Industrijska baština u digitalno doba

Industrijska baština u digitalno doba-121117

POZIV UČENICIMA SREDNJIH ŠKOLA NA NATJEČAJ ZA UMJETNIČKE RADOVE 
MI + platforma  poziva učenike srednjih škola u Istarskoj županiji da se prijave na umjetnički startup natječaj za audio-vizualne radove u digitalnom formatu na temu “Industrijska baština u digitalno doba” (digitalna fotografija, audio, video, computer art, digitalna grafika,...).

Industrijska baština predstavlja raznolike ostatke industrijske kulture koja posjeduje povijesnu, tehnološku, društvenu, kulturnu te znanstvenu vrijednost. Proces industrijalizacije bio je ključni pokretač društveno-ekonomskih promjena kroz gotovo tri stoljeća, dok industrijska arhitektura najbolje pokazuje značaj industrije u kontekstu razvoja i uporabe novih tehnologija kao nosioca tih promjena. Reinterpretiranjem ostataka industrijske kulture uz pomoć suvremenih digitalnih alata industrijskoj baštini daje se i nova, umjetnička vrijednost.

Kome je namjenjen poziv: svim učenicima srednjih škola sa područja Istarske županije

Glasanje: Svi prijavljeni radovi će bit objavljeni na instagram profilu projekta. Publika će putem lajkova izabrati odabir za nagradu publike.
Žiri će odabrati još 5 finalista.

Finalisti: Izabrani autori imati će  mogućnost mentoriranja od strane afirmiranih umjetnika kako bi im se pomoglo u njihovom daljnjem umjetničkom razvoju. Njihovi radovi izlagat će se na putujućoj i online izložbi, kao i na 3 umjetnička festivala/manifestacije u Istarskoj županiji: Media Mediteranea (Pula), GRISIAyouth (Rovinj) i Arterija (Novigrad), te intervju za Kulturistra - portal za kulturu Istarske županije.

Nagrada: Zagarantirana je i novčana nagrada za izabrane autore.

Prijava mora sadržavati:

1. Kratki koncept predloženog rada (maksimalno 1 kartica teksta).
Nakon prijave mailom će se prijavitelju poslati link na google drive  za dostavljanje prijedloga umjetničkog rada u digitalnom formatu

 
Prijave se podnose na e-mail adresu: 
lae@pu.t-com.hr
predmet: Prijava na natječaj “StartArt”
zaključno do 15. listopada 2021.,

O rezultatima će prijavitelji biti obavješteni putem e-maila, najkasnije do 20. listopada 2021.

O projektu:
Projekt je usmjeren ka afirmaciji, promociji i edukaciji mladih istarskih umjetnika srednjškolske dobi, pružanju podrške u razvoju umjetničkog djelovanja, poticanju stvaračlaštva djece i mladih te produbljivanju razumjevanja za suvremenu umjetnost i kulturu. Raznovrsnim aktivnostima (putujuća izložba, promocija na festivalima, edukativno –kreativne radioice) obuhvačamo cijelu županiju, doprinoseći ravnomjernom kulturnom razvitku. Jačati ćemo prisustvo mladih umjetnika na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj sceni pružanjem sprecifičnih znanja. Natječajem za umjetničke radove i poratnom putujućom i online izložbom poticat ćemo suvremene i inovativne umjetničke prakse, novomedijsku umjetnost i općenito korištenje tehnologije u kreativne svrhe. Suprostavljajući se težnjama pasivizacije mladih, želja nam je stvoriti poticajno okruženje za aktivno uključivanje, informiranje i zanimanje za umjetnost i kulturu te razvoj i afirmaciju svojih kreativnih i umjetničkih vještina. 

Nositelj projekta: Faro11, 
Partneri: Metamedij, L.A.E. XXI, Muzej Lapidarijum, Turistička zajednica Općine Bale
Pod pokroviteljstvom: Istarske županije – Regione Istriana - Upravni odjel za kulturu i zavičajnost

(REX)