DORA, natjecanje za pjesmu kojom će se naša Domovina predstaviti na ovogodišnjem Eurosongu završeno je. Natjecateljice i natjecatelji dali su sve od sebe, svatko sa svojom osobnošću i pričom koja je..."/>

HISTRION ELIS spoj umjetnosti i tehnike

HISTRION ELIS spoj umjetnosti i tehnike-124797

PJESMOM MIRA "NO WAR" ELIS LOVRIĆ LANSIRANA PREMA ZVIJEZDAMA
DORA, natjecanje za pjesmu kojom će se naša Domovina predstaviti na ovogodišnjem Eurosongu završeno je. Natjecateljice i natjecatelji dali su sve od sebe, svatko sa svojom osobnošću i pričom koja je zaokružila i upotpunila njihov izričaj na Opatijskoj pozornici.

Jedna od pjesama je šestoplasirana „NO WAR“ u izvedbi Elis Lovrić. Mjeseci pripreme za ovu pjesmu ali i daljnji ovogodišnji angažman pjevačice i njenih pjesama odvijali su se daleko od očiju javnosti na komunikaciji između Elis Lovrić i Marina Tumpića voditelja Istarskog svemirskog programa. Prva test letjelica ovogodišnjeg hodograma lansiranja autonomnih bespilotnih letjelica HISTRION u područje bliskog svemira planom je bila zakazana za siječanj-veljaču. 

Nakon inicijalnih razgovora ekipa Istarskog svemirskog programa pristupila je konstruiranju i izradi modificirane, personalizirane rekli bismo, letjelice nazvane HISTRION ELIS (skraćeno; H-ELIS) koja je pjesmu „NO WAR“ ponijela put zvijezda odnosno put stratosfere. 
Glavni konstruktor H-ELISa je Darije Herceg a simbolika vizualnog identiteta pokazuje povezanost tehnike i umjetnosti. Gitara (kojom se koristi Elis) i raketa (koja je simbol čovjekova puta u svemir). Konačni izgled H-ELISa pomirio je tako dvije naočigled nepomirljive stvari. H-ELIS poletjela je nešto iza podneva 15.02.2022.. Odradila je planirane zadaće u smislu testiranja tehničkih elemenata kao i simboličan prijenos pjesme na mikroSD memorijskoj kartici ka svemiru. 

Masa letjelice je iznosila 91g. Tijekom penjanja u visine prešla je horizontalni put od gotovo stotinu kilometara, naravno sve uvažavajući upute i pravila zračnog prometa uz prethodno ishodovanje NOTAMa (upozorenja za pilote). H-ELIS 2 će kao kopiju identičnu orginalu Elis Lovrić koristiti na svojim javnim nastupima a istovremeno ekipa Astronomske udruge Vidulini zadovoljna je rezultatima koje su dobili u svojoj test misiji koja je tako postala ne samo tehnički artefakt već i pomalo umjetnički proizvod. 

Samo lansiranje proteklo je u iznimno teškim meteo uvjetima, po kiši i jakom vjetru a i to je na neki način simbolika događanja danas u svijetu. Ipak ma koliko bili teški uvjeti Čovjek i umjetnost uz znanost i tehniku te međusobno uvažavanje i poštovanje mogu i pobjeđuju sve nedaće koje nam se nađu na putu. 

Organizacijsku i tehničku potporu pružili su Gabrijel Erman, Ivo Bruketa (AUV), Alen Peteh i  Emil Bilić (UTP d.o.o, Pula) kao i djelatnici Industrijsko-obrtničke škole Pula. Lansiranju su pored AUV tehničkog i IOS pratećeg tima nazočili i Filip Gembec i Karlo Mikulaco buduće mlade robotičke snage svemirskog programa iz ekipe profesora Dragana Pantića (IOS).

Unutar i izvan letjelice nalazili su se uređaji tipa GLONASS i GPS za pozicioniranje i praćenje letjelice putem SMS i GPRS signala, mikrokamera, padobran-trake, specijalni tehnički teret i posebna mikro SD kartica sa pjesmom „NO WAR“ Elis Lovrić. H-ELIS spada u seriju letjelica tipa „HISTRION 300+“ namijenjenih za testiranja i ispitivanja pojedinih sklopova i komponenti prije nego se one ugrade i lansiraju na operativnim  misijama. 

Tijekom travnja put stratosfere krenuti će H302, a na ljeto na svoj put na zvijezdama (stratosfera, bliski svemir) kreću najmanje dvije velike letjelice sa brojnim eksperimentima iz raznih područja znanosti i tehnologija, uključivo i učeničke projekte.

(Marino Tumpić / Fotografije: AUV)