Kozlevac: Stanje nije alarmantno, Kirac: Hvala svima koji nam pomažu…

Kozlevac: Stanje nije alarmantno, Kirac: Hvala svima koji nam pomažu…-145426

KONFERENCIJA ZA TISAK NAKON EKLOŠKOG INCIDENTA 

Dojava o onečišćenju mora i morskog okoliša u medulinskom akvatoriju zaprimljena je u pulskoj Kapetaniji u nedjelju, 9. lipnja oko 10.00 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka. Službenici LK Pula na poziciji kod rta Kamenjak ustanovili su onečišćenje mora, koje se nošeno morskom strujom nakuplja uz morsku obalu medulinskog akvatorija, odnosno, u obalnom području od mjesnog kampa u mjestu Stupice do uvale Lokve, pa do otočića Trumbuja.

Pokrenuta je koordinirana akcija sprječavanja daljnjeg onečišćenja i sanacija obale ograničavanjem onečišćenja mora. Uz pomorske jedinice iz sastava LK Pula, trenutno su u koordinirane aktivnosti na sprječavanju, ograničavanju te sanaciji nastalog onečišćenja angažirana javna vatrogasna i dobrovoljna vatrogasna društva te brojne druge službe. 

U dogovoru s Obalnom stražom RH angažiran je zrakoplov za potrebe zračnog traganja, kojim se nadlijeće cijelo područje. Uvala Lokve zatvorena je za pomorski promet, a kako bi se spriječilo daljnje onečišćenje okoliša od početka incidenta započelo se s postavljenjem brana između uvale Lokve i mjesnoga kampa u mjestu Stupice, a koje su u potpunosti povezane u 16.00 sati, čime je spriječen eventualni daljnji prodor onečišćenja do obale.

Aktivnosti na sanaciji i sprječavanju daljnjeg onečišćenja se nastavljaju, a Lučka kapetanija Pula će u suradnji s drugim službama nadležnima za postupanje u slučajevima onečišćenja mora i morskog okoliša, provesti istražne radnje u cilju utvrđivanja uzroka onečišćenja.

U autokampu Stupice održana je konferencija za tisak na kojoj su se novinarima obratili lučka kapetanica  Dolores Branko Škerjanc, voditelj ŽOC-a Dino Kozlevac, načelnik Medulina Ivan Kirac i ravnatelj JU Kamenjak Slobodan Belević. 

„Lučka kapetanija Pula u nedjelju je oko 10 sati  dobila informaciju preko broja 112 kako je došlo do onečišćenja u  moru kod kampa Stupice, ja sam nakon što sam dobila tu informaciju donijela odluku da se ŽOC (Županijsko operativni centar za zaštitu mora) diže i nakon toga smo dogovorili s Vatrogascima da krenemo u akciju“ rekla je lučka kapetanica Škerjanc. 

„Mi smo dobili zapovijed da se angažiraju sve vatrogasne snage iz Pule, Vodnjana, Rovinj, Labin, te dobrovoljna vatrogasna društva  Peroja, Savičente, Fažana, Vodnjan, Medulin, Ližnjan i Marčana prisutnom je gotovo osamdeset vatrogasaca. Tu su i komunalne službe Medulina, tu je Javna ustanova Kamenjak, a s obzirom da je nedjelja jako sam zadovoljni brzinom intervencije, jer su tu kao što  vidite već postavljene brane, a to sve smo ustanovili uz dva aviona, dobili smo snimke, stanje nije alarmantno ali je problem dosta velik... rekao je zapovjednik ŽOC-a Dino Kozlevac. 

Načelnik općine Medulin Ivan Kirac je rekao kako se odmah po dojavi vatrogasaca angažirani svi resursi općine Medulin i kako se svi koji su trenutno u akciji bore nadljudskim snagama  da se ovo onečišćenje što prije sanira, zahvalni smo svima koji nam u ovom trenutku pomažu...

(NMF/FOTO: ELVIS MALAGIĆ)