Klimatske promjene u Alpama vide se iz svemira

Klimatske promjene u Alpama vide se iz svemira-127451

SNIJEG U EUROPSKIM ALPAMA BRZO SE POVLAČI I ZAMJENJUJE GA VEGETACIJA
Snijeg u europskim Alpama brzo se povlači i zamjenjuje ga vegetacija, što je vidljiva posljedica klimatskih promjena koja se može vidjeti iz svemira, pokazuje novo istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Lausanne i Sveučilišta Basel koristili su satelitske podatke kako bi sastavili, kako tvrde, najsveobuhvatniju analizu promjena u produktivnosti vegetacije u Alpama. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

Istraživački tim, predvođen profesoricom Sabine Rumpf sa Sveučilišta Basel, upotrijebio je satelitske podatke kako bi pokazao da se vegetacija nad drvoredom povećala u gotovo 80 posto Alpa u posljednja četiri desetljeća zbog klimatskih promjena. Snježni pokrivač također se smanjuje.

"Pokazalo se da su razmjeri promjene u Alpama bili ogromni", rekla je Rumpf.

"Alpske biljke prilagođene su teškim uvjetima, ali nisu baš konkurentne", rekla je profesorica, dodajući da specijalizirane vrste gube prednost kako se uvjeti okoliša mijenjaju. "Jedinstvena biološka raznolikost Alpa pod velikim je pritiskom."

Istraživački tim je također analizirao opseg snježnog pokrivača nad drvoredom u regijama iznad 1700 metara, izuzev ledenjaka i šuma. Otkrili su da se snježni pokrivač "značajno" smanjio u gotovo 10 posto područja od 1984. godine i opisuju to kao "zabrinjavajući trend".

"Ranije analize satelitskih podataka nisu identificirale takav trend", rekao je Antoine Guisan sa Sveučilišta Lausanne.

"Ovo smanjenje već je dovelo do toga da su neka područja uglavnom bez snijega", rekao je Gregoire Mariethoz, također sa Sveučilišta Lausanne.

(Hina)