Medulin, Barban, Ližnjan i Marčana dobivaju širokopojasni pristup internetu

Medulin, Barban, Ližnjan i Marčana dobivaju širokopojasni pristup internetu-135077

PROJEKT VRIJEDAN 7,8 MILIJUNA EURA UNAPRIJEDIT ĆE KORIŠTENJE DIGITALNIH USLUGA 
Predstavnici općina Medulin, Barban, Ližnjan i Marčana u suradnji s Hrvatskim telekomom pokrenuli su projekt vrijedan 7,8 milijuna eura. Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je tako projekt izgradnje optičke infrastrukture na području području općina Medulin, Barban, Ližnjan-Lisignano i Marčana čime će na utvrđenih 7.533 "bijelih" adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.
Tim povodom Ivan Kirac, načelnik Općine Medulin izjavio je : „Iznimno smo ponosni da smo kao nositelj projekta prepoznali važnost pravovremenog ulaganja u digitalizaciju, a još važnije ulaganja u kvalitetu života naših mještana, korištenjem EU sredstava. Ovo je financijski vrlo vrijedan projekt, a kvalitetan i brzi Internet za naše mještane, posjetitelje i turiste u današnjem svijetu postao je nezaobilazan dio svakodnevnice, ali i turističke ponude. Izuzetno nam je drago što smo na ovom projektu ostvarili partnerstvo s Općinom Barban, Ližnjan i Marčana, a zahvaljujemo i Hrvatskom Telekomu koji također uz Europska sredstva ulaže i velika vlastita sredstva u provedbu ovog projekta. Svakim projektom nastojimo ulagati u podizanje kvalitete života naših mještana, ulagati u dodane vrijednosti te vjerujemo kako će ovaj projekt uvelike doprinijeti gospodarskom i društvenom razvoju naše Općine i Općine partnera na projektu“.


Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na ovom području viša od 7,8 milijuna eura. Hrvatski Telekom će investirati više od 4,8 milijuna eura u ovaj projekt, dok će preostali iznos od oko 3 milijuna eura, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Stanovnici s područja obuhvata Projekta koji su zainteresirani za izvedbu priključka na vlastitom objektu mogu se javiti na e-mail adresu: prikljucak-medulin@t.ht.hr  (D.B.M./REX)