Modernizacija Sveučilišta: Zapošljivost studenata nakon završetka studija veća od 88%

Modernizacija Sveučilišta: Zapošljivost studenata nakon završetka studija veća od 88%-128367

ZA SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE U PULI ZAINTERESIRANI SU STUDENTI IZ CIJELOG SVIJETA
U zgradi najmodernijeg Studentskog doma u Puli održana je konferencija za medije uoči upisa na prvi rok studijskih programa koji su otvoreni do 18. srpnja. Tema konferencije je bila predstavljanje aktivnosti iz STEM područja, međunarodna suradnja i projekti, poduzetnički programi i praksa za studente te predstavljanje jedinstvenog studija Znanost o moru. Javnosti su se tako predstavile sastavnice pulskog Sveučilišta: Fakultet informatike,  Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković i Fakultet prirodnih znanosti u Puli. 

"Svojim studentskim programima i načinom održavanja nastave nastojimo privući potencijalne studente. Za sada prijave idu dosta dobro. Nadamo se da će srednjoškolci prepoznati naše Sveučilište kao poželjnu destinaciju", na početku izjavljuje Valter Boljunčić, Prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija

Ključne i aktualne teme današnjice, očuvanje okoliša, zelene tehnologije i digitalizacije, istaknuti su na današnjoj konferenciji. Na tim problemima treba raditi i to je nešto što se mora osigurati za buduće generacije.  O digitalizaciji je nešto više rekao Nikola Tanković, Prodekan za znanost i odnose s gospodarstvom Fakulteta informatike u Puli. 

"Znamo da je 5 od 10 najvrjednijih kompanija u svijetu upravo iz ICT-a. Cijela regija, Grad i Sveučilište prepoznaju potencijal te je stoga i osnovana udruga ICT Istra. Što se tiče Sveučilišta, ono je integrirano, a to znači da puno lakše i brže možemo pokretati projekte, da smo umreženi i multidisciplinarni. Europska komisija prepoznala je upravo naše Sveučilište kao glavnog partnera uz Infobip, Ericsson Nikolu Teslu te SmartRi i StepRi i povjerila nam glavnu ulogu, a to je da pomognemo društvu u digitalnoj transformaciji. Kroz sljedeće tri godine ćemo zajednički raditi da približimo umjetnu inteligenciju i računarstvo visokih performansi čitavom javnom sektoru. Time će se još više produbiti naša vidljivost na tržištu što je isto tako bitno za budućeg studenta. Također, bitno je naglasiti da ćemo imati prvotnu ulogu u usmjeravanju poduzeća i ustanova što bi se trebalo i kako napraviti na konkretnom slučaju te umrežiti postojeće aktere na tržištu da se to što kvalitetnije odradi", objašnjava Tanković

O veoma atraktivnom studiju Znanost o moru govorila je Dekanica Fakulteta prirodnih znanosti, doc. dr. sc. Emina Pustijanac. Mnogo je zainteresiranih za studij, ne stižu prijave samo iz primorskih krajeva nego iz cijele Hrvatske. 

"Studij predstavlja temelj prirodnih i okolišnih znanosti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Započeo je s radom 2008. godine u suradnji s Centrom za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju. Studij je u trogodišnjem trajanju, no budući da je Sveučilište trenutno uključeno u postupak inicijalne akreditacije za obavljanje znanstvene djelatnosti u području prirodnih djelatnosti, nadamo se da ćemo uskoro dobiti dopusnicu za diplomski studij", izjavljuje Pustijanac. Teme koje su u centru zanimanja studenata ali i javnosti su klimatske promjene koje utječu na život u moru, a kojima svakodnevno svjedočimo. U proučavanju novih i postojećih vrsta u našem moru surađuju sa Institutom Ruđer Bošković ali sa ribarima, a studentima je na raspolaganju najmodernija tehnologija kako u laboratoriju tako i na terenu. 

Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ ima dugu tradiciju u školovanju i stvaranju uspješnih studenata, ali i sudjelovanja na različitim projektima. Profesor dr. sc. Dean Sinković predstavio je projekte i internacionalizaciju na Sveučilištu. Zadnjih 10 godina internacionalizacija se sustavno razvija na fakultetu, od prijašnjih 10 partnerskih institucija, danas je brojka stigla na 150 partnera. 

"Mnogi studenti se odlučuju na Erasmus praksu koja traje između dva do sedam mjeseci. Također, imamo sve veći broj dolaznih studenata, a ove godine se najavljuje dolazak od 80 studenata iz svih zemalja svijeta. Internacionalizacije će promijeniti kompletnu sliku našeg Sveučilišta, pokrećemo studentske programe na engleskom jeziku, a već je napravljeno partnerstvo s Indijom, Turskom i drugim zemljama koji su jako zainteresirani za dolazak u Pulu. Brojka od 88% zapošljivosti studenata 5. mjeseci nakon završetka studija govori o uspješnosti svih na Sveučilištu", objašnjava Sinković

Student za vrijeme studija u pet godina može dvije i pol godine provesti na drugim institucijama u svijetu zahvaljujući programima CEPUS, ERASMUS i ERASMUS praksa. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli specifično je po tome što ima najbolje mogućnosti za studentske razmjene budući da se gotovo svi prijavljeni studenti mogu vrlo brzo uključiti u programe dok su na drugim sveučilištima šanse puno manje. Studentima možemo poručiti da smo daleko od onog sveučilišta koje smo bili prije 20 godina, programi su modernizirani , a danas ako studirate u Puli - studirate u cijelom svijetu. 

Upisi na studijske pograme u tijeku su do 18. srpnja a više informacija možete naći na www.unipu.hr

(Hana Radolović)