Jazz House,  Pjesničko-glazbena večer ‘‘SUPA U MALOJ BUKALETI”...

Jazz House,  Pjesničko-glazbena večer ‘‘SUPA U MALOJ BUKALETI”...-141034

KULTURKLIK: DONOSIMO PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ VIKEND
Od petka do nedjelje u Svetvinčentu će se održati MPC radionica: Ples kroz igru i film sa Alexandrom Madsen & Janom Šivak. U subotu vas u Jazz House-u očekuje Leon Brenko trio, a u nedjelju Bad Bet Quartet. U Domu mladih u Kanfanaru u nedjelju se održava pjesničko-glazbena manifestacija ''SUPA U MALOJ BUKALETI''.
Više o svakom događaju pročitajte u nastavku.

Leon Brenko trio u Jazz House
SUBOTA, 18. STUDENOG U 21 SAT, PULA

Leon Brenko Trio naslanja se na klasičnu klavirsku jazz trio tradiciju a karakterizira ga inovativan i suvremen pristup u izvođenju jazz standarda i Leonovih autorskih skladbi.

Glazbenici su to koji često nastupaju u Jazz House-u a biti će tu i dalje često jer svojom kvalitetom to i zaslužuju.
Leon Brenko – piano
Srđan Kuzmanović – double bass
Marco Quarantotto - drums

MPC učionica: Ples kroz igru i film - Alexandra Madsen & Jana Šivak,
OD PETKA, 17.11. DO NEDJELJE, 19.11., SVETVINČENAT

Jedna od mnogobrojnih i važnih značajki umjetnosti jest da nam omogućuje da se igramo!
Svatko može plesati, a univerzalni jezik plesa može proširiti osobnu, kreativnu, fizičku i socijalnu edukaciju bez obzira na godine.

Pozivamo plesne entuzijaste i profesionalce, nastavnike/ice i učitelje/ice umjetničkih (plesnih, glazbenih) škola i opće obrazovnih institucija, odgajatelje/ice, voditelje/ice igraonica i izvannastavnih aktivnosti te roditelje da nam se pridruže na trodnevnoj radionici PLES KROZ IGRU I FILM koja će se održati od 17. do 19. studenog u Mediteranskom plesnom centru.

U ovogodišnjoj MPC Učionici, voditeljica Alexandra Madsen, plesna umjetnica i dramaturginja, uz asistenciju producentice Jane Šivak kombinira dvije umjetničke forme koje potiču na kreativno razmišljanje, izražavanje i kretanje; ples kao primarnu najneposredniju formu izražavanja te film kao formu izražavanja i prijenosa poruka u komunikološkom smislu koji ujedno predstavlja sintezu svih umjetnosti.

Trodnevni edukativni program sastoji se od tri modula; Plesne igre, Cinedance, Analiziraj ovo, a ponudit će niz alata pomoću kojih pojedinac može pristupiti stvaranju ali i analizi plesa što omogućuje bolje razumijevanje umjetničkih djela.

Za svaki modul polaznici će dobiti popratne materijale, pripreme odabranih igara i skice aktivnosti koje mogu koristiti u svom daljnjem radu s djecom, što je ujedno i cilj MPC Učionice.

1. PLESNE IGRE (voditeljica: Alexandra Madsen)

Igra je važna, a plesanje je poseban užitak igranja koje omogućuje potpunu zaokupljenost u drugi svijet. Ples je jedna od prvih formi komunikacije i moderno vrijeme nije promijenilo činjenicu da se  kroz tijelo govori; ono ima svoj jezik i može prenijeti informacije kroz držanje i pokret. Ovaj modul rasvjetljuje što je ples, koja je vrijednost plesa u grupi, kako pristupiti pojedinom plesu i koji je cilj plesne igre. Osim toga, objašnjava ulogu voditelja, kako odabrati plesnu igru i pripremiti ju, te značaj strukture i organizacije same aktivnosti. Praktični dio sastoji se od šest odabranih igara na čijim primjerima iskustveno utjelovljujemo ples i načine stvaranja plesnog materijala.
Igre: PLES IMENA / PLESNA MANIJA / ŽIVE SLIKE / SPORE SCENE / PLES S LOPTICOM / BALANCE

2. CINEDANCE (voditeljice: Alexandra Madsen i Jana Šivak)

Film kao audiovizualni medij posebno je privlačan i pristupačan gotovo svoj djeci i odraslima koja, osim što uživaju u pokretnim slikama i lako komuniciraju s igranim, animiranim i dokumentarnim filmovima, aktivno reagiraju i na apstraktne i eksperimentalne filmove koji im pružaju veliki prostor za maštu. Odabrani filmski predlošci služe kao inspirativna motivacija za kretanje i istraživanje pokretom. Doživljaj filma, osim vizualno, prenosi se u tijelo i kinestetički oblikuje gledano. Praktični dio uključuje kratku analizu sedam odabranih kraćih filmova i zatim iskustveno prevođenje u pokret kroz plesne aspekte: tempo, snaga, prostor, energija i gesta. 

3. ANALIZIRAJ OVO (voditeljica: Alexandra Madsen)

Ovaj modul oslanja se na iskustvo gledanja plesnih izvedbi te analize djela. Nakon pogledane predstave kroz VR iskustvo oslanjamo se na usvojene alate iz prethodnih modula pristupajući kroz opis, analizu, interpretaciju gledanog. Prolazi se kroz vođena pitanja koja služe odrediti i artikulirati pojedine aspekte plesa;  naslov, stil plesa, koreografiju, vrijeme nastanka, plesni jezik, glazbu i ostale elemente izvedbe koje kasnije koristimo kao platformu za tjelesnu obradu sadržaja stvarajući nove plesove. Osim dobivanja alata za analizu ovaj modul sintetizira dobiveno znanje u nove izvedbene minijature. 

Prijave:

  • Sudjelovanje u radionicama besplatno je uz opciju preporučene donacije.
  • Prethodno plesno iskustvo nije nužno – sudionici trebaju ponijeti udobnu odjeću i dobru volju!
  • Prijave za sudjelovanje su obavezne, a primaju se putem info@mediteranskiplesnicentar.hr najkasnije do četvrtka 16.11.2023.
  • Broj mjesta je ograničen, a u odabiru sudionika uzimat će se u obzir jedino vrijeme slanja prijave.

Raspored:

  • 17.11.2023, 18-21 sati
  • 18.11.2023, 10-13 sati
  • 19.11.2023., 10-13 sati

Pjesničko-glazbena večer "SUPA U MALOJ BUKALETI",
NEDJELJA, 19. STUDENOG U 19 SATI, DOM MLADIH U KANFANARU

U Domu mladih u Kanfanaru održava se pjesničko-glazbena manifestacija ''SUPA U MALOJ BUKALETI''. Predviđeni je datum nedjelja, 19. studenog u 19 sati.

Osim poeta i poetesa iz cijele Istre, Rijeke, Opatije, Krka i Lovrana koji će govoriti svoje stihove, u glazbenom će djelu večeri gostovati i: Serđo Valić i Petar Piero Banko, Avelina Damijanjević i Drago Draguzet, Robertino Rajković, Mario i Divna Kontošić, Riccardo Bosazzi i Trio Contrada, Dante i Anita  Marušić.

Svi će pjevači i glazbenici biti odjeveni u narodne nošnje svoga kraja. Pjevati će (na različitim govorima i dijalektima) i svirati (na različitim instrumentima) zasebno, a na kraju svi zajedno, kao izraz multikulturalnosti Istre i njenih ljudi. Piti će se istrijanska supa iz velike, jako velike bukalete. (ovdje imamo jedno malo iznenađenje).

"Supa je crni domaći teran boje krvi koji se malo ugrije, doda se šećer, domaće maslinovo ulje i biber. Feta, tj kriška domaćeg kruha iz istrijanske peći se poprži na ognjištu i uroni se u bukaletu. Dakle, servira se u bukaleti, tj keramičkom bokalu s drškom. Bukalete se izrađuju u Raši, u poznatoj manufakturi ''Inker Raša keramika''. Zatim na feti tj kriški prepečenog domaćeg kruha biti će namazan bakar (bakalaj) iz Baderne  kojeg tvrtka ''Alden'' za nas sprema baš tu nedjelju, svježeg i bez konzervansa i ikakvih dodataka. Torta za kraj, uvijek u temi šupe", napisala nam je Gracijela Putina iz Brajkovića.

Bad Bet Quartet u Jazz House
NEDJELJA, 19. STUDENOG U 21 SAT, PULA

Glazbenici okupljeni u ovom kvartetu već godinama zajedno muziciraju u različitim kombinacijama. Već „provjerena“ ritam sekcija sa Srđanom Kuzmanovićem na kontrabasu i Marcom Quarantottom na bubnjevima spremna je za sve izazove koje joj mogu ponuditi gitarist Saša Zorkić na gitari i Branko Sterpin na trubi…

Podsjećamo, ovo su samo neka od zanimljivih kulturnih događanja koja će se održati u Istri ovoga tjedna.

(I.I. i S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.