Izložba „Od ulomka do rekonstrukcije“ dr. Alke Starac

MMC LUKA, PETAK U 19 SATI
Pula je i ove godine za svoje goste i sugrađane pripremila Dane antike, devete po redu, a sadržaji ovog već tradicionalnog festivala održavati će se od 24. do 26. lipnja 2010. u staroj gradskoj jezgri i Amfiteatru. U naredna dva dana središte grada odisat će ležernom antičkom atmosferom, a svim posjetiocima i šetačima gradom nudi se pregršt sadržaja koji bi trebali dočarati svakodnevni život i običaje ljudi u antičko doba.
Jedan od sadržaja ovogodišnjih Dana antike je i izložba Arheološkog muzeja Istre u Puli, pod nazivom "Od ulomka do rekonstrukcije" dr. Alke Starac, koja na vrlo popularan i zanimljiv način, 3D vizualizacijom, predstavlja nekoliko antičkih građevina iz Pule i Nezakcija, a otvorenje izložbe održati će se u petak, 25. lipnja 2010. s početkom u 19 sati u MMC-u LUKA, Istarska 30, Pula.
Temeljem brojnih ulomaka, koje su prikupljali naraštaji istraživača, starih nacrta i sačuvanih ostataka, izrađene su trodimenzionalne računalne rekonstrukcije, koje oživljavaju jedan minuli svijet, a predložene vizualizacije prvi su pokušaj približavanja prvobitnog izgleda drevnih građevina oku XXI. stoljeća, u onoj mjeri u kojoj je to bilo trenutačno moguće. Izložba prezentira 3D vizualizacije odabranih rimskih spomenika Pule i Nezakcija te 3D animiranu projekciju rekonstrukcije amfiteatra u Puli. Ciljevi izložbe usmjereni su prema popularizaciji znanstveno-istraživačkog rada, povezivanju novih tehnologija s klasičnim metodama interpretacije, otkrivanju novih načina prezentacije kulturne baštine i upoznavanju šire javnosti s metodama i rezultatima rada muzejske ustanove.
Alka Starac (Gruborović) rođena je 1966. u Puli. Završila je jednopredmetni studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1988. Godine 1987. dobila je Priznanje kao najbolji student Filozofskog fakulteta u Zagrebu za školsku godinu 1986/87. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranila je 1991. magistarski rad "Stanovništvo kolonije Pole u epigrafičkim spomenicima", a godine 1996. doktorsku disertaciju na polju arheologije pod naslovom: "Rimsko vladanje u Histriji i Liburniji na temelju literarnih, arheoloških i epigrafičkih izvora".  Od 1989. u stalnom je radnom odnosu u Arheološkom muzeju Istre,  a od 2006. članica je upravnog vijeća istog muzeja. (REX)