Let 3 i Po metra crijeva, Ribarska fešta, Smotra vina u Barbanu i još puno toga

Let 3 i Po metra crijeva, Ribarska fešta, Smotra vina u Barbanu i još puno toga-136839

KULTURKLIK: DONOSIMO PREGLED DOGAĐANJA ZA VIKEND
Istru očekuje iznimno bogat program događanja ovoga vikenda koji su namijenjeni različitim uzrastima. Od Monte Librića, "Petkom u pet" s robotima i Festivala u kvartu za djecu pa sve do Dana Antike, koncerata, izložbi i smotre vina za odrasle.

PETAK: U Barbanu će se održati 13. Smotra vina Općine Barban koja započinje u 18 sati, a Porečka knjižnica je pripremila zanimljivo društvo "Petkom u pet" gdje ih očekuju roboti, robotrke na prstenac, borbe s robotima i još puno toga, ali i jedna drugačija priča - ona o razvoju i ulozi umjetne inteligencije u suvremenom životu i budućnosti.

Dok će Poreč u petak otputovati u budućnost, Pula će se vratiti u daleku prošlost - u Dane Antike. Ulicama će hodati Rimljani, Gladiatori, a Trg Forum postati će mjesto antičkih zanata, rimskih gozbi, plesa, zabava i predstava.

Nakon Dana Antike, možete se vratiti u sadašnjost i u 21 sat pogledati prvi film s ovogodišnjeg Festivala u kvartu. Na Trgu kralja Tomislava u Puli otvorit će se "Festival u kvartu" s projekcijom dugometražnog igranog filma "Družba Pere Kvržice".

Dok će jedni uživati i odmarati na Festivalu u kvartu, drugi će na pulskom Kaštelu svjedočiti spektaklu kakav može pripremiti samo Let 3 i Po metra crijeva.
U DC ROJC biti će izložba "Plivati kao ti ne može svatko" autora Josipa Kresovića, a ako ste više ljubitelj fotografskih izložbi, u Puli će se otvoriti izložba "Putovanje dugo jedan trenutak" autora Emila Stijepčića te učenička izložba "Šareni trijem" u Galeriji C8.

SUBOTA: Subotu možete započeti planinarskim obilaskom starog grada Plomina i upoznavanjem mjesta čije bedeme i pročelja u ovo doba godine u slapovima prekrije ugrožena biljna vrsta - prelijepi, zvonoliki cvjetovi zvončića, te si dokažite još jednom da naša zemlja ima najljepše skrivene kutke kroz koje često prebrzo samo prolazimo.

U gradskoj galeriji Labin održat će se besplatno stručno vodstvo izložbom "Približavanje" autorica Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman.

Nakon Trga kralja Tomislava, "Festival u kvartu" seli se u Circolo gdje će u 20:30 sati biti prikazana "Tajna starog Tavana".

NEDJELJA: Na izvoru Badavca u Polju kraj Rapavela na tromeđi područja općina Karojbe, Tinjana i Višnjana, u nedjelju će se održati 28. književni susret Badavca pod geslom “Mir iskričave prostranosti”.

Posljednja nedjelja u svibnju već je tradicionalno posvećena otvorenim vinskim podrumima pa tako možete posjetiti vinariju Coslovich u Oprtlju gdje će biti Dan otvorenih vinskih podruma.

Detaljnije o navedenim kulturnim događanjima saznajte u nastavku.

PETAK, 26. SVIBNJA U 18 SATI

BARBAN: 13. Smotra vina Općine Barban

U Društvenom domu u Sutivancu održat će se 13. Smotra vina Općine Barban. Započet će u 18 sati sa svečanim otvorenjem uz kulturno-umjetnički program, nakon čega će uslijediti degustacija i kušanje vina uz glazbeni program. U 19:30 sati svečano će se podjeliti odličja za nagrađena vina, a završetak programa je u 22 sata.

PETAK, 26. SVIBNJA U 19 SATI

PULA: Otvorenje izložbe "Šareni trijem" u galeriji C8

U petak, 26. svibnja 2023. u 19 sati u Galeriji C8 u Carrarinoj 8 u Puli otvara se izložba “Šareni trijem”. Riječ je o učeničkoj izložbi inspiriranoj antičkim naslijeđem i svijetom latiniteta.

Izložba „Šareni trijem“ organizira se treću godinu zaredom na inicijativu nastavnice Latinskoga jezika dr. sc. Milene Joksimović, te pod okriljem Arheološkog muzeja Istre. Ove godine projekt je okupio 7 srednjih i jednu osnovnu školu s područja cijele Hrvatske, a tema je antička obitelj. Kustosica izložbe je Dunja Martić Štefan. 

Tekovine raznolike, raskošne i atraktivne antičke baštine utkane su u potku suvremene kulture i društva velikog dijela svijeta. Podučavanje predmeta Latinski jezik u školama ima za glavni zadatak omogućiti učeniku komunikaciju s antičkom civilizacijom. Projekt „Šareni trijem“ nastao je iz želje da se u nastavu iz ovog klasičnog jezika unese nova dinamika i da učenici upoznaju klasičnu baštinu tako što će sami u projektnim zadacima istražiti i reinterpretirati pojedine vidove antičke civilizacije i njezine recepcije. Poseban je naglasak projekta na zavičajnoj baštini, odnosno na rimskom nasljeđu na prostoru Hrvatske.

Šareni je trijem (grč. ἡ ποικίλη στοά, hē poikílē stoá) bio portik na sjevernom dijelu atenske agore - središnjeg gradskog trga. Ova izdužena natkrivena galerija s jedne je strane imala zid, a s druge je strane niz stupova pridržavao krov. Unutarnju stranu zida krasila su djela slavnih grčkih slikara i kipara – Mikona iz Atene i Polignota s Tasosa (obojica su stvarala sredinom 5. st. pr. n. e.). Zbog tih je slika ovaj trijem nazvan šarenim. Na ovom je mjestu podučavao slavni grčki filozof Zenon (334.-262.), a njegovo je učenje po stoi (grčka riječ za trijem) nazvano stoicizmom.

PETAK, 26. SVIBNJA

VRSAR: Ribarska fešta

Omiljeno vrsarsko šetalište, riva, jednom se mjesečno ovija novim ruhom kada postaje domaćin najposjećenije fešte u slavu ribarima i njihovim ulovima.

Tijekom održavanja ribarskih fešta kušajte plodove čistog Jadranskog mora, naučite od Vrsarana tajne uspješnog ribarenja i uz čašicu vrhunske istarske malvazije zapjevajte iz dubine srca napojeni izvornim morskim blagodatima.

Opojan miris svježe ribe na gradelama, kao dio bogate ponude istarske gastronomije, veselo druženje uz glazbu i ples tijekom cijelog ljeta, od svibnja do rujna, u Vrsar priziva mnogobrojne posjetitelje.

PETAK, 26. SVIBNJA U 20 SATI

PULA: Let 3 i Po metra crijeva na pulskom kaštelu

U petak će Povijesni i pomorski muzej Istre ugostit ovogodišnje predstavnike Hrvatske na Euroviziji koji će nastupati na pulskom Kaštelu. Osim njih, nastupat će i Po metra crijeva.

OD ČETVRTKA, 25. DO SUBOTE, 27. SVIBNJA 

POREČ: 11. Istarski povijesni biennale

U organizaciji Državnog arhiva u Pazinu, Zavičajnog muzeja Poreštine i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli, u nastavku možete vidjeti program Međunarodnog znanstvenog skupa 11. Istarski povijesni biennale s temom Villae, rustici, agricolae...: o selu i seljaštvu u povijesti na jadranskom prostoru, a koji će se održati u Istarskoj sabornici u Poreču (Matka Laginje 6) od 25. do 27. svibnja 2023. godine.

DO NEDJELJE, 28. SVIBNJA

PULA: Monte Librić - Festival dječje knjige

Festival dječje književnosti "Monte Librić", čija su se posljednja dva izdanja održala pod otvorenim nebom u Parku Petra Krešimira IV, ove se godine vraća kući. To znači da će ove godine biti smješten u Zajednicu Talijana Pula, poznatiju kao "Circolo" - mjesto na kojem je "Librić" zajedno sa svojom mladom publikom sazrio i razvio se te postao jedini festival te vrste u Hrvatskoj.
Tema ovogodišnjeg festivala su čarolije, a magičnih trenutaka na ovogodišnjem Monte Libriću neće nedostajati.

Možete ga posjetiti svakoga dana sve do nedjelje, 28. svibnja do 20 sati.

PETAK, 26. SVIBNJA U 17 SATI

POREČ: "Petkom u pet" s robotima

U petak, 26. svibnja 2023. godine u 17 sati, u Odjelu za djecu i mlade porečke knjižnice okupit će se veoma zanimljivo društvo: humanoidni robot s funkcijama koje koriste umjetnu inteligenciju AlphaMini, roboti psi s umjetnom inteligencijom Puppy Go AI Dog i Robopet, robot Robotis Mini, robot pauk STEMI heksapod i robot Photon. A za vas pripremaju fantastičnu zabavu na kojoj ćete i puno toga naučiti!

U suradnji s Društvom za robotiku Istra, Gradska knjižnica Poreč organizira novu radionicu iz ciklusa „Petkom u pet“, na kojoj će članovi iz DRI predstaviti svoje Društvo i EU projekt „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“, u kojem su jedan od partnera. Cilj ovih interaktivnih robotičkih igraonica je da se široj populaciji na vrlo zabavan i interesantan način približi robotika.

Pozivamo vas da se i vi pridružite ovom zanimljivom društvu u knjižnici gdje vas očekuju robotrke na prstenac, borbe s robotima i još puno, puno toga, ali i jedna drugačija priča – ona o razvoju i ulozi umjetne inteligencije u suvremenom životu i budućnosti.

Radionica je namijenjena svima 7+, zainteresiranim za STEM programe, a zbog ograničenog broja polaznika svoj dolazak potrebno je najaviti na broj telefona 434-196.

PETAK, 26. SVIBNJA U 18 SATI

PULA: Dani Antike 2023.

U petak 26. svibnja 2023. s početkom u 18.00 sati pozivamo Vas na Dane antike – Pula Superiorvm 2023 na pulski Forum.

Festival antike - Pula Superiorum, postao je tradicionalni odgovor na potrebu za stvaranjem prepoznatljivog glazbeno-scenskog, edukativnog događaja koji će svima koji to žele približiti izrazito vrijedan dio tri tisućljetne povijesti grada i njegove okolice te već godinama kulturološki oplemenjuje pulsku svakodnevicu.

Dani antike - Pula Superiorum 2023. ove godine slave 20 godina postojanja te će tim povodom biti organizirana izložba radova prijašnjih festivala Dana antika.

Ovogodišnji program biti će atraktivan i ispunjen sadržajima bogate antičke povijesti te će se većina programa zbivati na antičkom trgu Forumu, na prostoru ispred Augustovog hrama i gradske Palače koji su se dokazali kao izvrsna kulisa za ovaj, već reprezentativan povijesni event.

Ovogodišnji glazbeno-scenski program održat će se tri vikenda za redom odnosno 26. i 27. svibnja, 2. i 3. lipnja te 9. i 10.lipnja 2023.

Prva ovogodišnja spektakularna borba gladijatora Spectacvla Antiqva biti će upriličena u Areni 10. lipnja 2023.  s početkom u 20.00 sati.

Program: Dani Antike – Pula Superiorum 2023

Trg Forum:

Petak 26.05.

18:40 otvaranje izložbe: 20 godina Dana Antike u Puli

Trg Forum:

Petak 26.05., 2.06., 9.06.

18:00 Mala škola gladijatora
18-22:00 Antički zanati
19:00 Kutak Antičke Domine
19:30 Predstavljanje legionara i gladijatora
20:00 Rimske svečanosti – ceremonija
20:30 Comoedius Romanus - rimska predstava
20:50 Rimski ples
21:00 Rimska gozba
21:30 Antička zabava

Subota 27.05., 3.06., 10.06.

Trg Forum:

10-13:00 Martiniuss circus: Antički zanati, dječje radionice i kostimirana animacija
11:00 Mala škola gladijatora
12:00 - 13:00 Antički show za djecu

Ispred Arene, Zlatna vrata, Agripinina kuća:

11.00 Interpretacijska šetnja - Ubi tu Gaius, ego Gaia - Priče antičkih žena

Detaljni program možete pronaći na mrežnim stranicama TZ Pula, [url=http://www.pulainfo.hr]http://www.pulainfo.hr[/url]

PETAK, 26. SVIBNJA U 20 SATI

DC ROJC: Izložba "Plivati kao ti ne može svatko" autora Josipa Kresovića

"Proces 2023" nastavlja se izložbom "Plivati kao ti ne može svatko" autora Josipa Kresovića koja će se u Dnevnom boravku Rojca otvoriti u petak 26. svibnja u 20 sati. Na dan otvorenja u Dnevnom boravku održat će se i razgovor s umjetnikom.

Iz predgovora:
Izložbom „Plivati kao ti ne može svatko“, otkriva se sasvim jasna intencija autora Josipa Kresovića. On teži uspostavljanju dijaloga između gledatelja i prezentiranih radova s ciljem jasnijeg komuniciranja umjetnika. Svojevrsno premošćivanje jaza između domene umjetnosti i psihologije, koje treba uzeti u obzir kao referentnu točku za promišljanje njegovih radova. Psiholog po struci, stvaralačkom procesu pristupa ambivalentno; s jedne strane ga analitička priroda tjera da pažljivo prouči svaki pojedini detalj i razmotri dublja značenja iza pojedinog poteza rukom, odabira boje te opažanja vlastitih akcija i reakcija, dok ga s druge strane ta dihotomija navodi na eksperimentiranje kroz brojne medije i materijale.

PETAK, 26. SVIBNJA U 21 SAT

PULA: Film "Družba Pere Kvržice" na Festivalu u kvartu

Pulski filmski festival i prije službenog početka donosi čak deset filmova na otvorenom! U programu “Festival u kvartu” koji započinje 26. svibnja i traje do 24. lipnja 2023. na deset lokacija u Puli bit će prikazano 10 filmova kojima započinje zagrijavanje za jubilarno, 70. izdanje Pule! “Festival u kvartu” filmski je program kojem je cilj okupiti građane i goste Pule pred velikim platnom na otvorenom i uoči Pulskog filmskog festivala prikazati neke od ponajboljih filmova iz naše kinematografije namijenjenih široj, obiteljskoj publici.

“Festival u kvartu” započinje na Trgu kralja Tomislava u petak, 26.5. od 21 sat projekcijom dugometražnog igranog filma “Družba Pere Kvržice” redatelja Vladimira Tadeja.
Pustolovina družbe Pere Kvržice prikazana je na 18. Pulskom filmskom festivalu i zasigurno će razveseliti nove generacije koje ovaj film nisu imale priliku vidjeti.

PETAK, 26. SVIBNJA U 21 SAT

PULA: Otvorenje fotografske izložbe "Putovanje dugo jedan trenutak" autora Emila Stijepčića

U Galeriji Makina u Puli, u petak će se održati otvorenje fotografske izložbe "Putovanje dugo jedan trenutak" autora Emila Stijepčića. Izložba se može vidjeti do 14. lipnja 2023.

"Pripovijest o putovanju kroz prostor i vrijeme, priče o dragim ljudima, o posjećenim mjestima, proživljenim događajima, iskušenim osjećajima ili sasvim slučajnim prizorima zabilježenim u trenutku i spremljenim na čuvanje u digitalni dnevnik.
Sjećanja na (ne)važne i razne druge trenutke zabilježena kroz kadar fotografije."

SUBOTA, 27. SVIBNJA OD 10 SATI

PLOMIN: "Planinari s nama: Zvončić zove u Plomin"

Lynx and Fox i Visit Kršan pozivaju vas da se pridružite planinarskom obilasku iz starog grada Plomina - mjesta velikih priča i prekrasnog pejzaža do Plominske gore, livada punih cvijeća koje podsjećaju na rajske vrtove na manifestaciji: 
Zvončić zove u Plomin 27.5.2023. (subota)
Mjesto i vrijeme okupljanja: 10h Plomin/ Centar mjesta ispred Pizzerie Burra

Upoznajte mali gradić čije bedeme i pročelja u ovo doba godine u slapovima prekrije ugrožena biljna vrsta - prelijepi, zvonoliki cvjetovi zvončića (Campanula istriaca), te njegovu brdovitu okolicu te si dokažite još jednom da naša zemlja ima najljepše skrivene kutke kroz koje često prebrzo samo prolazimo.

Dužina i težina: 6,5 km/ uspon 450m visinske razlike, tj. uspona i silaska/ ruta je svladiva uz malo napora pri usponu, ali na žalost nije pogodna za osobe koje imaju zdravstvenih poteškoća sa kretanjem.
Trajanje obilaska: otprilike 4 sata
Oprema: kvalitetna hodačka zatvorena cipela/tenisica sa gumenom rebrastom potplatom, slojevita odjeća, duge hlače (šešir, krema za sunčanje, a poželjni su i štapovi), dovoljno vode i nešto za prigristi.

Vašu prijavu uz broj osoba najavite u Visit Kršan na: info@istria-krsan.com
Obilazak je za sudionike besplatan te se odvija uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Kršan/ Visit Kršan.

SUBOTA, 27. SVIBNJA OD 11 SATI

LABIN: Stručno vodstvo i posljednja prigoda za razgled izložbe "Približavanje" u gradskoj galeriji Labin

Ove subote, 27. svibnja 2023., održat će se besplatno stručno vodstvo izložbom Približavanje autorica Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman postavljenoj u Gradskoj galeriji Labin uz kustosicu galerije. Građani imaju priliku saznati više o konceptualnoj umjetnosti, autoricama i izloženim djelima, a potom se družiti u galerijskom prostoru uz prigodno osvježenje.

Ujedno je to posljednji dan održavanja izložbe u labinskom postavu. Također, za najmlađe se kao mogućnost za vrijeme trajanja vodstva, u prizemlju galerije nudi odjeljak edukacijske djelatnosti Dječji kutak, gdje će se inspirirani radom s izložbe pisati pisma roditeljima.

Događanje započinje u 11 sati s predviđenim trajanjem od okvirno 2 sata.

Prijave se vrše na adresu e-pošte: galerija@uciliste-labin.hr

Event na Facebooku

SUBOTA, 27. SVIBNJA U 20:30 SATI

PULA: "Tajna starog tavana" na Festivalu u kvartu

Nakon Družbe Pere Kvržice na Trgu kralja Tomislava, "Festival u kvartu" subotu, 27. svibnja se seli u Circolo kada će od 20:30 sati biti prikazana “Tajna starog tavana”, a taj film prikazan je na 32. Pulskom filmskom festivalu i donosi priču o dvojici dječaka koji, provodeći ljetne praznike na Hvaru, na tavanu pronalaze neobičan izum koji će zaintrigirati čak i špijunsku organizaciju.


OD ČETVRTKA, 25. SVIBNJA DO NEDJELJE, 25. LIPNJA

PULA: For the record: Bez riječi - vizualni zapisi o epidemiji

U četvrtak, 25. svibnja u 20 sati u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre/ Museo d'arte contemporanea dell'Istria održat će se otvorenje tematske skupne izložbe pod nazivom „FOR THE RECORD: BEZ RIJEČI - VIZUALNI ZAPISI O EPIDEMIJI“.

Krajem 2021. godine koncipiran je projekt u kojem je sudjelovalo deset istarskih suvremenih vizualnih umjetnika/ca; Tea Bičić, Đanino Božić, Tomislav Brajnović, Fulvio Juričić, Slavica Marin, Robert Pauletta, Dragana Sapanjoš, SofijaSilvia (Silvia Potočki), Goran Škofić i Bojan Šumonja.

Riječ je o produkciji i otkupu umjetničkih radova koji se tematski vezuju za posljedice širenja epidemije COVID–19, a koje na globalnoj razini predstavljaju jedinstven civilizacijski trenutak u ljudskoj povijesti te ih predstavljamo u izložbenom formatu uz paralelne programe i edukativne sadržaje.

Uz producirane/otkupljene radove postav izložbe uključuje i dva rada koja jednako reflektiraju znakove vremena i predmetnu tematiku; donacije su to Slavice Marin i Roberta Paulette, umjetnika uključenih u projekt. Radovi različitih formata, medijskih i stilskih odrednica progovaraju svaki na svoj način o brojnim aspektima učinaka epidemije, paralelno stvarajući nove poveznice i nove dijaloške okvire u kojima se svaki posjetitelj može pronaći.
Istovremeno, trajna su referenca u muzejskom fundusu na specifično razdoblje koje je izmijenilo naše osobne navike, načine komuniciranja, dovelo do propitivanja i redefiniranja pojma slobode te utjecalo na društvene, socijalne, ekonomske, kulturološke i druge aspekte funkcioniranja društva.     
 
Za ovu prigodu proširili smo muzejski stalni postav prostornom instalacijom „Posljednji san“ pulske umjetnice Dorine Vlakančić nastalom 2012. godine kada je ujedno predstavljena na trećem izdanju manifestacije TU SMO. Recentnom donacijom umjetnice postala je sastavni dio muzejskog fundusa te se na poseban način nadovezuje na predmetnu izložbu. 
 
Realizaciju otkupa podržao je Osnivač Muzeja, Istarska županija, dok je izložba realizirana sredstvima Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pula – Pola te Turističke zajednice Grada Pule.
 
Koncepcija projekta - kustosica izložbe: Ketrin Milićević Mijošek
 
Izložba traje do 25. 06. 2023., a može se pogledati svakim danom osim ponedjeljka i blagdana;
u svibnju od 10.00 do 20.00 sati
u lipnju od 10.00 do 21.00 sat

NEDJELJA, 28. SVIBNJA OD 17 SATI

BADAVAC: 28. književni susret Badavca

Na izvoru Badavca u Polju kraj Rapavela na tromeđi područja općina Karojbe, Tinjana i Višnjana u nedjelju, 28. svibnja s početkom u 17 sati, na izvoru žive vode Badavca kraj Rapavela održat će se 28. KNJIŽEVNI SUSRET BADAVCA pod geslom “Mir iskričave prostranosti”.

Ovaj pitoreskni kraj, za koji se vežu mnoge usmene predaje i znamenja, nanovo će, po dvadeset i osmi put, okupiti pjesnike, prozaiste i sve ljubitelje lijepe riječi.

Književnici sudionici koji će ove godine svoje radove predstaviti su: Vanesa Begić, Vladimiro Gagliardi, Dragan Gortan, Stanislav Habjan, Vjekoslava Jurdana, Željka Lovrenčić, Siniša Matasović, Tomislav Milohanić – Slavić i Marija Ribarić.

Druženje će biti obogaćeno nastupom glazbenika Valtera Milovana, slikarica Amine Konate-Visintin i Elizabete Cimbal, ovogodišnje drugonagrađene učenice na Goranovom proljeću u kategoriji srednjoškolaca Marijane Fable iz Pazina, svirača iz Kumpanije Kosirići Tinjan i folklorne skupine OŠ Jože Šurana Višnjan.

Pokrovitelji književnog susreta Badavca su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule – Città di Pola, te općine Karojba, Višnjan i Tinjan, organizator je Društvo hrvatskih književnika – Istarski ogranak, a suorganizator Gradska knjižnica Poreč.

NEDJELJA, 28. SVIBNJA, 10-19 SATI

Oprtalj: Dan otvorenih vinskih podruma - COSLOVICH ISTRIAN WINES

Posljednja nedjelja u svibnju već je tradicionalno posvećena otvorenim vinskim podrumima, tako i u Vinariji Coslovich.

Krenite put Čepića (1 km od mjesta Šterna) u malu vinariju obitelji Coslovich. Za dobar štimung uz čašu vina (dvije, tri, pet... ) pobrinuti će se veseli i dobro uigrani bend, a nećete ni gladni ostati.

Bilo bi dobro da se dolazak najavi ako vas dolazi više, na broj : 098 951 9073 ili 091 266 0003.

Dolaze prijatelji Udruge Palentar iz Grobnika koji će pripremiti njihovu tradicionalnu palentu-kompiricu, a biti će i gosti te grupa oldtimera iz Istre!
Svirači dobro uigrani: Daniel Bon na harmonici, Denis Grabar Kapituan na gitari i Vedran iz Ruhci na harmonici.

(Tekst: I.I., S.V./ foto: REX arhiva, Vrsar Tourist Board)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.