Ljetna škola neuroznanosti u Rovinju

Ljetna škola neuroznanosti u Rovinju-121053

„NOSIVA ROBOTIKA U REHABILITACIJI“
U sklopu Robomeda - prvog globalnog kongresa Medicinske robotike –  koji je u Rovinj doveo, može se slobodno reći elitu svjetskih znanstvenika iz interdisciplinarnih područja, održava se kao jedan od tri eventa, i Ljetna škola neuroznanosti pod temom „Nosiva robotika u rehabilitaciji“. Naime, zamisao Robomeda je da privuče na trodnevni summit vrhunske svjetske stručnjake kako bi predstavili novosti sa svojih područja interesa i istraživanja, razmijenili iskustva, uspostavili možda nove zanimljive suradnje kroz zajednički networking, ali i sa bitnom zadaćom prijenosa znanja mladim generacijama.
„Nosiva robotika u rehabilitaciji“ naziv je ovogodišnje Ljetne škole rehabilitacije namijenjene mladim kolegama znanstvenicima i doktorandima. Radi se o konferenciji za koju se prijavilo stotinjak mladih kolega iz desetak zemalja, kao i iz domaćih zdravstvenih, znanstvenih i sveučilišnih institucija. 
Ljetna škola Nosive robotike u rehabilitaciji pod okriljem europske suradnje u znanost i tehnologiju (European cooperation in science and technology - COST) održava se već danas, u srijedu, kao svojevrsni uvod i 'zagrijavanje' za daljnja događanja u Bolnici za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat, koja je domaćin i suorganizator Robomeda zajedno sa Međunarodnim društvom za funkcionalnu električnu stimulaciju (IFESS) koje sutra održava 24. godišnju skupštinu i Društvom za vanjsku kontrolu ljudskih ekstremiteta (ECHE). 

COST projekti su znanstveni projekti koji se dobivaju od Europske unije, a u fokusu im je širenje znanstvenog i tehnološkog znanja pri čemu se potiču profesori iz eminentnih Sveučilišta da svoja bogata iskustva i znanja iz određenog područja prenose mladim doktorandima putem upravo ovakvih i sličnih susreta, a što ima za cilj zainteresirati i omogućiti mladim kolegama da nastave njihovim znanstvenim stopama, što je u skladu zacrtane vizije da se EU učini dugoročno znanstveno i tehnološki kompetativnom.

Ljetnu školu rehabilitacije sa temom primjene Nosive robotike u rehabiltaciji otvorio je predsjednik organizacijskog odbora i ravnatelj Bolnice doc. dr. sc. Marinko Rade pozdravivši sudionike istaknuvši veliko zadovoljstvo interesom i odzivom za prvi Robomed, pri čemu današnji predavači dolaze sa sedam eminentnih svjetskih institucija 
Prvo predavanje održao je prof.dr.sc. Nebojša Malešević sa Sveučilišta Lund u Švedskoj predstavivši sudionicima razvoj proteza umjetnih nogu i ruku od prvih iz 70-tih godina prošlog stoljeća do najsuvremenijih koje se trenutno razvijaju, obuhvaćajući od inovacija u nosivoj robotskoj tehnologiji i funkcionalnoj električnoj stimulaciji, računalno poduprijetu neurorehabilitaciju, sučelja mozak-računalo (Brain-Computer Interface) te sučelja mozak-stroj (Brain-Machine Interface), no kako je istaknuo prof.dr.sc. Malešević kod različitih rješenja postoje i različiti problemi, a posao znanstvenika je da sa inženjerima pokušaju naći najbolja rješenja za potrebe osoba s invaliditetom jer cilj je pomoći ljudima da njihov pokret bude što prirodniji, da umjetna noga ili ruka što bolje prianja ili da se postigne mogućnost predvidljivog svojevoljnog kontroliranog pokret umjetnog ekstremiteta.

Sljedeći govornik prof.dr.sc. Strahinja Dоšen dolazi nam iz danskog Aalborg Sveučilišta, prezentaciju je počeo predstavljanjem najsuvremenijih proteza za gornje udove kako ilustriravši da se radi o naprednim robotskim sustavima, koji se sve više približavaju svojim biološkim kolegama po veličini, morfologiji i spretnosti. Međutim, kaže, unatoč naprednom dizajnu i funkcionalnosti, ti se uređaji ne koriste široko u kliničkoj praksi i korisnici ih često odbacuju.
Pojasnio je da pravo 'usko grlo' u široj primjeni bioničkih udova leži u ograničenjima sučelja čovjek- stroj. Točnije, suvremene metode upravljanja prenose samo ograničen broj naredbi (mala kontrolna širina pojasa) i nisu dovoljno robusne za kliničku uporabu, dok amputirani ne "osjećaju" svoj bionički ud, jer komercijalne proteze ne prenose somatosenzorne informacije natrag svojim korisnicima . 

Također, naveo je novije primjere kako se ta ograničenja mogu prevladati neinvazivnim pristupima kao što je višekanalno snimanje EMG-a i elektrotaktilna stimulacija, kao i invazivnim metodama poput Intramuskularno snimanje i stimulacija perifernih živaca. 

Potencijalna budućnost su dvosmjerni bionički udovi koji mogu biti opremljeni automatizacijom i povezivanjem za poboljšanje kontrole. Kako smatra tehnologiju imamo, no tehnologija ne rješava sve probleme. Kako dekodirati snimljeni signal s mišića i prevesti u naredbe? U središtu daljnjeg budućeg razvoja biti će korisnik – koji očekuje da mu vratimo ne samo motoričke funkcije, nego i senzorne funkcije.

Sljedeći predavač prof.dr.sc. Arno Stienen dolazi iz industrije Demicona, Nizozemska. Predstavio je razvoj robota za vježbe gornjih ekstremiteta. Naime, robotika može biti koristan alat za robotski –asistiranu terapiju. Ove tehnologije pružaju motivacijsku i interaktivnu terapiju za pacijenta te omogućuju provođenje kvantitativnih mjerenja oštećenja nakon moždanog udara i stupnja oporavka za terapeute i kliničare.
Veliko je pitanje, kaže prof. dr. Stienen, na koji način tehnologija može pružiti najveću korist, posebno u pogledu primjene u kliničkoj praksi. U prezentaciji dao je pregled nekoliko vrsta uređaja dijagnostički, klinički, terapijski roboti  do kućnih terapijskih te asistivnih robota permanentno inkorporiranih te prezentirao njihov trenutni i  potencijalni utjecaj na ishod rehabilitacije. 

Prof dr. Jan Veneman, dolazi iz industrije Hocoma (Švicarska) koja je tehnički lider u proizvodnji robota. Govorio je o dizajnu i upotrebi robota za vježbe hoda. Fokus dizajnera je naravno kako biti bolji i kako postići što o više benefita za pacijenta, o čemu se kod tzv. komercijalnih robota treba voditi računa, ali također i o tome da mnoge zemlje ne žele ili ne mogu previše potrošiti na izuzetno skupe robote za trening pacijenata. Također roboti mogu biti dizajnirani spram specifičnih potreba određenog pacijenata. Robotika je područje koje se svakodnevno razvija, trenutno su najzastupljeniji lokomat.


(REX)