Ko (g)radi, ne boji se gladi

Ko (g)radi, ne boji se gladi-134060

KOMENTAR O BESPRAVNOJ GRADNJI
Jučerašnji organizirani obilazak parcela na kojima se nalaze bespravno sagrađeni objekti pokazalo je i dokazalo koliko su veliki razmjeri ove pošasti. Kaos koji se događa u Istri slika je svojevrsnog kriminala koji se događa u prostoru a za koji će po svemu sudeći, bar na početku, stradati samo izvršitelji, ali ne i odgovorni za ovo što se iz godine u godinu događa uzduž obale, ali i unutrašnjosti Istre.

Teško je povjerovati da će se vlasnici građevina za koje su uspjeli osigurati sve komunalne priključke, ta koje su u mnogim slučajevima osigurali i kućne brojeve tek tako srušiti bespravno sagrađene objekte. Biti će duga i iscrpljujuća bitka, s vrlo neizvjesnim krajem. Biti će zanimljivo pratiti dinamiku uređivanja ovog kaosa, ako on ne prestane već nakon gašenja kamera i foto objektiva.

U slučaju sankcioniranja svih onih koji su bespravno gradili treba se napraviti svojevrsna "zapovjedna odgovornost" jer razmjeri divlje gradnje nisu ovoliki jer su "hrabri" pojedinci imali muda graditi. Onako bez veze, bez ikakve nade da će se sve ono što su gradili kad-tad legalizirati. Posebno je odbojna bila scena na kojoj je vlasnik jedne od parcela s građevinom upitne legalnosti na nekoliko mjesta upozorio moguće "putnike namjernike" kako se radi o privatnom vlasništvu.

Ljudi koji poštuju zakon, oni koji paze na svako slovo zakona ostaju osupnuti takvim minijaturama, takve stvari bodu u oko i bude antipatiju. Na našem službenom Facebook profilu komentarima smo dodatno mogli naslutiti koliko se pokušavalo loviti u mutnom, javnost se jasno podijelila na one koji su gradili, prodavali i stimulirali i na one koji ili nemaju ili nisu bili u mogućnosti prodavati, graditi ili su jednostavno odbili biti dio ove priče.

Uglavnom svi u ovoj priči imaju određeni benifit, u najgorem slučaju iza njih su godine besplatnog ljetovanja, rentanja susjedima i rodbini, a tek će se, u što niko ne vjeruje, vidjeti tko je omastio brk u lokalnim samoupravama. Dok se to ne pokrene prisustvujemo tek labuđevom pjevu i vježbanju strogoće.  

(NMF)