Fešta smokve i smokvenjaka, Festival slikovnice, Dani rukotvorina, izložba Vanne Janković

Fešta smokve i smokvenjaka, Festival slikovnice, Dani rukotvorina, izložba Vanne Janković-139428

KULTURKLIK: DONOSIMO PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ TJEDAN
Za ovaj tjedan izdvajamo: 8. Festival slikovnice OVCA u KUTIJI, ''Iz Grožnjanskih kolekcija'', Dani rukotvorina - rukotvorci u gostima, Fešta smokve i smokvenjaka. U četvrtak mlada umjetnica Vanna Janković otvara svoju prvu samostalnu izložbu, a u subotu je otvorenje izložbe Bijenale crteža Pula 2023., a do kraja mjeseca također možete pogledati izložbu ''Volim svoju županiju''.

OD 11. DO 15. RUJNA U TINJANU
8. Festival slikovnice OVCA u KUTIJI

U ponedjeljak 11. rujna započinje 8. festival slikovnice Ovca u kutiji. Već prvog dana nudi raznovrsne i zanimljive programe za sve dobne skupine. Jutarnji programi namijeni su najmlađima jer dan je najbolje započeti pričom.

Pazi jer slikovnica stiže u Tinjan i Sveti Petar u Šumi. Područne dječje vrtiće posjetiti će Nikolina Manojlović Vračar s programom Kako misli jure jednog malog Jure. Upoznat ćemo Juru i niz događaja iz života jedne obitelji kroz stihove, humor i osjećaje. U isto vrijeme. U isto vrijeme u područnim osnovnim školama gostuje Ana Galant sa slikovnicom Viktor Velikoglavi. Ovo je priča o jednom neobičnom dječaku drukčijem od svojih vršnjaka, no posebnom i sretnom.

Tijekom jutra, na travnjaku iza knjižnice, najmlađu publiku čeka knjižničarka Snježana Berak koja čita slikovnice finaliste nagrade Ovca u kutiji. Već od 9:30 pa do 10:30 naša najvjernija ovčica čita najmlađima zato ne propustite slikovnicu i priču.

Svake godine goste festivala primi gradonačelnica, te daje podršku autoricama i autorima, ilustratoricama i ilustratorima, predavačima i svima uključenim u festival, a tako je  i prvog festivalskog dana. Da ne bi sve ostalo samo na prijemu, aktivno se uključuje u program i čita slikovnicu na trgu. Svratite na Trg slobode u 17:30 i poslušajte Slikovnicu na trgu.

Za kraj prvog dana u goste stižu kolegice knjižničarke Gabrijela Vine i Kristina Čunović iz karlovačke gradske knjižnice. Predstavit će Centar za poticanje rane pismenosti koji je otvoren na Odjelu za djecu i mladež i u kojem se održavaju predavanja, radionice, webinari za knjižničare, odgojitelje, roditelje… Ovo je prvi centar takve vrste u Hrvatskoj i otvoren s ciljem da Knjižnica postane kulturno i informacijsko središte koje povezuje sve važnije stručnjake i organizacije koje rade na dobrobit djece u zajednici.

8. festival slikovnice OVCA  u KUTIJI. Čitanje. Autori. Autorice. Ilustratori. Ilustratorice. Predavanje. Pripovijedanje. Mašta. Susreti. Druženja. Volonteri.
Tijekom proljeća festival je gostovao u Novoj Gradišci i Bjelovaru. U rujnu stiže na svoje glavno odredište – Pazin gdje se družimo od 11. do15. rujna 2023.

OVDJE možete pogledati program festivala.

UTORAK, 12. RUJNA U 19 SATI
Iz Grožnjanskih kolekcija

III.
KOLEKCIJA BRUNO PALADIN
umjetnički, dokumentarni, likovni projekt / progetto artistico, documentaristico, figurativo

AUTORI RADOVA:
Todorče Atanason, Quintino Bassani, Mersad Berber, Franz Berger, Marijan Blažina, Đanino Božić, Boris Bučan, Alessandro Cadamuro, Marino Cassetti, Jože Ciuha, Menci Klement Crnčić, Aleksandar Cvetković, Alfred De Locatelli, Josip Diminić, Metka Erzar, Joško Eterović, Paulo Gaiard, Oton Gliha, Raul Goldoni, Adriano Gon, Hari Ivančić, Andrej Jemec, Zvonimir Kamenar, Nives Kavurić-Kurtović, Paolo Cervi Kersvisher, Zlatko Keser, Dalibor Laginja, Željko Lapuh, Vasko Lipovac, Ivan Lovrenčić, Tahir Lušić, Bruno Mascarelli, Janez Matelić, Bane Milenković, Zdravko Milić, Edo Murtić, Valentin Oman, Massimiliano Paladin, Andrej Pavlić, Vladimir Pavoković, Zlatko Prica, Robert Primig, Đuro Pulitika, Qing Yue, Vojo Radoičić, Luis Rapela, Nikola Reiser, Karl Sirowy, Rudi Skočir, Petar Smaić, Mauro Stipanov, Gabrijel Stupica, Edvin Šabanović, Ivo Šebalj, Bojan Šumonja, Anton Boris Švaljek, Etko Tutta, Klavdij Tutta, Valdimir Udatny, Ivan Valušek, Zlatan Vrkljan, Boris Zaplatil kustos: Eugen Borkovsky

Komentar:
U vremenu visoke obljetnice postojanja Grada umjetnika još jednom se osvrćemo na inicijalno obilježje Grožnjana: likovnu umjetnost. Ovom izložbom nastavljamo projekt IZ GROŽNJANSKIH KOLEKCIJA.

Periodično se nižu revijalne izložbe koje otkrivaju i predstavljaju „skriveno blago“ Grožnjana.
Prezentiramo privatne zbirke osoba vezanih za grožnjansku likovnu scenu. Projekt je nastao na inicijativu Brune Paladina koji je iskazao želju da prezentira svoju zbirku umjetničkih radova drugih autora. I nekoliko drugih Grožnjanaca iskazalo je namjeru da pokaže svoje kolekcije. Eugen Borkovsky predstavio je revijalnim postavom bogatu kolekciju koju je sakupio iako se ne bavi privatnim kolekcioniranjem. Pod okriljem ovog projekta Rok Zelenko prezentirao je Atelje Siparis. Projekt se nastavlja, pa će biti predstavljeno još mnoštvo umjetnina.

Izložba, nazvana „Kolekcija Bruno Paladin“, nastavak je ove serije. Bruno je neke od radova dobio na poklon, neke je pribavio razmjenjivanjem s kolegama, a neke je kupio. Tako se dogodilo da je tijekom mnogih godina skupio vrijednu kolekciju koja sadrži mnoštvo poznatih umjetničkih imena. Ponekad su to manji radovi, ali svi nose prepoznatljive karakteristike rukopisa pojedinog autora.

Bruno Paladin rođen je 1951. godine u Rijeci. Kao umjetnik djeluje od 1976. godine, kao slikar, kipar, grafičar, ilustrator, scenograf, dizajner i keramičar. Po vokaciji vizualni umjetnik svoju kreativnu energiju usmjerava na stvaralački čin, što već dugi niz godina rezultira likovnim ostvarenjima koja uvijek plijene pozornost, kako ljubitelja, tako i poznavatelja umjetnosti. Do danas je priredio preko 70 samostalnih, te sudjelovao na oko 480 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu: Italija, Slovenija, Španjolska, Srbija, Bosna, Austrija, Nizozemska, Njemačka, Francuska, Makedonija, Albanija, USA, Santa Catarina (Brazil), Kina. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, što mu je osiguralo mjesto u brojnim referentnim pregledima suvremenog likovnog stvaralaštva. Djela mu se nalaze u mnogobrojnim zbirkama domaćih i svjetskih galerija suvremene umjetnosti.

Treba reći da je Bruno Paladin dugi niz godina povezan s Grožnjanom, a ove je godine uredio i upriličio javno otvaranje svog studija na Grožnjanu. Ovaj njegov čin snažan je poticaj za Grad umjetnika jer na lokaciji živi i stvara još jedan priznati likovni umjetnik.

Predstavljanje ove zbirke u obliku izložbe ima revijalni karakter. Iz kolekcije su izdvojena djela bez ideje tematiziranja. Predstavlja se niz radova većinom nastalih od negdje 1960-tih godina naovamo. Ovim predstavljanjem radovi su izašli iz osobnih prostora i bivaju predstavljeni široj publici. Zahvaljujem Bruni Paladinu na trudu oko ove prezentacije.

ČETVRTAK, 14. RUJNA U PULI
Otvorenje izložbe Vanne Janković

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe slika pod nazivom  " K о н е к ц и ј а " studentice diplomskg studija Likovne pedagogije, Vanne Janković, koja će se održati u četvrtak, 14. rujna, u galeriji Studentski (Preradovićeva 9) s početkom u 19 sati.

Vanna Janković rođena je 6. siječnja 2000. u Puli, studentica je druge godine diplomskog studija Likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Pohađala je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, odsjek slikarstvo. Nadalje, dolaskom na akademiju dublje istražuje svoje slikarsko izražavanje kroz razne pravce i materijale velikih formata, apstrakcije i materijala kao što je staklo. Sudjelovala je na raznim umjetničkim projektima i suradnjama poput Erasmus+ (Graz, Austrija), Međunarodni studentski kamp Terra (Kikinda, Srbija), Projekt “Teorija i praksa” (Rijeka, Hrvatska), Sajam studentskih radova u Galeriji SKC (Rijeka,Hrvatska), Art forest Festival (Varaždin,Hrvatska). Nakon preddiplomskog studija Likovne pedagogije, slikarskom bazom odlazi na diplomski studij kiparstva kako bi što bolje istražila mogućnosti njezinog stvaralaštva u čemu i uspjeva.

O izložbi:

Mlada autorica Vanna Janković po prvi se put  predstavlja u galeriji Studentskog centra svojim ciklusom radova pod nazivom " K о н е к ц и ј а". Ciklus emotivno prikazuje tugu i ljubav za onom koje više nema. Slojevi glet mase te gusti impasto namazi sugeriraju bol koju dodatno naglašava bojama: crvenom koja priziva život i ljubav te crnom koja sugerira tugu i dostojanstvo. Dominiraju ispupčene teksture te reljefnost pa se čini kako se slike svojim ispupčenjima odvajaju od podloge.Slike odišu težinom nanosa koji kao da želi iskočiti i zaustaviti vrijeme. Težina koja je istovremeno i snaga tih radova grupira se kao nakupina zemlje. Za pretpostaviti je da će Vannino daljnje stvaranje biti vezano za njena emotivna stanja te će tako ono postati svojevrsni dnevnik njenog osobnog i likovnog rasta.

Hoćemo li nakon gustih i teških nanosa primijetiti i čistu liniju kao prizivateljicu  nastavljajućeg života, a koja se nazire u zadnjem radu u kojem prevladavaju toplije boje, ostaje za vidjeti, a mi ju očekujemo s nestrpljenjem.

ČETVRTAK, 14. RUJNA U PULI
Lino Skira - Vitraji

Pozivamo vas na otvorenje izložbe „VITRAJI“ Lina Skire – 14. rujna s početkom u 20.00 sat u HUiU galeriji.

Brojni su umjetnici tijekom godina ostavili svoj umjetnički trag u brojnim javnim prostorima, ali budući da su samozatajni, često ne znamo tko se krije iza radova kojima se svakodnevno divimo. Jedan od tih umjetnika zasigurno je i Lino Skira koji ove godine obilježava 43 godine umjetničkog stvaralaštva.

Iako ga mnogi najčešće povezuju s prekrasnim lampama koje izrađuje, ovaj je umjetnik i virtuoz u izradi vitraja koji danas krase brojne javne objekte.

O svojoj ljubavi prema umjetnosti izrade vitraja Skira navodi: “Oduvijek sam bio fasciniran tim očaravajućim bojama i efektom prolaza svjetlosti kroz obojana stakla. Sve je počelo prije točno 43 godine, odnosno 1980. tijekom turističkog posjeta tadašnjoj Čehoslovačkoj gdje sam u malom mjestu udaljenom 30 kilometra od Praga upoznao umjetnike koji su izrađivali vitraje.
Gledao sam ih kako rade, a budući da me umjetnost oduvijek zanimala, odlučio sam savladati tehniku izrade vitraja. Da bih to postigao, prvo sam otišao u Veneciju i Veronu, ali mi, nažalost, nitko nije htio odati tajne zanata, dok nisam upoznao jednog izvrsnog majstora koji je nakon velikog potresa u Sjevernoj Italiji radio na rekonstrukciji oštećenih sakralnih objekata. Da bih učio i savladao tehniku izrade vitraja od tog majstora, odlazio sam u mjesto Aielo del Friuli.

Iako je danas iza mene puno projekata, iskreno, učim još uvijek i tako već 43 godine. Izrada vitraja je posao koji zahtijeva puno truda, strpljenja i kreativnosti s naglaskom na važnost pravilnog odabira motiva i boja koje odgovaraju određenom objektu. Kada radite u velikim objektima, kao što je zgrada današnje FINA-e gdje sam 1995. godine izradio vitraj od 100 metara, najviše se bojite hoćete li uspjeti i hoće li naručitelj biti zadovoljan koliko i izvoditelj. Stoga je odmah na početku presudno izabrati boje i motive koji odgovaraju objektu. Da bih to postigao, materijale potrebne za izradu tog velikog vitraja u FINA-i, staklo i olovo, naručio sam direktno iz tvornice u Americi. U tome mi je pomogao sin Dean koji je u to vrijeme studirao u New Yorku.

O UMJETNIKU:

Lino Skira rođen u Barbićima (Labin) 1940. godine.
Samouki umjetnik u oblikovanju Vitraja i rasvjetnih tijela u tehnici Tiffani. Uz izložbe najveću pažnju posvetio uređenju javnih i privatnih, sakralnih, prostora diljem Istre i šire. Vitraj predstavlja posebnost u svijetu umjetnosti, zahvaljujući osobitom odnosu između svijetla i stakla. On živi sa svijetlom, a kada pada mrak, završava život i ljepota vitraja. Nakon Starog vijeka otpočeo je procvat sakralne arhitekture, crkve i katedrale bljesnule bojama vitraja, a ulazak u crkvu nije bio samo duhovna hrana već pristup magičnome svijetu i umjetnosti svijetla i igre boja. Odavno umjetnost vitraja nije sakralna. Stilski i tematski prilagođava se tehničkim inovacijama današnjim potrebama i novim materijalima.

Izložba i program HUiU galerije financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Pule - odjel za kulturu i razvoj civilnog društva, Zaklade Kultura nova i Istarske županije - odjel za kulturu i zavičajnost

Izložba traje od 14. 9. do 5. 10. 2023.
Dizajn plakata i oblikovanje postava: Vjeran Juhas
HUiU galerija
Zagrebačka 27, Pula
Radno vrijeme: pon-pet , 12-20 h

OD ČETVRTKA, 14. DO SUBOTE, 16. RUJNA U PULI
Dani rukotvorina - rukotvorci u gostima

U Etnografskom muzeju Istre/Museo etnografico dell Istria od 14. do 16. rujna održava se sedma po redu manifestacija Dani rukotvorina. Ovogodišnja tema je – rukotvorci u gostima, i međunarodnog je karaktera.

U goste nam dolazi Ustanova za izradu tapiserija “Atelje 61” iz Novog Sada koja je pripremila izložbu i radionice tapiserija. Osim toga posjetitelje očekuju radionice makramea, nakita, oslikavanja torbi i izrada predmeta od stakla.

Program je otvoren za sve zainteresirane posjetitelje, a već tradicionalno na Danima rukotvorina sudjeluju i članovi Društva likovnih stvaratelja Pazin, učenici srednjih škola te korisnici Poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama u Pazinu. Želimo da muzej bude mjesto druženja i društvene inkluzije svih posjetitelja.
Ulaz je na sve programe slobodan.

Četvrtak 14.9.

10:00 otvorenje izložbe: Ustanova za izradu tapiserija Atelje 61, Novi Sad

10:30 - 12:30 radionice: izrada tapiserija - Atelje 61
makrame - Vojka Kotiga, Gropp.arete

17:00 - 19:00 radionice: izrada tapiserija - Atelje 61
izrada nakita - Društvo likovnih stvaratelja Pazin

Petak 15.9.

10:30 - 12:30 radionice: izrada tapiserija - Atelje 61
oslikavanje torbi - EMI/MEI

17:00 - 19:00 radionice: izrada tapiserija
makrame - Vojka Kotiga, Gropp.arete

Subota 16.9.

10:00 - 13:00 radionice: makrame - Vojka Kotiga, Gropp.arete
izrada predmeta od stakla (tiffany tehnika) - Monika Petrović Art

Voditeljice manifestacije:

Mirjana Margetić, mirjana@emi.hr
Nikolina Rusac, nikolina@emi.hr

SUBOTA, 16. RUJNA U BARBANU
17. Fešta smokve i smokvenjaka

U subotu, 16. rujna svi putevi vode u Barban na 17. Feštu smokve i smokvenjaka.
Program počinje u 13 sati nastupom KUD-a Barban te Barbanskih i Pulskih mažoretkinja.
Uz mali samanj smokvi i smokvenjaka te ostalih domaćih proizvoda i rukotvorina, pripremili smo i gastro kutak gdje naši gosti imaju priliku degustirati kreativna jela na bazi smokve.

Naravno, nismo zaboravili ni naše najmlađe i najslađe. Za njih smo od 14:00 sati pripremili dječji kutak- kreativnu radionicu „Čarolija smokava“, izložbu dječjih radova, te natjecanje u trčanju za djecu vrtićkog uzrasta „Teći ići mići“.

U 17 sati slijedi proglašenje naj smokvenjaka, a u 17:30 „ručenje po starinski“. Za dobru zabavu i svirku tijekom fešte zaduženi su naši „Dečki iz Sutivanca“.

Vidimo se u Barbanu na Barbanskoj placi u subotu na 17. Fešti smokve i smokvenjaka!

SUBOTA, 16. RUJNA U PULI
Otvorenje izložbe Bijenale crteža Pula 2023.

U subotu, 16. rujna u galeriji HDLU-a Istre otvorit će se izložba u sklopu Bijenala crteža Pula 2023. Postav bijenala organiziran je u tri pulske galerije: Galerija DAI-SAI, Gradska galerija Pula i galerija HDLU-a Istre.

Otvorenje će započeti u galeriji HDLU-a Istre u 19 sati, nastavit će se u galeriji DAI-SAI u 19.30 sati te završiti u Gradskoj galeriji Pula u 20 sati. I na ovogodišnjem bijenalu crteža u Puli sudjeluju autori iz Hrvatske i inozemstva. Od preko 200-tinjak pristiglih prijava žiri je selektirao njih 166.

Izlažu: Nataša Ač, Lucija Agić, Tamara Agić, Milica Antonijević, Bagrat Arazyan, Daniela Battisti, Elvis Berton, Jana Bonačić, Davorka Borić, Matjaž Borovničar, Julijana Božič, Aleksandar Božić, Darko Brajković Njapo, Ivna Bruck, Andrej Brumen Čop, Luciano Bunić, Barbara Cetina, Renata Chalupa Prvan, Silvia Cindrić, Nini Cinotti, Svetislav Cvetković, Antonia Čačić, Valter Černeka, Andrea Čović, Goran Čvrljak, Danica Dadić, Massimo de Agelini, Lucija Dešković Ivanović, Petar Dugandžić, Marija Đaković, Marina Đira, Rebecca Đuran Šilėnas, Ljiljana Fabijanić, Mišo Filipovac, Črtomir Frelih, Irena Gajser, Katarina Galić, Heda Gärtner, Fabio Gasparini, Sanja Gerovac, Iva Gobić, Željka Gradski, Željka Gradski i Alan Vlahov, Milena Gregorčič, Igor Gustini, Cvetka Hojnik, Karla Horvat, Paolo Patrick Hrga, Jasmina Jakopanec, Paulina Jazvić, Natalija Juhart Brglez, Dario Jurjević, Vanda Jurković, Tina Karanović, Azad Karim, Silva Karim, Mia Kešelj, Elena Kiss, Kiki Klimt, Branko Kolarić, Tina Konec, Silvana Konjevoda, Borut Korošec, Vera Kos Paliska, Radovan Kunić, Ingrid Kuris Akis, Renata Ladović Meštrović, Milica Lakićević, Marta Licul, Omar Lović, Lada Luketić, Kate Mandarić Erceg, Milan Marin, Slavica Marin, Nina Martić, Jelena Martinović, Erik Mavrič, Ivana Mikulić, Zdravko Milić, Marija Milinković, Lorena Milković, Mladen Milotić, Meta Mramor, Ivana Mrčela, Maja Mrdaković, Filip Novak, Zoran Ogrinc, Ivan Ostarčević, Jadranka Ostić, Bruno Paladin, Nives Palmić, Vlasta Pastuović Aleksić, Tea Paškov Vukojević, Petra Pavetić Kranjčec, Marko Pavičić Donkić, Andrej Pavlič, Eduard Pavlović, Mihael Perčič, Marina Perković, Luka Petrač, Stanka Pinjuh, Boštjan Plesničar, Luči Plosnić, Anja Podreka, Irena Podvorac, Koraljka Polaček, Iris Poljan, Luka Popić, Sanja Pribić, Andreas Pytlik, Margerita Rakić, Dragoljub Rakinić, Davor Rapaić, Nataša Rašović Bodiš, Đerđi Ratković, Tihomir Razum, Nikola Ražov, Milena Rudan, Tin Samaržija, Samo, Emanuela Santini, Mirta Savani Profeta, Jana Seliškar, Ellen Semen, Dubravko Sertić, Silvija Sikavica, Sanja Simeunović Bajec, Saba Skaberne, Valter Smoković, Jasenka Smrekar, Jelena Sokić, Aleksandar Spasoski, Ivan Spinčić, Ivan Stanišić, Krunislav Stojanovski, Mirko Stojić, Petra Šabić, Vesna Šantak, Tomislav Šilipetar, Mark Šircel, Anže Šmalc, Tatjana Šogorov, Iva Štefanac, Jadranka Štimac, Bernard Teklić, Alenka Tominac, Vanina Topić, Dorian Trepić, Slađana Trstenjak Matić, Ljiljana Tršan, Vedran Urličić, Asja Vasiljev, Polina Verbitska, Celestina Vičević, Svebor Vidmar, Dražen Vitolović, Tina Volarić, Žarko Vrezec, Mia Vučić, Tereza Vukić, Angelina Vukosav, Andrej Zbašnik, Martin Zelenko Poles, Matea Zeman, Cveto Zlate i Ljerka Žingerlin.

Prvi otvoreni bijenale crteža u Puli, u organizaciji HDLU-a Istre, realiziran je 2021. godine. Sudjelovalo je 97 autora iz Hrvatske i šire regije. Projekt je zapažen zbog velikog odaziva autora i reakcija publike.

Ovogodišnji otvoreni bijenale crteža u Puli upravo je pred nama. Propozicije, termini i inicijalni materijal za apliciranje odaslani su na mnoge adrese. Projekt nije imao zadanu temu, već je okosnica bazirana na crtežu kao likovnoj disciplini.

Tako se dogodilo da su radovi heterogeni po pristupu oblikovanju, tehnologijama, rukopisima i, naravno, rezultatima. Za selekciju su se prijavila 202 autora. Selektori E. Borkovsky, M. Marin i B. Žižović izabrali su 166 autora s nešto više od 200 radova. Zbog količine prispjelih materijala, izložba selektiranih radova bit će postavljena u tri pulske galerije.

Osim u galeriji HDLU-a Istre, postav će biti i u Gradskoj galeriji Pula te Galeriji Društva arhitekata Istre DAI-SAI, kojima zahvaljujemo na suradnji. Ovo dozvoljava da se radovi projekta smještaju, organiziraju, postavljaju u prostore prema uvjetnim tematima, ovisno o motivima i tehnici.

Iz inicijalnog materijala: „Crtež je najstarija likovna tehnika, npr. potez po pijesku; paljeni štapić ili prst umočen u pepeo za špiljski crtež i sl. Crtež kao skica, kroki, studija, prethodi mnogim načinima likovnih iskaza: slikarstvu, kiparstvu, grafici, arhitekturi, dizajnu, grafitu, karikaturi, animaciji, tetovaži, scenografiji, kartografiji, administraciji, psihijatriji... Crtež može egzistirati kao samostalno likovno djelo. Ekspresivno crtanje vizualizira ideje/emocije koje postaju vidljive ilim opipljive“.

Projekt je pokazao da mnogi umjetnici njeguju crtež provjeravajući ga tematski i tehnološki. U suvremenosti umjetnici eksperimentiraju s metodama i materijalima, miješanjem medija, pa je razlika između crtanja i slikanja ponekad zamagljena. U projektu je većina radova plošna, no ima i nekoliko trodimenzionalnih ostvarenja te video-radova. Tek nekoliko djela može označavati ideju skice, ali većina su gotovi radovi za koje je izabran način crteža, bez obzira na to koje su materijale i tehnologiju autori odredili za realizaciju. Iako prevladava prepoznatljivost tema pojedinih djela, tu su i radovi koji bježe k nadrealnom, apstraktnom iskazu. Većinu određuju artističke vizualizacije vezane za recentno povijesno vrijeme. Uz dokumentarističke, tu su iskazi osobnih situacija, individualnih stanja, iniciranje polemike, propitivanja... Ponekad su vizualizirani kao karikaturalne situacije, ali i kao dramatične scene.

Radovi Otvorenog bijenala crteža u Puli 2023. su selektirani. Osmišljena djela s višeslojnom porukom imala su prednost pri odabiru. Kao i kod dosadašnjih tematskih projekata, nadamo se da će promatrač imati što vidjeti i doživjeti na izložbi predstavljenoj u tri galerije u Puli. Zahvaljujemo svim suradnicima i pokroviteljima, a nadasve autorima na aplikacijama jer bez umjetnika svijet bi bio siromašan i ogoljen.
Eugen Borkovsky

SUBOTA, 16. I NEDJELJA, 17. RUJNA U SVETVINČENTU
Festival sira

U kaštelu Morosini-Grimani u Savičenti ovog će se vikenda održati festival sira. Evo što su vam ove godine u sklopu festivala pripremili:
- gastro kutak "Kumparička" gdje će vam pripremati slasna jela od sira
- streličarstvo (koje možete isprobati od 11 do 19 sati)
- facepainting (od 15 do 18 sati)
- PROMO cijene ulaznica: sve ulaznice snižene su za 50%

Ulaz u dvorište kaštela biti će besplatan (gdje se navedeni sadržaj odvija), dok su za posjet ostatku kaštela (multimedijalna izložba i Escape Castle igra) potrebne ulaznice koje su na 50% redovne cijene za vrijeme trajanja festivala.

Radno vrijeme kaštela ove subote i nedjelje biti će od 11 do 19 sati.

DO 28. RUJNA U BUJAMA
Izložba "Volim svoju županiju"

U povijesnoj Kuli Sv. Martina u Bujama otvorena je izložba foto-natječaja „Volim svoju županiju“.

„Cilj je istaknuti posebnosti i tradiciju svih hrvatskih krajeva i podsjetiti građane koliko je Hrvatska lijepa“, kazala je Pintauer Šmit.

Foto-natječaj „Volim svoju županiju“ pokrenut je 2016. godine te od tada, Hrvatska zajednica županija svake godine potiče sve ljubitelje fotografije da na jedinstven način promišljaju o krajevima iz kojih dolaze te da kroz objektive svojih fotoaparata zabilježe detalje, motive i posebnosti svakog kraja Hrvatske, odnosno ono najbolje od županija u kojima žive. 

Prva tri mjesta prema mišljenju stručnog žirija foto natječaja 2022. godine, zauzele su fotografije „Zamagljen“, autorice Mary Crnković Pilaš iz Grada Zagreba; „Čuvar stada“, autora Antonia Oršulić iz Dubrovačko-neretvanske županije i „Snježna kapelica“, autora Goran Lončar iz Vukovarsko-srijemske županije. Iz Istarske županije najboljom fotografijom za 2022. je ocijenjena fotografija „Predvodnik stada“, autora Olivera.

Postav posljednje putujuće izložbe foto natječaja za 2022. godinu, čiji je organizator Istarska županija, donirat će se Općoj bolnici Pula.

U Kuli Sv. Martina u Bujama izložba ostaje otvorena do 28. rujna 2023. godine ,s radnim vremenom od 11 do 13 sati i od 17 do 19 sati. Izvan radnog vremena izložba se može pogledati prema dogovoru, slanjem e-maila na info@uciliste-buje.eu Pučkom otvorenom učilištu Buje. 

Podsjećamo, ovo su samo neka od zanimljivih kulturnih događanja koja će se održati u Istri ovoga tjedna.

(I.I., S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.