Građani koji su dobili pravo na kupnju POS stana čekaju konkretne informacije od Grada Pule već osam mjeseci

Građani koji su dobili pravo na kupnju POS stana čekaju konkretne informacije od Grada Pule već osam mjeseci-139574

ŠTO DALJE NAKON OBJAVLJENE KONAČNE LISTE PRVENSTVA?
U redakciju Regional Express-a se javio nezadovoljni čitatelj koji kaže kako mu iz Grada Pule uopće ne odgovaraju na mail u vezi kupnje stanova iz programa društveno poticane stanogradnje. Kaže kako je prošlo već osam mjeseci od kad je objavljena konačna lista prvenstva za kupnju stanova, a nitko od kandidata prijavljenih na natječaj nije dobio nikakve informacije vezane za daljnje korake provedbe navedenog programa, niti je poznato koliko je kandidata s liste dobilo priliku kupiti stan. 

Prisjetimo se, Gradsko vijeće Pule je 1. lipnja 2022. godine donijelo odluku o uključivanju Grada Pule u Program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje. Cilj uključenja u Program POS-a je da se građanima Pule omogući rješavanje stambenih potreba i poboljšanje kvalitete stanovanja izgradnjom stambenih jedinica, uz poticaj javnih sredstava te uz mogućnost kupnje po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate. Grad Pula osigurat će građevinsko zemljište na području Grada, uređenje komunalne infrastrukture i priključenje na komunalnu infrastrukturu sukladno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji. Prava i obveze u pogledu osiguranja građevinskog zemljišta, uređenja komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu, vezano uz izgradnju i prodaju stanova, uredit će se pisanim ugovorom između Grada Pule i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Nakon te objave, 4. listopada 2022. godine održala se prezentacija Programa izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS) za Grad Pulu. Josipa Tokić, pomoćnica direktora i Marina Matković iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), te pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom Grada Pule Damir Prhat i voditelj Odsjeka za upravljanje imovinom Robert Stemberger detaljno su predstavili cjelokupan program. 

Uzimajući u obzir površinu čestica od 3507 m2 te mogućnost izgradnje maksimalno 5 etaža, mišljenja smo kako bi se moglo izgraditi cca 60-ak stanova. Navedeni podatak je okvirnog karaktera te će konačan broj ovisiti o strukturi obiteljskog domaćinstva kandidata s Konačne liste reda prvenstva (broj članova)“, pojasnio je tada pročelnik Damir Prhat. Cijena stana po kojoj građani kupuju stanove iz Programa POS-a je određena Zakonom o društveno poticanoj stanogradnji u maksimalnom iznosu od 10.200,00 kuna/m2 (1.350,00 eura/ m2).

Mjesec dana prije Grad Pula je objavio Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) na području Grada Pule radi utvrđivanja Liste reda prvenstva.  Nakon toga je uslijedilo sklapanje Predugovora o međusobnim pravima i obvezama između APN-a i Grada Pule i Ugovora o prijenosu prava vlasništva zemljišta za izgradnju građevine u korist APN-a. APN će provesti javna nadmetanja za projektiranje, odabir izvođača i nadzora, uz sudjelovanje predstavnika Grada, potom slijedi izgradnja građevine, prezentacija stambenog objekta s katalogom stanova i odabir istih, ishođenje uporabne dozvole, sklapanje Ugovora o kupoprodaji i podjela ključeva.

Zadnja objava u vezi kupnje stanova iz programa društveno poticane stanogradnje je bila početkom siječnja 2023. godine kad je objavljena konačna lista reda prvenstva. Konačnu listu možete pogledati OVDJE.

"Od tada je prošlo 8 mjeseci, a nitko od kandidata prijavljenih na natječaj nije dobio nikakve informacije vezane za daljnje korake provedbe navedenog programa, niti je poznato koliko je kandidata s liste dobilo priliku kupiti stan. Uzimajući u obzir kako su samo ove godine kamatne stope na sve vrste kredita podizane u minimalno devet navrata, pitanje je koliko je kandidata uopće u mogućnosti podignuti stambeni kredit pod sadašnjim uvjetima. Postavlja se pitanje je li ovakav zastoj uzrokovan namjerno kako bi građani podizali kredite pod lošijim uvjetima i kome takav scenarij odgovara?", kaže nam čitatelj.

Kako bismo pokrili obje strane u ovom slučaju, odlučili smo priupitati Grad Pulu gdje je zapelo u rješavanju ovog problema. Njihov odgovor objavljujemo u cijelosti:

"Grad Pula-Pola je učinio sve što je morao glede konačne liste reda prvenstava za kupnju stanova iz programa društveno poticane stanogradnje, a sve daljnje radnje odvijaju se u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama i u tom dijelu ne postoji zastoj već se koordinirano poduzimaju radnje.

Grad Pula-Pola, kada bude imao nove konačne informacije o kupnji stanova iz programa društveno poticane stanogradnje, obavijestit će javnost"

Prije tjedan dana pisali smo o tome kako se u Gradu Puli čeka građevinska dozvola preko godinu dana (u nekim gradova se čeka po trideset dana). Ovim slučajem i nezadovoljnim građanima u vezi kupnje POS stana još se samo povećava ustanovljeni problem u Upravnom odjelu za upravljanje imovinom i imovinsko-pravnim poslovima grada Pula-Pola. Ostaje nam samo vidjeti u kojem roku misle početi rješavati određene slučajeve i na koji način. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Pitamo GRAD(o)načelnika koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

(H.R., N.M./ Foto Elvis Malagić)