Kajin: Što bi bilo da u Njemačkoj netko skandira ubij, ubij Židova?

KONFERENCIJA ZA TISAK IDS-a
Danas je u prostorijama IDS-a, s početkom u 14 sati, Damir Kajin održao konferenciju za novinare povodom događaja oko koncerta Thompsona. Svatko zazire od pokliča «ubi», to je anitcivilizacijski i antikršćanski i to se svom svetom vodicom don Puljića, koji u tri Thompsonova koncerta vidi sveto trojstvo, ne može blagosloviti, ističe Kajin. Thompsonov pokret živi na pokliču «ubi». Istra mora napraviti zid prema puzajućoj fašizaciji, kako bi mogli reći «bilo jednom u Istri i otišlo u ropotarnicu povijesti». Do kuda se može ići pokličima ubi srbina, janeza, balija..? Može se ići do posljednje točke obrane ove vlasti. Thompson je dokaz da se HDZ nije transformirao, te je na djelu samo kozmetika. HDZ je stvorio Thompsona, navodi Kajin. Naime, na koncertu je bilo pokliča, te se pita da li ih je policija čula ili ne. Ako ih je 1.000 skandiralo, pita se je li to malo, da li ih je trebalo biti više?
I ono što se dešava u Pazinu više nije test samo Hrvatske policije, već Hrvatske pravne države i Hrvatske demokracije, jer Hrvatske vrednote ne bi smjele biti međuetnička mržnja, a ni pozivi na ubijanje, ističe Kajin. Taj pokret oko Thompsona ne može bez huškanja i mržnje i zato ih se moralo «pustiti», tj. dovesti preko HDZ-a i dijela crkve, u Istru, gdje su ponovili već poznate parole i ubacili neke nove. No, tko ih je pustio, policija, državno odvjetništvo, institucije? Taj pokret živi na tim parolama, i živi od njih. U medijima, tekst ili slika, bi razgolitio taj pokret, no oni su izbjegli novinare, ne zbog lažnog izvješćivanja, već da se ne vidi na što liče ti koncerti, navodi Kajin.
U šest mjeseci su uspjeli preodjenuti publiku da skinu U sa kapa, ali ih nisu uspjeli preodgojiti da prestanu mrziti i ustašovati, odnosno da prestanu mrziti neistomišljenike, jer ono što se taložilo 18 godina, ne može se očistiti u šest mjeseci. No, treba govoriti, jer govor ih slabi.
Podsjetimo se riječi Willya Brandtha: Kad su nacisti došli po komuniste – šutio sam, po židove – šutio sam, no kada su došli po mene, više nije bilo nikoga da progovori.
Posjetom Rocea crkve u Štinjanu, kod don Vinka Puljića, poručuju da je crkva uz Thompsona, te su kupili i dobar dio karata. Crkva 20., 30., 40. godina nije bila uz takve kakvi prate Thompsona, jer da su slušali takve, danas bi sudac dozvolu za Arenu tražio od Berlusconia, a ne od Cezara, kaže Kajin. Poruke iz Štinjana smetaju mnoge vjernike iz Istre, crkva mora biti iznad te politike, pogotovo mržnje. Ona bi trebala biti ta koja će se uzdignuti iznad, a ne blagosloviti propagatore mržnje. Što bi bilo da u Njemačkoj netko skandira ubi, ubi židova? Odmah bi se našao u zatvoru!
Ono što je opasno jest da se Hrvatska urušava u gospodarsko socijalni ambis i HDZ-ova Vlada preko Thompsona i desničarenja pokušava pružiti zadnji otpor prije nego je narod promijeni, ističe Kajin. Ova Vlada nema što za ponuditi, osim Thompsona i zatezanja odnosa sa susjedima. Pokazalo se da je Istra nešto drugo, ali da Istrijanizacija Hrvatske još neće proći. Danas je lakše pregaziti Istru, nego Istrijanizirati Hrvatsku. Kajin poručuje da Thompson možda ima Hrvatsku, ali nema Istru. A nakon Istre, imati će i manje Hrvatske. To je početak Istrijanizacije Hrvatske.
Na kraju konferencije je istaknuo kako Kajina treba čuvati od policijskih namještaljki, a ne od sirotinje koja skandira «Ubi, ubi Kajina» i koja ne zna da je živa i kojoj je dovoljno da netko kupi kartu za Thompsonov koncert. (E.O.)