Moderniziran je kurikulum hrvatskih turističkih i ugostiteljskih škola

IZ SREDSTAVA EU FONDOVA NABAVLJENA OPREMA ZA ŠKOLE, EDUCIRANI NASTAVNICI, BARMENI..
'Modernizacija kurikuluma hrvatskih turističkih i ugostiteljskih strukovnih škola - Formula uspjeha - Mode for Success - M4S' naziv je projekta čiji je cilj bio modernizacija kurikuluma škole kao preduvjeta za podizanje razine kompetencija ljudskih resursa, brže zapošljivosti učenika te održivog gospodarskog razvitka regije. Vodeći partner projekta je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a partneri Trgovačko - ugostiteljska škola Karlovac, Srednja škola Marakantun de Dominsia Rab, Srednja škola Zabok, Istarska razvojna agencija (IDA), Hrvatska gospodarska komora - ŽK Pula i Hrvatska obrtnička komora - OK Istarske županije.

Projektom koji je EU iz IPA fondova dodijelila 218.861,80 EUR, od čega 199.361,21 EUR bespovratnih sredstava nabavljena je informatička oprema i oprema za kuharske i slastičarske kabinete praktične nastave u školama partnerima.  Provedena je edukacija nastavnika slastičarstva i nastavnika ugostiteljskog posluživanja, te je proveden trening za flair barmene. Također, provedena je i edukacija ravnatelja i nastavnika za rad s učenicima s poteškoćama u praćenju nastave i nadarenim učenicima. Organizirano je i ukupno šest tematskih tjedana od kojih svaki nosi ime jedne europske države čiji će nastavnici i učenici doći u posjetu školama partnerima i predstaviti tradiciju posluživanja i pripreme tipičnih jela i pića njihovih zemalja, te strukturu njihovih školskih kurikuluma. Projekt je obuhvatio i izradu prijedloga novih školskih kurikuluma, uvođenje novousvojenih metoda podučavanja u nastavu, te provedeno studijsko putovanje u Austriju, kako bi se učenici educirali u trening centrima tamošnjih strukovnih škola gdje su ujedno promovirali ovaj vrijedni projekt.

Današnjoj svečanoj završnici projekta prisustvovali su i župan Valter Flego, predstavnici Grada Pule, predstavnici partnerskih škola i drugih partnera projekta, a učenici su stečena znanja dostojno prezentirali predstavljajući mnogobrojna jela, od maštovitih predjela do bogatih glavnih jela, torte i koktela. (Text & Photo: Doris Floričić)