Nagrađivana predstava „Sad Sam Matthäus“ Matije Ferlina u Slovačkoj, Francuskoj i Sloveniji!

Nagrađivana predstava „Sad Sam Matthäus“ Matije Ferlina u Slovačkoj, Francuskoj i Sloveniji!-130314

PRVA IZVEDBA BIT ĆE U INK, 18. I 19. RUJNA, U 20 SATI
Solo 'Sad Sam Matthäus' u režiji, koreografiji i izvedbi Matije Ferlina, uz glazbu Muke po Mateju Johanna Sebastiana Bacha, po tekstu Gorana Ferčeca (ujedno i dramaturga predstave) i Matije Ferlina, izazovan je dijalog između osobe 21. stoljeća i vrhunca protestantske sakralne glazbe, između napetog tijela i kanonskog pogrebnog rituala te između pojedinca i civilizacije. 

Krajem 2021., strukovne udruge suvremenog plesa Republike Hrvatske nagradile su predstavu Sad Sam Matthäus i Matiju Ferlina za najbolju koreografiju i najbolju pojedinačnu izvedbu, a početkom lipnja ove godine u Istru je stigla i nagrada Društva kazališnih teoretičara i kritičara Slovenije za najbolju predstavu u Sloveniji u 2021. godini. Nakon izvedbi u Parizu, Beču, Ljubljani, Zagrebu i Portu, predstava se vraća u Pulu i Istru gdje je započela svoj kreativni proces.

Prve izvedbe u sklopu serije gostovanja održat će se 18. i 19. rujna u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu u Puli u suorganizaciji INK i umjetničke organizacije Provincija te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Detaljnije informacije te ulaznice možete pronaći na [url=http://www.ink.hr]http://www.ink.hr[/url] . 
Turneja se nastavlja 23. rujna 2022. kada će Sad Sam Matthäus otvoriti 31. izdanje Međunarodnog kazališnog festivala Divadelná Nitra u Slovačkoj koji se ove godine održava unutar tematskog okvira 'nevjerojatne krhkosti bića'. Divadelná Nitra najveći je kazališni festival u Slovačkoj te prostor najvažnijih međunarodnih suradnji u kulturnom sektoru te zemlje. Festival predstavlja netradicionalna, inovativna i inspirativna scenska djela međunarodno priznatih i etabliranih kazališnih umjetnika, ali i mladih progresivnih stvaratelja, te informira publiku o novim tendencijama i autorima u izvedbenim umjetnostima. 

Nakon Slovačke, 30. rujna i 1. listopada slijede dvije izvedbe predstave u La Criée, Narodnom kazalištu u Marseillu, u okviru Festivala Actoral koji svake jeseni tijekom tri tjedna okuplja više od dvije stotine francuskih i međunarodnih umjetnika. S multidisciplinarnim programom koji miješa kazalište, ples, vizualne umjetnosti, performans, glazbu, film i književnost, Actoral predstavlja raznolikost i vitalnost suvremenog izvedbenog stvaralaštva. 

Europska turneja predstave završava 8. studenog u Cankarjevom domu u Ljubljani u okviru Sad Sam Manifestacije, četverodnevnog događanja koji će kroz izvedbe, instalaciju i razgovore predstaviti bogat autorski opus Matije Ferlina. Sad Sam Manifestacija će se održati od 5. do 8. studenog, a osim Sad Sam Matthäus predstavit će i Samice u produkciji Istarskog narodnog kazališta te prvi solo iz Sad Sam serije - Sad Sam Revisited koji je nastao kao diplomski rad Matije Ferlina u sklopu školovanja na SNDO – School for Dance Development u Amsterdamu 2004. godine.

Detaljnije informacije o predstavi i ostalim programima pronađite na https://matijaferlin.com/.

(H.R./foto: Jelena Janković)