Istarska županija i Natura Histrica zajedno u borbi protiv bespravne gradnje - VIDEO

Istarska županija i Natura Histrica zajedno u borbi protiv bespravne gradnje - VIDEO-134030

ŽUPAN MILETIĆ I SILVIA BUTTIGNONI OBIŠLI LOKACIJE S BESPRAVNO SAGRAĐENIM OBJEKTIMA
Danas je održana konferencija za novinare na temu bespravne gradnje, s odlaskom na dvije lokacije (priobalje i šumsko područje), gdje se nalaze sami bespravno sagrađeni objekti. Prisutnima su se obratili istarski župan Boris Miletić i ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni.

"Ovo je veliki problem s kojim se ne bori samo Istarska županija, već cijelo priobalje Hrvatske. Mi smo ovdje na lokaciji kao klasičnom primjeru bespravne izgradnje, bez ikakvih urbanističkih planova. Takvih primjera ima dosta i to nije proces koji traje od jučer. Dolazeći ovamo mogli smo čak vidjeti i reklamnu tablu na kojoj se reklamira prodaja parcela od 400 do 800 kvadrata poljoprivrednog ili šumskog zemljišta i na njima sigurno nisu predviđeni izgradnja objekata. A prodaja takvih malih zemljišta, daje nam do znanja da će se tu postaviti prvo neki mali montažni objekt, a kao što možemo vidjeti ima tu i zidanih objekata." - rekao je župan Boris Miletić, dodavši:

"Poruka svima je da to ubuduće više ne rade. Rješenja postoje, potrebna je politička volja, nadam se da će ovaj moja apel doći do nadležnih. Vjerujem da premijer i ministar Bačić mogu ovome stati na kraj, zajedničkim radom sve tri razine, od države, do županije i jedinica lokalne samouprave."

Ako državni inspektorat nema dovoljno ljudskog kadra neka ovlasti prepusti regionalnoj i lokalnoj razini. Siguran sam da ćemo se znati s time obračunati jer je ovo napad na naš teritorij, na naš poluotok. S druge strane treba definitivno promijeniti zakonsku regulativu u smislu kažnjavanja. Kada bi kazne bile puno, puno veće i kada to više ne bi bila prekršajna nego kaznena odgovornost, pa bi netko tko bespravno gradi završio u zatvoru, a ti se objekti porušili, poslali bi dobru poruku svima. Dakle, rješenja postoje, potrebna je politička volja i duboko sam uvjeren da će ovaj apel doći do ušiju nadležnih. Vjerujem da premijer i novi resorni ministar Bačić mogu ovome doći na kraj, naravno uz suradnju sve tri razine vlasti, od države, županije do jedinice lokalne samouprave, odnosno gradova i općina“, poručio je župan.

Silvia Buttignoni je naglasila da se Natura Histrica bavi zaštičenim županijskim područjima, ali i da su tu u zadnje dvije godine imali šta vidjeti.

"Nažalost, niču bespravni objekti, montažni i ne samo montažni, imamo izgrađene kućice, male i velike, betonske temelje, betonske bazene. Poslali smo jako puno prijava državnom inspektoratu, ali od njega nije bilo koristi, tako da smo mi kao Natura Histrica, krenuli s kaznenim prijavama na području zaštičenim županijskim područjima."

Javna ustanova je do sada podigla 30-ak kaznenih prijava, a prema povratnim informacijama Državno odvjetništvo se bavi time i podignute su optužnice. No, sve je to ide presporo, smatra ravnateljica, jer u međuvremenu nikne novih 200-300 kuća. Na području Vodnjanštine, dodala je, bespravni graditelji su većinom Slovenci, ali i Talijani, Nijemci, Austrijanci.

„Predlažem da kada inspektori završe s kontroliranjem cijena po trgovačkim centrima, neka prijeđu na teren i krenu se baviti bespravnom gradnjom u Istarskoj županiji, ali i na cijelom priobalju“, zaključila je ravnateljica Buttignoni, koja procjenjuje da bi bilo potrebno barem 300 osoba na terenu da se riješi problem.

Regional na terenu! Bespravna gradnja u Istarskoj županiji

Objavljuje Regional Express u Ponedjeljak, 23. siječnja 2023.

(HR)