Fažana usvojila proračun težak više od 8 milijuna eura

Fažana usvojila proračun težak više od 8 milijuna eura-132696

63% RASHODA ULOŽITI ĆE SE U RAZVOJ OPĆINE I GRADNJU
Vijećnici Općinskog vijeća Fažana sinoć su većinom glasova donijeli novi proračun težak 8.149.000 eura uz projekcije proračuna za 2024. i 2025. godinu. Proračun je usvojen s 8 glasova ZA i tri protiv, Raula Marsetiča (IDS), Ivana Geršića (IDS) te Lidije Udovički.  Interesantno, tri prisutna oporbena vijećnika nisu, u zakonski predviđenom roku, podnijela ni jedan amandman na proračun.  

"Ovogodišnji proračun je razvojni što je razvidno jer se čak 63 posto rashoda ulaže u razvoj općine i gradnju. Stručne službe su pripremile proračun i ja stojim iza njega. Fažana je od učmalog mjesta postala mjesto poželjno za živjeti, mještani znaju što je napravljeno od plaža, oborinske odvodnje u Maloj Vali, MMC-a, dječjih igrališta, uređenja mjesta..., a i sve planirane projekte ćemo završiti, bez brige, neovisno o opstrukcijama." - rekao je načelnik Radomir Korać o Proračunu za 2023.

Načelnik Radomir Korać je naglasio da će Dom za starije i nemoćne biti izgrađen 2024. ili 2025. godine, problem je što se početna vrijednost projekta popela sa 25 milijuna kuna, na 45 milijuna kuna, a sam Dom se ne financira državnim sredstvima. 

"5.1 milijun eura će biti izdvojeno za razvoj općine, točnije za projektnu dokumentaciju izgradnje poduzetničke zone San Pellegrino te Doma za starije i nemoćne, Nogometni centar u Fažani, izgradnju Skate parka i rekonstrukciju javne odvodnje i javne rasvjete." - objasnila je Danijela Anjoš, pomoćnica pročelnika za proračun i financije.

Osim Proračuna za 2023. godinu, prošli su i Prijedlozi Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Statut predškolske ustanove
Dječji vrtić Sunce Fažana i Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu istog vrtića. Prošli su i Prijedlozi Društvenog i gospodarstvenog programa Općine Fažana, Programa građenja komunalne infrastrukture, Programa održavanja komunalne infrastrukture, Socijalnog programa Općine Fažana i Zaključka o utvrđivanju prijedloga Plana gradnje komunalno vodnih građevina, sve za 2023. godinu. 

Na kraju su vijećnici u zadnjoj točci Dnevnog reda većinom glasova utvrdili i vrijednost boda za obračun godišnje komunalne naknade u visini od šest kuna (0,80 eura) po četvornom metru korisne površine stambenog prostora u 1. zoni općine, mjesečno bi to iznosilo pedeset lipa (0,066 eura), što je povećanje od 25 posto.

(DV)