My Love, Gastro Torino

NIKOLA BAĆAC: PUT U TORINO
.....petak 21.06.2013,00:00h krećem iz predivne Istre prema gradu koji je ostavio najviše traga i znanja u mom životu do sada i u kojeg sam zaljubljen iz više razloga,Torino-Turin ili mali Pariz kako ga znaju mnogi nazvati.

Još na mostu Mirna sam počeo pripremati gastrointestinalni trak i naravno daviti moju madam kako je vrijeme kratko, a gastro želje velike !!
Naravno, dobro me poznaje i zna koliko ja to volim, obožavam, uživam u tome pa smo zajedno počeli stvarati planove...koji nikada ne budu kao isplanirano, osim dva bitna, a to je sastanak u udruzi chef-ova regije Piemonte i svadbe mog frenda.

07:30 Moncalieri-Torino, topli brioche d'or i esspreso by Izzo-Napoli, kava od koje Vam dan stvarno počinje dobro jer okus je tako delikatan a istovremeno determiniran a retrogusto je čista čokolada 70-80%. Mmmmmmm koji početak sunčanog dana, pravi made of Italy, meni najdraži jer sam siguran da je talijanska kuhinja definitivno najkvalitetnija, najraznolikija i najobojenija od svih koje sam upoznao, a mnoge sam  upoznao i kuhao, meni najbitnija i  najkreativnija.

Ukratko o Gastro Torinu koji i nije samo gastro već i electro gastro grad u kojem je electro muzika zbratimljena sa Berlinom daju poseban feeling good food šta znači da u mnogim malim i većim lokalima se pušta ta vrsta mjuze popraćena sa raznim delicijama, šta slanim šta slatkim!!!
U ovom prvom izvještavanju o Torinu i regiji Piemonte nemogu Vam sve doživljaje i okuse dočarati i servirati ali za one koji imaju namjere otići ili ih put navede u taj grad svakako moraju probati par stvari koje su jako fine i sastavni su dio gastro scene stanovnika i putnika tog grada.

*Bagna cauda-sudar Ligurie i Piemonta tj. savršen spoj vrhunske paprike i inćuna i naravno tehnike koja treba za napraviti to jelo
*Vitel tone odličan spoj teletine odmorene i obrađene na poseban način i salse od majoneze i tune, savršena stvar za ljeto
*Plin al Castelmagno tjestenina sa autohtonim umakom ili kako ga oni znaju nuditi sa umakom od pečenja ali posebne pasmine Co.al Vi.
*Aromatizirama Trota ili Pastrva

Naravno da ima još delicija koje sam spravljao dok sa radio i živio u Torinu ali za ljepši spol prešao bi na slatko za koje su poznati u cijelom svijetu, a najpoznatiji su svakako po piccola pasticceria-male slastice ili zalogajčići, pa bi svakako na prvo mjesto stavio :
*Baci torinesi
*Giandujotti
*Bigne
*Chantilly
*Bonet

Naravno da sve ove slastice imaju u sebi utjecaja sa Francuskom koja je na sat vremena od Torina ali je u njih ubačena mašta, strast i želja za boljim, Talijana koji su pravi maheri u tome, a svakako ću spomenuti njihovu školu slastičarstva ili arte bianca kako je oni zovu, a po završetku stječete zvanje majstora u tom fahu i ozbiljno konkurirate francuskom Cordon bleu Paris u slastičarstvu.
Još ću dugo pisati i pričati o regiji Piemonte koji su strašno bogati i ozbiljni  konkurenti Emilia Romagna koja glasi za najbolju po mnogo čemu ali u nekom drugom članku usporediti ću zašto oni ili ovi imaju glavnu riječ u Gastronmiji Italije jer ih oboje dobro poznam i familijarno sam povezan sa obima.

Ne mogu  završiti ovaj članak, a da ne nazdravim sa njihovim finim vinom  Barbera d'Asti ili espumante Nebiolino koji se extra sljubljuju sa pietancama tog područja Italije.
Spomenuti ću još i ovo da u Torinu ima jako puno etničke kuhinje koja obara sa nogu kao npr. Kebeb mog dobrog poznanika Horasa iz Egipta ili Wok ‘n' Roll u kojem sam radio sa opakim Sushi, Nigiri, Sashimi majstorom kao i indijska kuhinja  i još mnoge druge...a u zadnjem izvlačenju Michelinovih zvjezdica nekolicina poznanika i vlasnika manjih gastronomia zaslužno su odradili autohtonu kuhinju Torina modeliravši je na njihov način..svaka čast Ragazzi!!

Nadam se da sam bar malo uspio zaintrigirati Vaš gastro trakt za odlaskom u Torino kada to smognete jer je stvarno čaroban grad koji je ipak bio prvi glavni grad Italije te koji je kulturološki isto tako interesantan ... nećete požaliti!!
Gastro pozdrav i dobar tek !!