PONEDJELJAK, 1. TRAVNJA
Tradicionalni blagdanski stolovi u Hrvatskoj često su obogaćeni neizostavnim jelom - bakalarom. Taj stolni klasik koji se priprema na različite načine, ali čiji recept često nosi duh obiteljske tradicije, slavi se na poseban način ove godine. Naime, 1. travnja, u popodnevnim satima, Fažana će biti domaćin prvog Festivala bakalara.
Ova inicijativa proizašla je iz srca Petra Banka, poznatog proizvođača bakalara iz tvrtke Alden iz Baderne. Ideja je jednostavna - okupiti ljubitelje ove delicije, ali i one koji žele naučiti pripremati je na tradicionalan način. Festival će također biti prilika za natjecanje u pripremi bakalara te edukativne radionice.
Program Festivala bakalara obiluje zanimljivostima i aktivnostima koje će oplemeniti uskršnje dane u Fažani. Uz tradicionalne uskršnje običaje, poput mise i bdjenja u crkvi sv. Kuzme i Damjana, kao i bogatog programa za najmlađe, koji uključuje kreativne radionice i tradicionalne uskršnje igre, ovaj Festival dodaje poseban šarm uskršnjim danima.
Glavni događaj, "Fešta od bakalara", održat će se 1. travnja, u 16 sati. Timovi će se natjecati u pripremi bakalara na tradicionalan način, koristeći recepte koji se prenose s koljena na koljeno. Svaka ekipa će dobiti sirovu ribu i priliku da je priprema uz dodatne sastojke po vlastitom izboru. Nakon kuhanja, stručni žiri će odabrati pobjednika, a nagrade za najbolje pripremljen bakalar su zasigurno primamljive.
Za glazbeni ugođaj zadužen je Redikul bend, koji će svojom energijom dodatno začiniti atmosferu ovog događaja.
Uz bogatstvo tradicije i okuse koji će zasigurno oduševiti sve posjetitelje, 1. Festival bakalara obećava da će postati nezaobilazan dio uskršnjeg programa u Fažani.
Ponedjeljak, 1. travnja
9:00 – 19:00 Izložba velikih uskršnjih jaja i dekoracije
10:00 Uskršnja misa u crkvi sv. Kuzme i Damjana
10:30 Uskršnji doručak za mještane i posjetitelje na trgu
16:00 Uskršnji zeko – kreativne radionice
Tradicionalne uskršnje igre (pogodi pinjatu, uguraj jaje u uskršnje gnijezdo i dekoracija jaja) i potraga za uskršnjim jajima: Pupetta – izrada lutke pilića i lutkarska predstava
16:30 Natjecanje u tucanju i pičenju jaja
Fešta od bakalara, 1. travnja 16:00 sati
- natjecanje i edukativna radionica pripreme bakalara na tradicionalan način – 20 ekipa
- Svaka ekipa (do 2 člana) dobit će skuhani i očišćeni bakalar koji će pripremati uz dodatne sastojke po vlastitom odabiru i količini (krumpir, maslinovo i suncokretovo ulje, sol, papar, peršin, češnjak). Od pribora, tu će biti zdjela i bat za tučenje bakalara
17:30 Proglašenje pobjednika pripremanja bakalara na tradicionalan način
16:00 – 18:30 Glazba: Redikul bend
(REX)