Na pulskoj tržnici predstavljen projekt KeyQ+ 

Na pulskoj tržnici predstavljen projekt KeyQ+ -120829

KANDIDIRAN U IZBORU ZA NAJBOLJI EU PROJEKT U HRVATSKOJ
AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre, u utorak 14. rujna 2021. godine u prostorijama edukacijske kuhinje KeyQ+ GASTRO PUNKT na 1. katu pulske tržnice održala je predstavljanje uspješno implementiranog europskog projekta KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske. 
Projekt KeyQ+ je zbog svoje značajne važnosti za Istarsku županiju u pogledu obogaćivanja turističke ponude temeljene na kulturnoj i gastronomskoj baštini te uspostave didaktičke kuhinje u sklopu Tržnice Pula, kandidiran u izboru za Najbolji EU projekt u Hrvatskoj te je zajedno s 32 projekta ušao je u finale izbora.
U nazočnosti direktora Tržnice d.o.o. Pula Renata Perca, gradonačelnika Grada Pule Filipa Zoričića, direktora AZRRI-ja Igora Merlića i pročelnika UO za poljoprivredu Istarske županije Ezia Pinzana te ostale uvažene goste i predstavnike medija, istaknute su sve aktivnosti i važnost ovog projekta.

Uvodne riječi dobrodošlice uputio je direktor Tržnice Perc te opisao viziju koju je imao da „oživi“ 1. kat zgrade tržnice te se zahvalio na izuzetno dobroj suradnji s Gradom Pulom i AZRRI-jem koja je i rezultirala realizacijom edukativne kuhinje KeyQ+ GASTRO PUNKT – vrlo rado posjećena lokacija svih renomiranih chefova Istre ali i onih koji će to možda tek postati. Gradonačelnik Zoričić je izrazio podršku projektu te pozvao građane da se u što većem broju odazovu i glasaju za ovaj pulski projekt. 
„Vrlo je važno da kroz ovaj projekt i slične aktivnosti donosimo najzdravije i najbolje na stolove domaćih ljudi ali i stranih gostiju, a to su naši autohtoni istarski proizvodi i namirnice,“ napomenuo je pročelnik Pinzan te čestitao Županijskoj agencji za ruralni razvoj Istre te svima uključenim u projekt.  Želja je da se kandidira što više sličnih kvalitetnih projekata i u budućnosti.

„Ovo je realan, konkretan primjer rezultata našeg EU projekta. Edukativna kuhinja koja se nalazi iza nas je realizirana u sklopu projekta KeyQ+ te sada ova lokacija postaje mjesto u kojemu se educiraju brojni mladi, ali i oni stariji, koji će vjerojatno postati dobri djelatnici u lokalnoj gastronomiji. No, i ne samo to, ovo postaje mjesto koje može biti na ponos Pule i Istre jer se, kroz aktivnosti koje su česte u ovoj kuhinji, jednostavno promoviraju autohtona jela, namirnice te istarski vrhunski proizvodi,“ naglasio je direktor AZRRI-ja Merlić te pozvao sve građane da sudjeluju u glasanju i daju svoj glas projektu KeyQ+, a glasati se može na linku [url=https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/izmedu-31-eu-projekta-biramo-najbolji-glasajte-za-svoje-favorite-15101853]https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/izmedu-31-eu-projekta-biramo-najbolji-glasajte-za-svoje-favorite-15101853[/url] .


Portal župan.hr u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, drugu godinu za redom organizira izbor za Najbolji EU projekt u četiri kategorije. Među 32 projekta koji su ušli u finale izbora za Najbolji EU projekt je KeyQ+, koji je predložen od strane Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove unutar kategorije Doprinos prekogranične suradnje.

Cilj današnjeg događanja bio je predstavljanje relevantnog primjera jedinstvenog turističkog proizvoda odnosno uspostavljene didaktičke kuhinje KeyQ+ GASTRO PUNKT u sklopu Tržnice Pula koja je nakon završetka projekta postala referentna točka za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Poznata istarska chefica ujedno i nagrađena nagradom veliki chef sutrašnjice od strane Gault&Millau Croatia 2021., Marina Gaši u pokaznoj edukacijskoj kuhinji pripremala je kreativna jela na bazi lokalnih namirnica.
AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre provodila je KeyQ+ u ulozi vodećeg partnera u razdoblju od 1.1.2018. do 30.09.2019. godine te usuradnji s hrvatsko-talijanskim partnerstvom, među kojima su Grad Pula, Tržnica d.o.o. Pula i Turistička zajednica grada Malog Lošinja. KeyQ+ je kapitalizirao iskustva projekta KeyQ, financiranog u okviru Programa Jadranska prekogranična suradnja, u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre, koji danas djeluje kao platforma za vrednovanje i promociju istarske gastronomije.

Uspješnom provedbom projekta KeyQ+ pridonijelo se stvaranju uvjeta za kreiranje integrirane turističke ponude prekograničnog područja koje obuhvaća bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu. Osim uspostave didaktičke kuhinje u sklopu Tržnice Pula, projekt je pridonio usavršavanju ljudskih potencijala turističko-ugostiteljskog sektora putem didaktičkih programa i radionica razmjene iskustava, što se pokazalo od izuzetne važnosti za valorizaciju hrvatske gastronomije.

(REX)