagodbe uslijed globalnih klimatskih promjena s naglaskom na termofilne vrste riba. S obzirom na to da su termofilne vrste riba i rakova sve češće u ulovu ribe, bit će detaljnije objašnjena njihova važnost u Jadranu. Posjetitelji će biti educirani o novim želatinoznim stanovnicima naših plaža poput meduza i invazivnih ctenofora. Bit će objašnjena važnost morske cvjetnice s naglaskom na Posidonia oceanica kao i utjecaj invazivnih algi poput Caulerpa cylindracea. Jedan kutak bit će posvećen prezentaciji istraživačkih tehnika, a javnost će se upoznati s ciljanim morskim organizmima u odgovarajućim spremnicima sa osiguranim životnim uvjetima te će se detaljnije objasniti utjecaj klimatskih promjena na njih. 

Voditelj aktivnosti: Neven Iveša, dipl. ing. bio

OKRUGLI STOL PARADOKS POJMA “ČISTOĆA”, Filozofski fakultet Pula

Za vrijeme Noći istraživača će se održati okrugli stol na temu Paradoks pojma „čistoća“, na kojemu će sudjelovati opći jezikoslovci i kroatisti, ali i predstavnici drugih znanstvenih područja i polja, primjerice biolozi te će središnja tema biti ukazati na važnost i interdisciplinaran znanstveni prikaz ove sveobuhvatne teme. U jezičnome, ali ne isključivo jezičnome, je kontekstu zanimljiv paradoks koji se javlja govoreći o jezičnoj čistoći. Nakon izlaganja publika (srednjoškolci, ali i drugi zainteresirani) će se imati priliku aktivno uključiti u raspravu te tako pridonijeti kritičkom promišljanju teme koja se tiče svih nas, a ne samo odabranih te će tako srednjoškolci (i ostali zainteresirani) imati priliku upoznati potencijal i važnost znanstvenih istraživanja i inovacija iz različitih područja, ali s jednim ciljem, usmjerenim na zajedničko djelovanje za bolje prevladavanje izazova povezanih s klimatskim promjenama.

Voditeljica aktivnosti: izv. prof. dr. sc. Blaženka Martinović

(REX)