Izjava Vladimira Kapuralina iz SRP-a povodom devastacije spomen obilježja na cesti Galižana-Fažana

Izjava Vladimira Kapuralina iz SRP-a povodom devastacije spomen obilježja na cesti Galižana-Fažana-128454

KLERO FAŠISTI NE POSUSTAJU I DALJE SE SKRNAVE SPOMEN OBILJEŽJA ANTIFAŠISTIMA
Ni više od tri desetljeća nakon kontrarevolucije i secesije nije prestao posthumni obračun urbanih terorista sa ljudima, kojih više nema među nama, ili događajima koji su se dogodili u ne tako dalekoj prošlosti. Pri tome mislim na najnovije oskvrnuće spomen obilježja poginulom partizanu Armandu Capolicchiu iz Galižane, na cesti Galižana Fažana, između 6. i 7. srpnja, na mjestu gdje je Armando poginuo u borbi sa fašistima 28. Augusta 1944. godine. Nakon oslobođenja društvena zajednica  u čast zahvale Armandu i priznanja njegovoj žrtvi  imenovala je Zajednicu Talijana Galižane njegovim imenom i postavila spomen obilježje na mjestu pogibije.                                                                           

Kroz povijest čovječanstvo je definiralo neke kulturne i civilizacijske norme, kad je u pitanju odnos prema protivničkim žrtvama i tu vrijedi stanovit respekt. Najnoviji slučaj poput ovoga, koji je samo zadnji u nizu od preko 3.000 uništenih artefakata koji podsjećaju na  narodno oslobodilački rat u Hrvatskoj ili još groznijeg čina koji se nedavno dogodio na partizanskom groblju u Mostaru kad je uništen cijeli kompleks od 700 poimeničnih obilježja , upućuju, da ljudski um nije pratio evolucijsku dinamiku ostalih ljudskih osobina.                                                                                                                                                                 
Spomenuti primjer zorno govori kako patološka mržnja može dovest do apsurdnih poteza. Počinioc posthumnog terorističkog čina, koji nije poznavao žrtvu nad kojom se iživljava, nije znao tko, niti kakav je on bio. opsjednut zloćom , pokazao je i veliko ne poznavanje vremena u kojem se događaj zbio, općenito da o tome ne zna ništa. Na spomen obilježju naškrabao je ustaški znak, a ustaša tokom cijelog rata u Istri nije bilo,  jer Istra nikad nije bila u sastavu NDH, niti se lokalni partizan borio sa ustašama.                                                                                                                                                                  
Odnos prema povijesnom naslijeđu i zaslužnim povijesnim ličnostima i događajima objektivno i realno oslikava kulturni i civilizacijski doseg nekog društva ili lokalne sredine, mnogo bolje od verbalnog ili deklarativnog izjašnjavanja. Imajući to u vidu  Regionalna organizacija Socijalističke radničke partije Istre najoštrije osuđuje ovaj bezumni čin i traži otkrivanje počinioca i obnovu spomenika.

(dv)