Fetti: Meni je svaka tetovaža manje više normalna

Fetti: Meni je svaka tetovaža manje više normalna-111733

UPOZNAJTE PULSKOG TATTOO MAJSTORA FETTIJA (ALEKSANDAR MRKONJA)
U Puli već dugi niz godina kao Tattoo majstor djeluje Aleksandar Mrkonja,inače široj javnosti poznat pod imenom Fetti. Rođen je u Puli, odrastao u Supetru na Braču do svoje 13. godine, nakon Brača se preselio u Njemačku, gdje je živio i školovao se do 2003. godine. U proljeće te godine vraća se u Pulu i od tada živi i djeluje ponovo u Hrvatskoj, a mi smo s njime obavili mali razgovor, da nas upozna sa svojim radom.

Koliko se već baviš svojim poslom i kako je počelo?

- Počelo je prilično rano, moj interes za tetovaže i tetoviranje se pojavio već negdje u 12.-13. godini. Oduvjek sam bio okružen ljudima koji su nosili tetovaže na sebi. Moj otac ima na sebi tetovirano klasično sidro JRM-a na podlaktici, a većina ljudi na Braču su bili pomorci pa su imali tetovaže po sebi,neki  su bili po zatvorima pa su imali uspomene na to vrijeme. Po dolasku u Njemačku sam otkrio njihov tattoo magazin koji je 1994. krenuo u štampu, kao i tattoo international i slične magazine vezane uz bikersku i neke druge subkulture. To me tada navelo da sam počnem crtat i precrtavati te motive. Istovremeno sam otkrio i čari grafita, ali i muziku koja ide uz to, Punk, hard core, ska i reggae, pa sam dosta vremena provodio crtajući CD covere i motive za bedževe, majice i banere raznih bendova u kojima sam bio aktivan ili s kojima sam se družio. S vremenom su se stariji frendovi počeli tetovirat pa sam i za njih crtao motive i odlazio sa njima po tattoo shopovima. Negdje 1999. sam počeo skupljati potrebnu opremu. I 2001. godine sam imao sve potrebno da mogu odraditi prvu tetovažu u čistim i urednim uvjetima sa profi opremom. Prije toga sam malo bockao bez mašina, igla, konac, rotring tuš i udri. Hvala bogu i mojim vjernim prijateljima na njihovoj hrabrosti.

Radiš jako puno i van Hrvatske?

- S obzirom da sam desetak godina živio i odrastao u Njemačkoj, nikada se nisam prestao vraćati gore. Što zbog prijatelja što zbog obitelji koja je i dalje bila u Njemačkoj. A i zbog posla, poznavajući njemački jezik nije nikad bilo problema naći si posao u svim zemljama tog govornog područja, tako da sam prošao i Švicarsku i Austriju. Dosta dugo sam odlazio i u Nizozemsku, često sam bio u Beogradu. Prošao sam sve Europske zemlje vezano uz tattoo konvencije. Bio sam i u Hong Kongu.

Koji je tvoj preferirani stil za koji bi ti rekao da si specijaliziran?

- Nisam se specijalizirao na ništa posebno, radim sve što se traži. S obzirom da sam dobro tehnički potkovan, a i da sam crtački jak, nije mi problem ništa odraditi. Stilski me ipak vuče klasika, solidna debela linija, dosta crne i dobro zakucana boja. “Lettering” radim rado i često free hand. Radim i “fineline” stvari sa najtanjim mogućim iglama.
 
Koji savjet bi dao ljudima koji razmišljaju o tetoviranju, na što moraju paziti i da li tetoviranje boli?

- Tetoviranje boli i treba da boli. Sve se to da izdržati, na tetoviranje se spremate i fizički i psihički. Šta znači dolazite odmoreni, naspavani i po mogućnosti opušteni. Ne konzumirate alkohol ili droge par dana prije. Jedete taj dan obilno, ne pijete previše kave ili energy napitaka.

Kad bi preporučio ljudima da se tetoviraju tijekom godine i dolaze li ti klijenti uglavnom s već gotovim crtežima onoga što žele ili se češće oslanjaju na tvoje ideje?

- Najbolje je tetovirati se u hladnijm mjesecima godine. Iako i ljeto nije problem ukoliko se može izbjeći kupanje u moru i sunčanje na plaži. Danas postoje razne mogućnosti kako zaštititi tetovažu nakon izrade, bilo to sa flasterima kao second skin ili snake skin tekućinama koje naprave zaštitni film preko tetovaže. Što se tiče motiva većina klijenata donese neku referenzu po kojoj mi onda izrađujemo skicu. Uvijek gledamo da im ponudimo nešto malo drugačije od onoga što donesu, da izbjegnemo kopiranje već odrađenih tetovaža. Ipak je cilj da odradimo nešto koliko toliko unikatno, mada je to sa popularnim mainstream tetovažama dosta teško. Ja imam u ponudi uvijek hrpu motiva koji su unikatni i u nekom mom stilu crtani,većinu njih nudim i za manju cijenu. Postoji dobar dio klijentele kojima to odgovara i koji si stavljaju isključivo takve stvari i tako skupljaju radove raznih majstora diljem svijeta, ali većina ipak tetovira standardne stvari.

Koji su ti planovi za budućnost i da li ti se desilo da si nekog odbio?

- Planovi su da ostanem zdrav i da se što duže bavim ovim poslom, jer ga neizmjerno volim i jer ovom poslu zahvaljujem što sam živ i što vodim super život. Planiramo proširiti djelatnost i razgranati posao, ali o tome čemo drugi put. Čekamo razvoj situacije vezane uz COVID. Odbijao sam mnoge radi raznih razloga, prvenstveno kad mi uđu pijani u salon, bahati,bez da pozdrave i slično. Kad traže da im odradim nešto što smatram neizvedivim ili kad su u pitanju poruke mržnje i simboli rasizma. Neke zanimljive anegdote koje bi izdvojio, ispričao? Hmmmm…ima toga masu, ne znam šta bi prvo ili kao zanimljivo izdvojio, te priČe se uglavnom pričaju za vrijeme tetoviranja.

Koliko je bitna sterilizacija i od kuda nabavljaš materijal za svoj posao?

- Sterilizacija je osnova ovog posla. Čistoća mora biti uvijek na najvišoj mogućoj razini. Osobna higijena majstora također. Cilj je zaštititi klijenta, ali prvenstveno i sebe. Sve šta dolazi u dodir sa klijentom mora biti ili sterilizrano u autoklavu ili kupljeno već tvornički sterilno kao proizvod za jednokratnu uporabu. Čišćenje salona i svih površina se odrađuje sa tekućinama koje se koriste po bolnicama i operacionim salama. Čak se i jednom godišnje odrađuje sterilizacija cijelog prostora pomoću dezinfekcijskih bombi kojima se inače dezinficiraju skladišta i hladnjače. Uz sve to koristimo i UVC lampe za sterilizaciju zraka u prostoru. Sve boje koje koristimo su prošle testiranja i dozvoljene su sa strane europskih zdravstvenih službi za korištenje na ljudima. Igle kao i sva potrošna oprema se nabavljaju od najboljih tattoo supply firmi širom svijeta. Na tom materijalu kao i na mašinicama za izradu tetovaža nikad nisam štedio.

Najčudnija tetovaža koju si ikad radio, ili mjesto tetovaže, dužina trajanja izrade?

- Ima tu dosta toga, teško je izdvojiti. Meni je to nakon 20 godina sve manje više normalno. Od tetoviranja spolnih organa, očnih kapaka, anusa i slično. Najduži session je bio 14 sati i nikad više to ne bi ponovio.

Šta voliš a šta ne voliš da radiš, ideš li na tattoo gostovanja i koje mašinice koristiš?

- Ne volim raditi kopije tetovaža koje već postoje. Gostujem svaki mjesec barem sedam dana negdje po Europi. Što se tiče mašinica koristim OTM klasične coil i rotacione made in Bosna, Mara tattoo machines Srbija, bumbar tattoo machines Srbija, slava inkking Srbija, igor r tattoomachines Hrvatska, sergej shpiegel Rusia, skinductor Rusia, dragonfly i stingrey Švedska, L.O.D Njemačka, veneno Španjolska, gorila irons Grčka, slaki tattoo Srbija, dragonhawk Kina, armyz tattoo machines Italia itd. Ima tu još njih koje nisam naveo s obzirom da u međuvremenu posjedujem kolekciju od cca. stotinjak i vise mašina. Većina tih mašina su custom izvedba specijalno za mene, a od OTM-a imam čak i vlastiti signature model.

Nagrađivani si za svoj rad mnogo puta, koliko tetovaža imaš na sebi?

- Jesam da dosta često poberem neočekivane nagrade na konvencijama. Ne odlazim na konvencije kao većina da bi se takmičio, već da dam ljudima priliku kad sam tamo da se mogu kod mene tetovirati, pa se oni onda prijavljuju za takmičenja. Sve opušteno i neobavezno. Nismo tu zbog nagrada već zbog para. Hahaha, šta se tiče tetovaža na meni, nemam dovoljno, bit će ih još.

I za kraj, imaš li poruku mušterijama i gdje te zainteresirani čitatelji mogu naći?

- Moja poruka svima koji bi se u budućnosti tetovirali je, birajte pomno šta bi ste radili jer to vam je za cijeli život, potrudite se oko izbora dobrog majstora, ne štedite na sebi, za dobru tetovažu se isplati i otputovat negdje. Budite spremni poslušati majstora i prihvatiti njegove prijedloge, neki od nas rade ovo cijeli život i dobro znamo kako šta funkcionira. Mene možete naći u Dobrilinoj 6 iznad doma Hrvatskih branitelja u salonu pod imenom “Good vibration tattoo & lifestyle.Osim mene u salonu radi i šegrt Despa. Šta mi radimo možete zapratiti na tattoofetti@instagram.com ili goodvibrationtattoo@instagram.com

(rex/Elvis Malagić/foto facebook Fetti)