Drugi dan šestih dana maslinovih ulja u Vodnjanu

KUHARSKE RADIONICE, PREDAVANJA,NATJECANJA…
Piše i snima: Alen Kalebić
I drugi dan 6. Dana mladog maslinovog ulja bio je izrazito zanimljiv. Gastro show je započeo već u 11 sati kada je i sajam otvoren. Današnja se gastro ponuda zasnivala na jelima od boškarina. Gastro show su otvorili učenici strukovnih škola iz Poreča i Labina i to s ribljim menijem. Nakon mladih kuharskih nada na red je došla agencija AZRRI koja je održala kuharske radionice pripreme mesa istarskog goveda. Radionice je održalo 20najboljih AZRRI-evih ugostitelja na temu boškarin i maslinovo ulje. Potom je u 16 sati predavanje o povijesti istarske gastronomije održao Davor Šišović i to na temu boškarin u povijesnoj gastronomiji Istre. Nakon predavanja oko 18 sati započela su kuharska natjecanja. Prvi su se natjecali maslinari kojima je zadana tema bila meso boškarina. Nakon njih na red su došli i istarski gradonačelnici s godtima iz Italije kojima je zadana tema bio riblji filet. Zadnji su se natjecali sponzori Euroherc osiguranje i Zagrebačka banka. I danas su cijeli dan kuhali predstavnici Udruge kuhara i to: tripice boškarina, lešada nadeva od flama boškarina, orzotto s jetricom, pinca u biski, fritule s dunjom i kremom malvazije te štrudel s šparugama. Također dodijeljena su i priznanja vodnjanskim maslinarima koji su osvajali nagrade izvan Vodnjana. Nagrade je uručio vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović i to: Toffetti Lucio, Pastrovicchio Antonio, Belci Livio i o Lorenzo, Kersan Igor, Pekica Mario, Sučić Ante te Chiavalon Sandi. Prije same dodjele nagrada, kratak nastup održala je klapa Cinkvina, a Euroherc osiguranje je održao malu nagradnu igru u kojoj je slučajnim odabirom nekog od posjetitelja te točnim odgovorom na postavljeno pitanje dodijelio dvije police osiguranja.
Također i danas su održana brojna predavanja i druga po redu vođena degustacija maslinovih ulja. Degustaciju su vodili predstavnici Udruge USAMU iz Buja. U 14:30 predstavnici Zagrebačke banke predstavili su leasing za maslinare, u 15 sati je mr.sc. Višnja Vučetić iz DHMZ-a predavala o utjecaju klimatskih promjena na poljoprivredu s naglaskom na maslinarstvo, u 15:45 sati je prof.dr.sc. Olivera Koprivnjak s Medicinskog fakulteta iz Rijeke održala predavanje na temu Karakteristike prerade maslina u Istarskoj županiji. U 16:30 je univ.dipl.ing.kem. Milena Miklavčič Bučar predavala o kontroli i praćenju maslinovog ulja u Sloveniji, u 17:15 je prof. Lanfranco Conte održao predavanje na temu Da li se može ovjeriti vjerodostojnost maslinovog ulja u laboratoriju. Zadnje današnje predavanje održala je dr.sc. Darija Vranešić Bender na temu Maslinovo ulje u cjeloživotnoj prehrani čovjeka. Sva su predavanja bila jako dobro posjećena, a najbolje su bila posjećena događanja u šatoru gdje se najbolje jelo i pilo, a naravno i zabavljalo. Nakon zatvaranja sajma u 21 sat je koncert u Omladinskom domu održala Jozefina i Trio Rio