Kako je Casanova po treći put posjetio Istru

DETALJI INTIME ĐANIJA CELIJE
Program svaki dan počinje u 18 sati, što je dovoljno kasno da se naspavaju i popiju prvu jutarnju kavu čak i okorjeli partijaneri, ali i dovoljno rano da svi koji imaju u planu posjetiti svakodnevna događanja stignu na vrijeme obići sve što se tog dana nudi na programu prvog Casanovafesta – festivala ljubavi i erotike koji se upravo održava u Vrsaru. U petak, drugog dana festivala, sve je bilo u znaku otvaranja izložbi. U predvorju hotela Pineta predsjednica Udruge fotografa Istre Miranda Legović otvorila je izložbu fotografija Ex tempore Casanova iliti Kako je Casanova po treći put posjetio Istru krajem rujna prošle godine. Riječ je o dvadesetak fotografija koje su nastale u sklopu manifestacije koja se svake godine održava u Novigradu gdje fotografi iz cijelog svijeta dolaze u Istru i fotografiraju na određenu temu, a prošle godine Ex tempore je bio posvećen upravo Casanovi.
Hrvoje Laurenta, producent Casanovafesta i desna ruka umjetničkog direktora Borisa T. Matića, u svim njegovim projektima, od Propelerfilma i svih filmskih festivala do zagrebačkog kina Europa, u staroj je školi otvorio dvije izložbe kolokvijalno nazvane Stari vs. mladi.
U prvu kategoriju ubraja se poznati zagrebački fotograf Ivan Balić Cobra, koji je u jednoj od učionica izložio dvadesetak erotskih fotografija što ih je snimao od sredine 70-ih do kraja 80-ih godina. Iako je neposredno prije otvorenja izložbe Cobra pozvao goste toplim riječima:“Što vas manje dođe, prije bumo gotovi“, velika učionica bivše osnovne škole bila je pretijesna za sve koji su željeli vidjeti izazovne ljepotice koje su se redale pred Cobrinim objektivom, a da bi se našle na naslovnicama i duplericama tadašnjeg kultnog dvotjednika Start, poput Ane Senčar, Nine Gazibare, Dijane Bečirević, Ofelije i Nade iz Novog Sada, pa do njegove bivše supruge glumice Mile Elegović.
„Gledajući danas svoje fotografije shvatio sam da sam u tih 15-ak godina skidao sve manje odjeće sa svojih modela“, zaključio je veteran hrvatske erotske fotografije Ivan Balić Cobra.    
U susjednoj prostoriji mladi pulski fotograf s diplomom akademije u Padovi Đani Celija izložio je pak velike crno-bijele formate sabrane pod nazivom Detalji intime. Unatoč tomu što je pripadnik digitalne generacije, 32-godišnji Celija se prije šest godina latio crno-bijelog filma i njime ovjekovječio ženski akt, kako je sam rekao, ne na tipični muški način koji žensko tijelo hvata u cjelini, već je koristio gotovo ženski senzibilitet i hvatao objektivom samo detalje stvorivši niz upečatljivih umjetničkih fotografija.
Samozatajni Davor Šišović večeras je ugostio tri ljupke dame s kojima nas je poveo u svijet erotike u znanstvenoj fantastici – nakon što su roboti podmazani, što dalje? Milena Benini (čitala je ulomke iz svoje priče Kerberov singularitet) i Mihaela Perković iz društva SFera govorile su o budućnosti bluda, tzv. buldućnosti i čitale ulomke iz prve hrvatske erotske SF zbirke priča. U pomoć im je svojim dojmljivim baritonom priskakao svestrani Bekim Sejranović. Drugim dijelom večeri sočnim jezikom i impresivnom pojavnošću zavladala je Biljana Kosmogina, queer kraljica beogradske književne scene. Čitala je ulomke iz priče Merkurci su šit, izvela i performans Ja sam lezbejka. Najodvažnijima u publici – Bekimu Sejranoviću i direktorici festivala Mariam Abdelghani – darovala joj svoj F Book.
Nakon zadovoljavanja kulturnih potreba, umjetnici i publika ponovno su se okupili i družili u restoranu Oyster natural viagra, a zatim nakupljenu energiju nesmiljeno trošili do ranojutarnjih sati na partyju uz DJ Labosha, i VJ Illectrica.
Na podiju im se pridružio irski Istrijan, producent Mike Downey, inače član savjetodavnog odbora festivala, koji već sasvim solidno priča hrvatski. (REX)