Mladi iz Istre i Kvarnera oduševili idejama boljih lokalnih zajednica na UNICEF-ovoj radionici 

Mladi iz Istre i Kvarnera oduševili idejama boljih lokalnih zajednica na UNICEF-ovoj radionici -126109

OSVOJILI VIŠE OD 20 TISUĆA KUNA ZA PROJEKTE
Za marljive mlade timove iz Istarske i Primorsko-goranske županije protekla tri dana bila su u znaku poboljšanja lokalne zajednice vlastitim idejama. Naime, na radionici UPSHIFT deset timova mladih u dobi od 13 do 19 godina je dobilo priliku razviti ideje boljih lokalnih zajednica s mentorima.

Učenici osnovnih i srednjih škola željni dobrih promjena u društvu radili su na svojim idejama za pozitivne promjene u okolini, a tri tima su odlukom stručnog žirija osvojila novčane nagrade u iznosu od 7.500 kuna i mentorsku podršku tijekom provedbe projekta.

Sudjelovalo je ukupno 25 učenika koji su se okupili u timovima od tri do pet učenika.

Pobjednici UPSHIFT radionice u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji su: 
Tim 5: Pia K., Luka Š. i Marija H iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Vrsaru koji će se nastojati riješiti problem odlaganja plastičnog otpada u okolišu akcijama čišćenja i edukacijama. 
Tim 6: Saša P., Ira Č., Lino R., Marko B. i Dante B. iz Prve riječke hrvatske gimnazije koji svojim projektom žele olakšati svakodnevicu beskućnika u Rijeci akcijama prikupljanja potrebnih stvari za beskućnike.
Tim 8: Arno D., Matia Č. i Noemi Š. iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin (PŠ Lupoglav) koji svojim rješenjem žele olakšati komunikaciju između djece i roditelja te ju učiniti otvorenijom kroz organizaciju radionica sa stručnjacima i pokretanjem školskog lista na polugodišnjoj razini.
Sudjelovalo više od 300 učenika iz cijele Hrvatske
Do danas je u UPSHIFT programu sudjelovalo više od 320 učenika iz cijele Hrvatske, koji su okupljeni u timove razvijali 80 rješenja, od kojih su 40 dobila financijsku i mentorsku podršku za daljnju provedbu. Mladi od 13 do 19 godina su sudjelovanjem na programu kreirali rješenja za izazove iz područja ekologije i zaštite okoliša, obrazovanja, inkluzije i borbe protiv diskriminacije, kvalitete života mladih, i mnogih drugih, mladima bitnih tema.

UPSHIFT je trodnevna radionica koja objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici. Kako bi sudjelovali u radionici, mladi okupljaju timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti. Program zajednički provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i HUKI u okviru UNICEF-ovog programa za mlade „ZABUM – za budućnost mladih“. 

(REX)