Grane u dječjem parku na Verudi uklonjene tek nakon objave na Facebook-u Regionala

Grane u dječjem parku na Verudi uklonjene tek nakon objave na Facebook-u Regionala-139389

AKO NIJE NA FACEBOOK-U NIJE SE NI DESILO
U dječjem parku na Verudi dogodila se situacija koja je potaknula brzu reakciju čitatelja Regional Expressa. Jedan zabrinuti čitatelj obratio se redakciji s pričom o opasnim granama koje su se nalazile u dječjem parku na Verudi točnije u ulici Kamenjak Unatoč njegovim pokušajima da obavijesti nadležne službe o ovom problemu, ništa nije bilo učinjeno kako bi se uklonila opasnost. Grane su stajale po parku i prijetile sigurnosti djece koja su dolazila tamo kako bi se igrala. U ovom parku boravi mnoštvo djece budući da se nalazi u neposrednoj blizini nekoliko nebodera i dječjeg vrtića. Djeca se u njemu rado i često igraju, a nakon nepovoljnih vremenskih prilika, nevremena i jake bure koja je prethodnih dana zapuhala s obližnjeg stabla otpale su veće grane koje su pale na igralište.

Grane su na igralištu stajale danima te su s vremenom postale i rekviziti za nimalo bezazlenu igru. Osim toga predstavljale su i opasnost od požara. 

Dječji parkovi su mjesto radosti, smijeha i nezaboravnih trenutaka za naše najmlađe. Međutim,važno je da budemo svjesni potencijalnih opasnosti koje se mogu javiti, a jedna od njih je opasnost od otpalih grana unutar dječjih parkova. Otpale grane predstavljaju ozbiljan rizik za sigurnost djece u parku. One mogu padati  uslijed jakih vjetrova ili jednostavno zbog prirodnog starenja drveća. Ove grane mogu izazvati ozljede djece ili čak odraslih posjetitelja parka, stoga je važno prepoznati ovu potencijalnu opasnost i poduzeti odgovarajuće korake.

Redoviti Pregledi: Redoviti pregledi drveća unutar dječjeg parka od strane stručnjaka za očuvanje okoliša mogu pomoći u identifikaciji potencijalno opasnih grana koje bi mogle pasti.

Održavanje Drveća: Pravilno održavanje drveća, uključujući orezivanje suhih ili bolesnih grana, može smanjiti rizik od njihovog otpadanja.

Obavijesti i Upozorenja: Postavljanje obavijesti i upozorenja na vidljivim mjestima u parku može informirati roditelje i skrbnike o trenutnom stanju drveća i potrebi opreza.

Brza Reakcija na Otpale Grane: Ako dođe do pada grane, brza reakcija je ključna. Odmah označiti opasno područje i pozvati nadležne službe za uklanjanje opasnih dijelova drveća.


Lokalne vlasti imaju ključnu ulogu u očuvanju sigurnosti dječjih parkova. Redoviti inspekcijski pregledi, održavanje i suradnja s arboristima su nužni kako bi se osiguralo da drveće u parku ne predstavlja nepotrebne rizike. Također, pravilna edukacija osoblja dječjih parkova o prepoznavanju znakova opasnosti može doprinijeti bržem reagiranju na potencijalne prijetnje.

Svijest Roditelja i Skrbnika:

Roditelji i skrbnici također igraju ključnu ulogu u očuvanju sigurnosti djece. Edukacija o potencijalnim rizicima, poticanje dječje pažnje na svoju okolinu i prijavljivanje bilo kakvih nepravilnosti osoblju parka mogu doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za igru.

Zaključak:

Opasnost od otpalih grana u dječjem parku nije zanemariva i zahtijeva ozbiljan pristup očuvanju sigurnosti. Redoviti pregledi, preventivne mjere i brza reakcija na potencijalne prijetnje ključni su faktori u stvaranju sigurnog okruženja za našu djecu. Samo uz zajedničke napore lokalnih vlasti, stručnjaka, osoblja parkova i svjesnih roditelja možemo osigurati da dječji parkovi ostanu mjesto bezbrižne igre i radosti.

S obzirom na ozbiljnost situacije, zabrinuti čitatelj odlučio je poduzeti korak unaprijed i poslao fotohrafije u našu redakciju kako bi ih objavili  Facebook stranici Regional Expressa koju prati više od 100.000 čitatelja ali i gradske službe. Ova brza i učinkovita reakcija putem društvenih mreža dovela je do širenja svijesti o problemu i pozvala odgovorne na akciju. Rezultat toga bio je val komentara, dijeljenja i lajkova od strane zabrinutih roditelja i drugih građana. 

U kratkom roku, nakon objave na Facebook-u, ekipa za održavanje parkova iz gradskog poduzeća Castrum Pula 97 d.o.o. stigla je na mjesto događaja i uklonila opasne grane. Iako je žalosno da se problem riješio tek nakon objave na društvenim mrežama. Primarna djelatnost trgovačkog društva Castrum Pula 97 d.o.o.  je upravljanje zgradama. Pulski upravitelj upravlja s više od 650 stambenih i javnih zgrada, a povjereno mu je i održavanje upravnih zgrada Grada Pule. Jedini je upravitelj sa službom kućnih majstora za hitne intervencije, a zadužen je i za održavanje gradskih dječjih igrališta i parkova za pse. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Pitamo GRAD(o)načelnika koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

(H.R.)