Kažnjavaju li se turisti u Puli za šetnju gradom u kupaćim kostimima?

Kažnjavaju li se turisti u Puli za šetnju gradom u kupaćim kostimima?-138675

KAZNE DO 150 EURA
Turistički gradovi često imaju svoje kodekse oblačenja kako bi se osiguralo poštivanje lokalnih vrijednosti i kulturne baštine te osigurala ugodna atmosfera za lokalno stanovništvo i posjetitelje. I dok mnoge destinacije već imaju propise protiv hodanja u kupaćem kostimu ili donjem rublju na javnim mjestima, zapitali smo se je li ista situacija i u Gradu Puli.

Kako bi saznali više, postavili su pitanje Gradu Puli je li donesen pravilnik ili odluka koja regulira oblačenje na javnim mjestima te koji su eventualni prekršaji sankcionirani. Grad Pula je odgovorio da se u njihovom slučaju pravila o oblačenju i ponašanju na javnim površinama reguliraju Odlukom o komunalnom redu.

"Odlukom o komunalnom redu propisan je komunalni red i korištenje javnih površina i zemljišta u vlasništvu Grada Pule, gdje se u članku 72. propisuje: “Unutar zaštićene kulturno povijesne cjeline Grada Pule zabranjeno je; hodanje u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće”  kratko su odgovorili.

Prema navedenoj odluci, članak 72. propisuje da je unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline Grada Pule zabranjeno hodanje u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće. Ova odredba ima za cilj očuvati dostojanstvo i kulturnu vrijednost tog prostora, te osigurati ugodno okruženje za sve koji posjećuju grad.

Uz to, Grad Pula je utvrdio i raspon novčanih kazni za prekršaje. Osobe koje se zateknu u prekršaju hodanja u kupaćem kostimu ili s minimalnom odjećom mogu biti kažnjene s iznosima koji variraju od 40 do 150 eura. Ovako strukturirane kazne imaju svrhu upozorenja i odvraćanja potencijalnih prekršitelja od kršenja pravila oblačenja.

Međutim, nije bilo moguće saznati je li Grad Pula do sada naplatio ikakve kazne u vezi s ovim prekršajem te postoji li specifično definirano područje unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline u kojem se ova zabrana primjenjuje. Odluka se čini jasnom da se zabrana odnosi na taj kulturni prostor, no znači li to da se Odluka ne odnosi na ostale dijelove Pule, poput Šijane, Vidikovca, Verude itd.?

Upit smo poslali i Policijskoj upravi istarskoj koja nam je kazala kako je taj dio u nadležnosti djelatnika jedinica lokalne samouprave, odnosno komunalnih redara. Međutim, ukoliko netko hoda gol policija može postupati po dojavi građana da netko vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana. Riječ je o prekršaju iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, za koji je propisana novčana kazna od 200 do 1.000 eura ili kazna zatvora do 30 dana.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Pitamo GRAD(o)načelnika koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

(S.V.)