Halloween night party u Istri

GDJE TOČNO? POGODITE SAMI!
Danas je "opasan dan" zezancije na temu vještica, vještaca i ostalih intrigantnih noćnih stvorenja neobičnih moći i svojstava. Zapravo je riječ o nedavno uvezenom dijelu običaja koji su na zapadu poznati kao Halloween party. U našim krajevima bilo je uobičajeno izrađivati kreature od "cuka" (bundeva, za one koji nisu vični istrijanskom izričaju), staviti u njih svijeću pa ih pustiti da na prozorima, dvorišnim zidovima svijetle po cijele noći svojim pomalo grotesknim izrazom. Noć vještica je noć uči blagdana Svih Svetih.

Engleska izvedenica izraza potječe od "All Hallow"s Eve" ili "Hallow Eve" (Noć uoči Svih Svetih, Sveta noć). Cijelu priču zakuhali su još stari Kelti njihovim kalendarom gdje je Nova godina počinjala 01. studenog. Dan je bio posvećen slavlju života i smrti. Duše mrtvih koje za punog Mjeseca napuštaju svoje grobove i kreću se noću bile su im prestrašna mogućnost u koju su vjerovali. Maskiranje i pravljenje buke, smatrali su, odagnati će mrtve od ulaska u njihove živote. Nešto kasnije stari Rimljani su dušama mrtvih ostavljali hranu na ulaznim vratima kuća te palili svijeće u cikle i repe kako bi dobre duše našle svoje domove, a istovremeno zločeste duše odagnali od svojih najmilijih. Bundeva se za ovu prigodu počela koristiti tek prije koju stotinu godina, ponajprije na američkom kontinentu, a nakon toga i drugdje po svijetu pa i kod nas.

Danas Noć vještica predstavlja jedan pomalo "kapitalistički" izričaj potrošačkog društva. Pa ipak to je prigoda da se ljudi sretnu „maskom o masku" i razgovaraju uživo za razliku od internet servisa koji su nas (uz sve pogodnosti koje internet nudi) odvojili od drugih jedinki naše vrste. Stoga ne oklijevajte i uživajte u Noći vještica.

U Vidulinima smo ranijih godina znali uveseljavati i sebe i prolaznike svjetlećim bundevama. Evo kako je sedam prekrasnih bundeva za jednu od prošlih Noći vještica priredila Marina Tumpić. Sedam zvijezda-bundeva postavljeno je na kamene zidove, dvorište i pročelje obiteljske kuće. Uz poveznicu na astronomiju, sedam bundeva simbolizira sedam golim okom vidljivih zvijezda jednog od najljepših zvjezdanih skupova - Plejada (M-45), u narodu poznatih kao "sedam sestara" i to; Taygeta, Maia, Electra, Merope, Alcyone, Atlas i Pleione. Inače, Plejade je moguće vidjeti čitave noći, u večernjim satima nalaze se nad istočnim horizontom u zviježđu Bika. Ipak, odlučite li se za neki „jači event" i cugnete koju čašicu ili flašicu previše pripazite na sebe i druge, da ne bi završili kao ova vještica kod Krapinskih toplica - frontalnim udarom u stablo! Aha, a da pitate se gdje se održava taj Halloween night party kako smo naveli u naslovu teksta - to vam nesmijemo otkriti. Za njega znaju samo vještice i vještci koji se večeras u pola noći zateknu na pravom mjestu i s pravom maskirnom odjećom i obućom. Ako se sretnemo pod zvijezdama znat ćete da ste prava osoba na pravom mjestu.

(Marino Tumpić)