Koviljka Aškić podnijela ostavku na mjestu predsjednice NO Kaštijun

Koviljka Aškić podnijela ostavku na mjestu predsjednice NO Kaštijun-127963

KAŠTIJUN NEĆE RADITI JOŠ SIGURNO 6 TJEDANA, AKO NE I VIŠE
Ispred pulske Komunalne palače, Koviljka Aškić je pred novinarima izjavila kako je s današnjim danom podnijela neopozivu ostavku na mjestu predsjednice Nadzornog odbora Kaštijun.

"Razlog ostavke nije zbog Župana, zbog njegovog traženja moje ostavke, mislim da je on zadnja osoba koja bi trebala govoriti o ispravnosti mog rada", kaže Aškić.
Ostavku je, kako kaže: "podnijela isključivo zbog iskazanog nepovjerenja i nezadovoljstva s radom člana uprave Fabia Giacomettia, predsjednika Skupštine Kaštijuna od strane gradonačelnika Filipa Zoričića".
Smatra kako je Fabio Giacometti najbolja osoba za tehničko vođenje Kaštijuna te joj je žao kako je on ispao krivac za ovu nastalu situaciju, a na 98% stvari nije mogao utjecati. 

Njeno izlaganje bilo je opsežno i temeljito, a napomenula je kako su Kaštijun preuzeli s 22 milijuna kuna akumuliranog gubitka. Planirani gubitak od strane stare firme bio je 8 milijuna kuna. 

"Radila sam isključivo ono što je pisalo u programu, a to je da se teret gospodarenja otpadom u Istarskoj Županiji što se tiče cijena, ravnomjerno rasporedi, i to na način da plaćaju više oni koji troše više, a manje oni koji manje troše. Komunalna društva to nisu htjela prihvatiti."

"Još prije osam godina ukazivala sam da je Kaštijun promašena investicija u situaciji kada nema apsolutno nikakve infrastrukture za izdvajanje, obradu i iskorištavanje korisnog otpada. Danas, mogu odgovorno tvrditi, Kaštijun radi najbolje moguće s obzirom na projektiranu i ugrađenu opremu. Bolje od toga ne može. Kvar koji se dogodio nije se mogao predvidjeti, brzina popravka kvara ne ovisi o upravi i tu ne vidim nikakvu krivnju uprave. Nalaziti žrtveno janje u liku Fabia je neprimjereno, čak bezobrazno", ističe Aškić

Istaknula je kako Kaštijun neće sigurno raditi još barem 6 tjedana, dok se šteta ne sanira.
"Izjave župana da se sumnja na sabotažu su uz to što su bezobrazne, vrlo su štetne jer ukoliko osiguranje posumnja na sabotažu i bude tražilo dodatne izvide, cijeli proces popravka i ponovnog puštanja u rad postrojenja dodatno će se odužiti".

Na kraju je nadodala kako svi centri za gospodarenje otpada u Hrvatskoj će postati nefunkcionalni zbog sustava koji ne odrađuje posao kako treba. 

(Hana Radolović)

Koviljka Aškić podnijela ostavku na mjestu predsjednice NO Kaštijun

Objavljuje Regional Express u Četvrtak, 23. lipnja 2022.