Dobro došao Rujan, dobro nam došli novi kulturni događaji!

Dobro došao Rujan, dobro nam došli novi kulturni događaji!-139221

KULTURKLIK: DONOSIMO PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ VIKEND
Izdvojili smo najinteresantnija kulturna koje možete posjetiti ovoga vikenda u Istri. Izbor je velik, brojne izložbe kvalitetnih umjetnika, koncerti na kojima nastupaju Hari Rončević i Božo Vrećo, u Motovunu možete doživjeti Mračne tajne motovunske čarobnice Dilette, a na PP Učka kreće Učkarski sajam. Večeras je veliko zatvaranje Downtown-a u Puli, kao i 'Vodnjan film festival u Fažani film festival'.

PETAK, 1. RUJNA U 19 SATI,
FAŽANA: Vodnjan film festival u Fažani film festival

4. Vodnjan film festival u Fažani film festival (VFFuFFF) održati će se 1. rujna (petak), s početkom u 19 sati, u šumici ispred bivše kasarne u Fažani.

U ovogodišnjem jubilarnom izdanju festivala, za prestižne Zlatne strijele natječe se 15 filmova različitih žanrova i formata, od igranih, preko dokumentarnih, do eksperimentalnih i animiranih.

Tradicionalno, Zlatne strijele dodjeljuju festivalska publika i stručni žiri, koji ove godine čine Mladen Lučić Luc, Romina Tonković, Davor Sanvincenti, Sana Perić i Darko Pekica. Program upotpunjuju standardna Glazbena sekcija festivala (GSF) i posebna nagradna lutrija za publiku: organizatori su i ove godine pripremili petnaestak vrijednih nagrada za goste i prijatelje festivala.

Vodnjan film festival u Fažani film festival organizira La Udruga iz Vodnjana, uz podršku Prostora za urbanu kulturu iz Fažane.
U slučaju kiše i lošeg vremena, festival će se prebaciti u Vodnjan i održati na zatvorenom u prostoru Stare škole (Astra). O eventualnim promjenama, organizatori će publiku obavijestiti putem Facebooka i Instagrama.

PROGRAM 4. VFFuFFF-a:
1.9.2023, 19h
Natjecateljski program
Svečana dodjela Zlatnih strijela
Nagradna lutrija za publiku
Fešta

Ukratko o festivalu:
VFFuFFF je (među)narodni filmski festival posvećen nekonvencionalnom filmskom stvaralaštvu koji se ne uklapa u standardne filmsko-festivalske obrasce, kao ni u mnoge druge. U natjecateljskom programu festivala, koji nema zadanih tematskih i žanrovskih smjernica, prikazuju se kratkometražni filmovi nezavisne produkcije bez post-produkcijskih zahvata, odnosno oni koji nisu prošli proces montaže, oblikovanja i podlaganja zvuka i glazbe, uređivanja slike, video efekata, kompjuterske animacije, Camere obscure i drugih načina obrade filma.

Filmovi su snimljeni kamerom ili mobitelom, primjenom Play-Pause ili In-camera tehnike snimanja.

Festival je 2020. godine osnovao kolektiv Novi vodnjanski filmski val (NVFV), uz podršku udruge Prostor za urbanu kulturu iz Fažane. Prva edicija VFFuFFF-a održana je u ljeto 2020. godine u dvorištu Kasarne u Fažani. Od tada, VFFuFFF se svake godine, na istom mjestu, tradicionalno održava početkom rujna.

PETAK, 1. RUJNA U 20:30 SATI,
PULA: Nastupa umjetnički par flamenco umjetnika Teo y la Mar

U petak, 1. rujna u 20:30 sati u vrtu Gradske radionice u Puli nastupa umjetnički par flamenco umjetnika Teo y la Mar. Sljedećeg dana ujutro od 10 - 12 bit će održana radionica Uvod u svijet flamenco umjetnosti.

Teo y la Mar je duo baziran dijelom na tradiocionalnim, a dijelom na originalnim flamenco skladbama. Njegovi članovi, Teo Mandžuka (flamenco gitara) i Maria Keck (vocal, ples, cajón),modernim tekstovima i stilom izvedbe publici približavaju krajnje emotivnu atmosferu flamenco, vatrene, strastvene ili čak bolne, nostalgične pjesme. Bend je osnovan 2022. godine u Ljubljani i od tada su nastupali na festivalu Kavč (Ljubljana), Layerjevoj Hiši (Kranj), Festivalu Lent (Maribor), Liszt institutu (Zagreb) te Muzikumu, galeriji B32 te  Kultúrtér i Theater Spinóza u Budimpešti.

Radionica flamenca koja će biti održana dan nakon nastupa pružit će uvid  u kompleksnu umjetničku formu flamenca nudeći mu jednostavan, a cjelovit pristup kroz komunikaciju ritma (dlanovi/pljeskanje), pjevanja i plesa.

Više o umjetnicima: 
Teo Mandžuka gitarist je rođen u Rijeci. S glazbom se počeo baviti u ranom djetinjstvu, s time da učenje gitare započinje kod lokalnih profesora u crikveničkoj osnovnoj školi.

Flamencom se bavi već više od deset godina, a sklada i vlastite kompozicije. Redovno nastupa u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji te surađuje s brojnim plesačima i pjevačima flamenca. Također, nastupao je i kao solist u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Flamenco Festivala Zagreb. U siječnju 2019. godine izdao je petnaest skladbi naalbumu Spanish Spirit kojeg je objavila njemačka diskografska kuća Sonoton.

Maria Keck diplomirala je suvremenu koreografiju na Mađarskoj plesnoj akademiji, potom magistriravši glazbenu terapiju na Sveučilištu Alcala de Henares. Flamencom se bavi više od 20 godina, a devet ih je provela upravo u Španjolskoj, predstavljajući se i nastupajući na najprestižnijim madridskim pozornicama, surađujući pritom s mnogim domaćim i stranim umjetnicima. Inicirala je mnoge tradicionalne i fusion flamenco projekte, kao što su: De Cobre, Miguel Reyes Sextet, Pellizco del Foro, Ex Auro. Svoje projekte je provodila, a radionice i seminare izvodila u Španjolskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Finskoj, Estoniji, Latviji, Japanu, Argentini i Meksiku.

Već šest godina vodi vlastitu školu flamenca u Madridu pod nazivom Flamenco Nuevo. Trenutno je i voditeljica slovenske flamenco zajednice Luna Gitana.

Programske aktivmosti Gradske radionice podržavaju Ministarstvo kulture i Grad Pula, a ulaz na sva događanja je besplatan.

PETAK, 1. RUJNA, OD 20 DO 24 SATA
PULA: VELIKO ZATVARANJE 4. SEZONE GLAZBENO-SCENSKOG CIKLUSA DOWNTOWN PULA 

Glazbeno-scenska manifestacija Downtown Pula, namijenjena promociji mladih, lokalnih glazbenika i alternativne glazbene scene Pule, u petak donosi peto, ujedno i zadnje ovogodišnje izdanje.

Svako od pet glazbenih događanja ove godine posvećeno je drugačijem glazbenom žanru i različitom mladom lokalnom glazbeniku, DJ-u i/ili producentu. Svi događaji popraćeni su svjetlosnim i LED instalacijama Visualia grupe, a u petak, 01.09. od 20 do 24 sata Downtown Pula će na De Villeovom usponu ugostiti mladog pulskog glazbenika Luku Šipetića koji će DJ setom predstaviti svoj glazbeni projekt nemanja i zavrtjeti svoje nikad objavljene outtakeove i omiljene glazbene dragulje iz cijelog svijeta.

Nemanja je glazbeni projekt mladog pulskog autora i umjetnika Luke Šipetića koji se javnosti prvi put predstavlja 2019. godine, svojim eponimnim debi albumom Tarot Funk. Spoj plesnog istočnjačkog i anatolijskog funka okupan mističnim simbolima tarota zaintrigirao je publiku, ali i kritiku te poharao regionalne i europske glazbene ljestvice. Veliki uspjeh albuma rezultirao je i formiranjem benda.

Intrigantan ‘melting pot’ raznih world music stilova i konceptualne tematike obavijene misticizmom nastavio se i na drugom albumu Cosmic Disco objavljenim 2020. godine. Pod utjecajem “Tibetanske knjige mrtvih” i naizgled nespojivih stilova poput cumbije, tajlandskog funka i afro-funka nemanja nastavlja svoj uspješan koncertni pohod. Album je, unatoč koroni, predstavljen od Ljubljane do Skopja, a nakon dva albuma koji su bili proglašeni kao jedni od najboljih albuma u regiji, bend se posvećuje koncertima uživo i eksperimentiranju sa svojim zvukom.

Aktualni, treći album Voodoo Beat izašao je početkom ovog ljeta, a rezultat je svirki i razvijanja zvuka: vrući afro-kolumbijski ritmovi, karipski dub i tropska egzotika koja oduševljava publiku po klubovima i festivalima diljem regije i svijeta.

Ulaz na sva Downtown Pula događanja je slobodan.

Downtown Pula organizira umjetničko-zabavni program za sve uzraste, promovira alternativnu  glazbenu scenu na atraktivnoj lokaciji u srcu starog grada, a građanima i turistima omogućuje upoznavanje s lokalnom umjetničkom scenom grada Pule.

Downtown Pula podržavaju Turistička zajednica grada Pule, Visualia Festival, Kampanjola eko bira, Arheološki Muzej Istre i LAS production services.

PETAK, 1. RUJNA U 21 SAT,
PULA: Hari Rončević na pulskom Kaštelu

Slavljenički koncert Hari Rončevića "Još ovaj put 30 godina karijere" održati će se i na pulskom Kaštelu u petak, 1. rujna u 21 sat, a njime će majstor emotivnih stihova obilježiti 30 godina iznimno bogate kantautorske karijere.

Od izvedbe Buntovnika bez razloga u malom splitskom kafiću, nastupa na Melodijama hrvatskog Jadrana s pjesmom Getanin pa do danas kada njega i njegove pjesme znaju svi, Hari za svoju vjernu publiku priprema najljepše i najobožavanije pjesme koje su obilježile njegovo stvaralaštvo.

Kao iznimno plodan autor, s nekim se je pjesmama teže rastajao u životu. Jedna od njih je i "Još ovaj put", za koju je rekao: "Napokon, odlučio sam snimiti pismu koju sam poklonio Oliveru Dragojeviću.

SUBOTA, 2. RUJNA U 10 SATI,
SVETVINČENAT: Besplatna radionica Unfixed Ground španjolske kompanije La Coja

Mediteranski plesni centar poziva 2. rujna na besplatnu radionicu španjolske plesne kompanije La Coja koja će se održati u sklopu njihove umjetničke rezidencije u Svetvinčentu.

U sklopu umjetničke rezidencije za projekt PROXIM španjolske kompanije La Coja, u Mediteranskom plesnom centru 2. rujna održat će se radionica za profesionalne plesače te sve ostale koji još nisu, a voljeli bi se upoznati sa suvremenim plesom.

Trajanje radionice je od 10-12:30 sati, a sudjelovanje u programu besplatno uz opciju preporučene donacije.

Prijave za sudjelovanje su obavezne, a primaju se putem info@mediteranskiplesnicentar.hr najkasnije do petka 1.9.2023.

Prethodno plesno iskustvo je dobro došlo, no nije nužno – sudionici trebaju ponijeti udobnu odjeću i dobru volju!

Radionica Unfixed Ground bavit će se propitkivanjem teritorija i njihovih sklonosti. Cilj je pronaći tijelo koje je osjetljivo na određeni prostor u koje se radi. Sudionici će se usredotočiti na korištenje poda koji se kreće s njima te će se igrati s mnogim mogućnostima baš tog poda na koje utječu svi naši koraci i pokreti.

Kompanija La Coja trenutno radi na tome kako mi utječemo na našu okolinu i kako ova okolina utječe na nas. S ogromnom plastičnom tkaninom kao podom, usredotočeni su na različite pristupe: kako je održati lijepom i stabilnom, kako je premještati i koje su veze između ovog poda i našeg okoliša. Svoj rad temelje na različitim tekstovima Bruna Latoura, Vincianea Despreta ili Judith Butler koji ukazuju na potrebu pronalaska tijela koje misli da je potpuno ovisno o svijetu u kojem živimo, preuzimajući pritom odgovornost za vlastitu prisutnost.

U MPC-u će se fokusirati na pronalaženje ovog tijela koje želimo stvoriti, tijela koje se ne oslanja na konvencionalna plesna pravila, već na odnos sa scenskim materijalima. Na velikom podu ne samo da se igramo, već pronalazimo napetosti i proturječnosti koje su tako zanimljive i utječu na naše ponašanje u svakodnevnom životu.

SUBOTA, 2. RUJNA U 19 SATI,
HRELJIĆI: Koncert ansambla saksofona 

Turistička zajednica Općine Marčana poziva vas na koncert ansambla saksofona ove subote, 2. rujna u 19 sati. Koncert će se održati ispred crkve Majke Božje od Zdravlja u Hreljićima.

Nastupiti će 10 glazbenika iz Hrvatske i Slovenije - polaznika Seminara saksofona koji se svake godine održava u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu pod vodstvom profesora Tomislava Žužka. Na programu su djela Antonina Dvoraka, Modesta P. Musorgskog, Karla Jenkinsa, Steviea Wondera i Henryka Mancinia.

Tomislav Žužak je dobitnik većeg broja domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima se izdvajaju Rektorova nagrada, Nagrada UFAM - Pariz 2002., Nagrada Radio podij 1999.g., Nagrada HDS-a na tribini Darko Lukić (2009.) te Prva nagrada na 1. hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Papandopulo (2012). Kao solist nastupao je uz Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Orkestar Slovenske policije i ansambl Cantus. U periodu 2001.-2011. godine, kao član sastava Ensemble 4Saxess, pored brojnih koncertnih 
gostovanja snimio je i dva nosača zvuka za RTV Sloveniju. Od 2008. godine djeluje kao bariton- saksofonist u Kvartetu saksofona Papandopulo. Njihov nosač zvuka Papandopulo u izdanju Croatia

recordsa najprodavaniji je album klasične glazbe proteklih godina. Sudjelujući u radu raznih ansambala, Žužak djeluje na mnogim glazbeničkim područjima, posebno njegujući suvremenu glazbenu produkciju.

Njegov solistički CD Susreti s hrvatskim skladateljima izdala je 2012.g. kuća Cantus. Kao pedagog djeluje na Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, te kao docent na muzičkim akademijama u Zagrebu i Sarajevu.

Koncert organizira TZO Marčana u suradnji s Općinom Marčana i Župnim uredom. Slobodan ulaz.

SUBOTA, 2. RUJNA OD 18:45 DO 19:45,
MOTOVUN: Mračne trajne motovunske čarobnice Dilette

Emotivna, istinita priča motovunske čarobnice Dilette Michiel otkriva tajne iz prošlosti.

Zamislite uglednu gospođu visokog venecijanskog društva, suprugu prvog motovunskog podestata, koja se prepustila čarobnom svijetu. Njena sudbina, isprepletena tajnama, ispričana je kroz interpretativnu šetnju Istra Inspirita u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Motovun, koja je obilježila prošlu sezonu.

Dilette Michiel otkriva mračne tajne iz motovunske prošlosti, vodeći vas kroz autentične lokacije u ovom predivnom srednjevjekovnom gradiću. Pratite njene korake i istražite Motovun, gdje se povijest i magija isprepliću.
Svoje mjesto rezervirajte na: info@istrainspirit.hr

NEDJELJA, 3. RUJNA, OD 10 DO 20 SATI,
PARK PRIRODE UČKA: 15. Učkarski Samanj

Učkarski samanj najveći je sajam tradicionalnih proizvoda Istre i Kvarnera, a 15. izdanje samanja održat će se u nedjelju, 3. rujna 2023. godine na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka, u trajanju od 10.00 do 20.00 sati.

Sajam će i ove godine obuhvatiti izložbeno-prodajni, kulturno-zabavni, ugostiteljski, dječji i edukativni program. Zabavni program predvodit će legendarni Koktelsi, dok će na terasi Planinskog bara u poslijepodnevnim satima posjetitelje zabavljati grupa Anelidi.

Na izložbeno-prodajnim štandovima predstavit će se preko 50 proizvođača i udruga koji će prezentirati svoje proizvode, usluge i zanate. Posjetitelji će se u ovom dijelu sajma moći upoznati s tradicionalnom izradom autohtonih glazbala, kovanjem željeza, izradom drvenih figurica, gljivarstvom, kulturnom baštinom lovranštine, a posebna atrakcija i ove će godine biti tor s autohtonim životinjama: boškarinom, ovcom pramenkom, tovarima i kravama.

Prodajni dio sajma obuhvatit će bogatu ponudu lokalnih proizvođača, a među ostalim, na štandovima će se prodavati razni mliječni, mesni i suhomesnati proizvodi, med, voće, rakije i likeri, vina, craft pive, čajevi, džemovi, prirodna kozmetika, domaći kolači, čokolade, fritule…

Ugostiteljski dio sajma ponudit će tradicionalne gastronomske specijalitete, na tri lokacije – na parkiralištu Poklon, uz Planinarski dom Poklon te na terasi Planinskog bara u sklopu Centra za posjetitelje Poklon.

Tijekom cijelog trajanja sajma, posjetitelji će moći uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu, na dvije lokacije. Na glavnoj pozornici program će voditi Robert Ferlin, a nastupit će KUD Zlatela, Etno skupina Šćike, Mreža škola PP Učka te KOKTELSI.

Zabavno će biti i u Centru za posjetitelje Poklon, točnije na terasi Planinskog bara, gdje će se za veselu atmosferu pobrinut grupa Anelidi. Uz zabavni program, posjetitelje u CZP Poklon očekuje i zanimljivo predavanje „Penjačevi zapisi“, proslavljenog alpinista, pisca, fotografa, filmskog snimatelja i redatelja – Stipe Božića, s početkom u 14.30 sati.

Dječji program ove će se godine odvijati u šumskom ambijentu Učionice u prirodi, gdje najmlađe posjetitelje očekuje dječja predstava „Čarobna svirala“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Predstava će se održati u dva termina, u 11.30 i 12.30 sati.

Promet preko Učke će se, kao i prethodnih godina, za vrijeme sajma odvijati jednosmjerno – iz smjera Istre prema Kvarneru. Od 9 do 21 sat odvijat će se posebna regulacija prometa, na dijelu ceste D-500 od naplatne postaje "Čvor Vranja" do spoja/križanja s cestom ŽC- 5047, i dalje na dijelu ŽC-5047 u blizini zapadnog portala tunela Učka s istarske strane do Veprinca.

Tvrtka BINA Istra i ove je godine svim posjetiteljima omogućila sponzoriranu cijenu tunelarine od 1,50 EUR, a sve informacije o načinu korištenja niže cijene tunela, dostupne su na internetskoj stranici Parka prirode Učka.

Osim automobilom, na sajam je moguće doći i autobusom. Za posjetitelje XV. Učkarskog samnja organiziran je izvanredni prijevoz besplatnim autobusom iz Opatije. Polazak će biti svakih 30 minuta sa stanice na Slatini u periodu od 9.30 do 18 sati, a povratak s Poklona od 11 do 20 sati.

Tradicionalni planinarski pohod neće izostati niti ove godine, pa se svi oni koji na Poklon žele doći pješke, mogu pridružiti planinarskim društvima Knezgrad i Opatija na planinarskom pohodu od Lignja do Poklona. Pohod kreće u 10.00 sati, a planirani dolazak na Poklon je oko 13 sati.

Sve važne informacije vezane uz XV. Učkarski samanj dostupne su na stranicama Parka prirode Učka.

Pokrovitelji tradicionalnog XV. Učkarskog sajma su Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Grad Opatija, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Opatije i Turistička zajednica Općine Lovran.

NEDJELJA, 3. RUJNA,
MEDULIN: Likovna kolonija na Vižuli

Udruga MedulinArt organizira 3. 9., u nedjelju, na Vižuli likovnu koloniju. Tijekom dana desetak slikara radit će na svojim slikama pa pozivamo sve zainteresirane da dođu i prošetaju, pogledaju i podrže njihovu umjetnost. Članovima iz naše udruge pridružit će se umjetnici iz Umaga, Pazina i Siska.

Tema je Ulicama Medulina.

Po završetku slike će bit izložene u izlozima galerije Loža na medulinskoj placi do subote, 9. rujna. Nakon izložbe slike će biti donirane prenočištu za beskućnike Rachem.

NEDJELJA, 3. RUJNA U 21 SAT,
PULA: BOŽO VREĆO NA PULSKOM KAŠTELU

Uzbuđenje u Puli raste jer se bliži glazbeni događaj na pulskom Kaštelu, 3. rujna, na kojemu će lirski tenor Božo Vrećo oživjeti emocije kroz svoj anđeoski glas. 

"Hej people, vidimo se na mletačkoj utvrdi 3. rujna! Jedva čekam!" poručio je Božo Vrećo pratiteljima na društvenim mrežama.  

Božo Vrećo najpoznatija je bosanskohercegovačka zvijezda današnjice. Njegova glazba stvara veze između svih prisutnih. Na njegovim koncertima osjećaji ljubavi, ushićenosti i katarze preplave sve priutne, te ih spojaju u nevjerojatuj atmosferi zajedništva. 

"Božo Vrećo donosi više od koncerta, to je duboko duhovno iskustvo. S njegovim izvođenjem, sevdah postaje više od glazbe - to je emocionalna sloboda koju ćete osjetiti u svakoj noti" rekao je organizator koncerta Tomislav Kašljević.

Božo Vrećo nadmašuje žanrove i spaja sevdah s elementima jazza, bluesa i spiritualne glazbe. Bit će to glazbena sinergija koja će vas ostaviti bez daha. Dođite i  spojite se s glazbenim čarobnjakom današnjice - Božom Vrećom!

Ulaznice su dostupne na eventim.hr.

DO NEDJELJE, 9. RUJNA
VRSAR: 33. Međunarodna studentska kiparska škola Montraker

Već četvrto desetljeće organizira se početkom rujna međunarodna studentska kiparska škola u vrsarskom kamenolomu Montraker. Studenti, profesori i kamenoklesari ove će godine svoj rad započeti 28. kolovoza. Tijekom dva tjedna svi zainteresirani moći će, od ponedjeljka do subote (8 – 12 i 16 – 19 sati) pratiti rad sudionika sve do subote, 9. rujna kad će se svečano predstaviti nastale skulpture i time zaključiti još jedno kreativno iskustvo učenja i rada u kamenu.

Tijekom trajanja Škole svoj će rad, započet prošle godine, realizirati i akademski kipar Giuseppe La Bruna, donedavni dekan Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji te u više navrata mentor studentima u Montrakeru.

Studentima će u obradi kamena pomagati tehnički suradnik i akademski kipar Petar Dolić te kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. O radovima studenata pisat će stručna suradnica Vilma Bartolić, povjesničarka umjetnosti.

Tijekom trajanja škole na vrsarskoj rivi će biti postavljena izložba odabranih fotografija s prošlogodišnjeg fotonatječaja Montraker, uključujući i tri nagrađene fotografije. Na taj će način Montraker  na još jedan način zaživjeti među
mještanima i njihovim gostima. Sama Škola Montraker nastala je iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića koji su, u potrazi za bogatijom kulturnom ponudom Vrsara, iskoristili napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije.
 
Svi zainteresirani fotografi mogu se i ove godine javiti na  fotonatječaj  te se natjecati za novčane nagrade – prva nagrada iznosi 300 €, druga 200 € i treća 100 €.
 
Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Organizator škole je Pučko otvoreno učilište Poreč, suorganizatori Općina Vrsar- Orsera i TZ Općine Vrsar, te Maistra d.d. i Kamen d.d. koji podupiru projekt kroz donaciju. Gotove skulpture postavljaju se u javni prostor, a o njihovom postavljanju brine komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara.
 
Ove će godine u radu škole sudjelovati sljedeće akademije:
Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
mentor: Alem Korkut
student: Leonardo Losciale

Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka
mentor: Hrvoje Urumović
student: David Adulmar
Umjetnička akademija Split
mentor: Nikola Džaja
student: Filip Glaurdić

Akademija za likovnu umjetnost i oblikovanje Ljubljana
mentor: Metod Frlic
student: Denis Dražetić

DO UTORKA, 5. RUJNA,
PULA: Samostalna izložba Nade Lučić - "Slike same pričaju"

Svoje radove u tehnici ulja na platnu izlaže NADA LUČIĆ u galeriji " Stari grad " Kandlerova 14. Pula, a naziv izložbe je "SLIKE SAME PRIČAJU".

Izložba se otvorila 30. kolovoza, a traje do  5. rujna. Radno vrijeme galerije je ujutro od 10 - 12 i navečer od 19 - 21 sat.

NADA  LUČIĆ rođena je u Puli . Polazi likovne radionice u Zajednici Talijana Circolo i u ULIKS-u tečaj slikarstva u Puli. Slikarstvo je njen hobi a do sada je sudjelovala na skupnim izložbama i likovnim natjecanjima. Član je Udruženja likovnih i književnih stvaralaca Pula - ULIKS.

Umjetnost ne poznaje granice ni ograničenja.To je područje u kojem mašta pleše , emocije se bude, a duh poleti. Serijom radova nastalih tijekom proteklih godina, ponajviše tehnikom ulje na platnu, slikarica nastavlja istraživanje likovnog jezika te daje svom likovnom izrazu nova značenja i nove dubine. Sada već prepoznatljiv slikarski stil gradi suptilnim nijansiranjem boje i specifićnim potezima kista, kojima nas odvodi u svijet glazbe, prirode i drugih neispričanih priča.

U izloženim radovima slavi se iskonska ljepota i važnost prirode, ona koja nas okružuje i obuzima. Nadam se da ćete uživati istražujući ovo umjetničko putovanje i cijeniti predanost i uporan rad uložen u stvaranju svakog slikarskog djela.

DO SRIJEDE, 13. RUJNA,
PULA: Izložba "Umjetnost eko hodanja 2, od Pule do ... i natrag"

U srijedu, 30. kolovoza u 20 sati, u Galeriji HDLU Istre u Puli otvorila se samostalna izložbena prezentacija Mirjane Tomašević Dančević - Umjetnost eko hodanja 2, od Pule do ... i natrag. Izložba ostaje otvorena do 13. rujna, a može se razgledati radnim danima od 9 do 15 sati, te utorkom i četvrtkom i u poslijepodnevnom terminu od 17 do 19 sati.

"Analizirajući izložbenu cjelinu koju potpisuje Mirjana Tomašević Dančević, primjetna je koncentracija na zaokruživanje jednog likovnog istraživanja. Premda se njezini dosadašnji ciklusi prelijevaju i nadovezuju, umjetnica svjesno ostaje unutar samozadanog kanona. Pred nama je isječak iz niza njenih vizualnih istraživanja.

Ovu izložbu predstavljam kao konceptualni projekt jer nosi karakteristike raznorodne ali promišljene cjeline. Ne poštujući formalnu artificijelnost umjetničkog jezika, autorica ga izvrgava neuobičajenom gradbenom materijalu. Izazov joj je poigravanje s odabranim predmetom nađenim pri hodanju i daljnje propitivanje njegova suodnosa s okruženjem. Koristeći izabrano autorica se ne libi upotrijebiti elemente živih boja. Ponekad su to korišteni predmeti ili njihovi dijelovi, a često prirodne strukture. Od artificijelnih artikala tu je odbačena plastična, gumena, metalna, staklena i kartonska ambalaža, obuća, opušci, odsluženi baloni i cijevi te olovke, flomasteri, pasteli ili pak primjerci laboratorijskog posuđa."
Eugen Borkovsky, VIII. 2023.

O AUTORICI:
Mirjana Tomašević Dančević

Umjetnica, autorica i edukatorica, rođena u Puli, rano djetinjstvo provela u crvenoj zgradi s pogledom na „Arenu“, profesorica je povijesti umjetnosti i engleskog jezika i likovne kulture. Autorica je knjiga Kako nacrtati osjećaj? – Likovna terapija i (s)likovni dnevnik kao samopomoć i Letjeti i vratiti se, obje knjige s autorskim crtežima-pjesmama. Edukatorica, međunarodno angažirana, ko/autorica prvih hrvatskih likovnih udžbenika za učenike osnovne škole te odgojno-obrazovnih materijala. Autorica projekata i međunarodnih izložbi, npr. BOL/PAIN: Osjećaj boli u radovima umjetnica-edukatorica izražen u mediju digitalne fotografije.

Članica udruga HDLU, InSEA, HRV-InSEA (dopredsjednica) i HDLU Istre (od 2020.). Više na blogu Dječja, likovnA i ja (Child/Art and Me), childartandme.com (trenutačno u mirovanju; katalozi izložbi mogu se vidjeti u rubrici „GALERIJA“)

DO PETKA, 15. RUJNA,
"TKO SAM JA/ WHO AM I?", IVA GAŠPARIĆ u GALERIJI ALVONA, LABIN

u četvrtak, 31. 8. u Galeriji Alvona u Labinu otvoriti će se izložba pulske umjetnice Ive Gašparić pod nazivom "TKO SAM JA / WHO AM I?"
Otvorenje je u 19,30 sati a izložbu će otvoriti Mladen Lučić.
Izložba ostaje otvorena do 15. 9. 2023.

Mladen Lučić:

…Novi Ivin ciklus naglašenim plasticizmom i skulpturalnom voluminoznosti stilski se nastavlja na prethodni, ali sada posjeduje znatno više minucioznih detalja te odiše svježim i razigranim koloritom. Relativizirajući odnos reprezentacije i iluzije, Iva nas paralelnim radnjama ovih slika uvlači u svojevrsni vremenski labirint, gdje se gubi osjećaj za stvarnost, vrijeme i prostor. Autorica sada svjesno akcentira svoj karakterističan anakronizam jer se ikonografski oslanja na civilizacijsku baštinu sedamdesetih godina, na jedno od posljednjih razdoblja prije tehnološkog buma kada su se djeca još pretežno igrala lutkama, a ne videoigricama…

ŽIVOTOPIS
Iva Gašparić rođena je 1976. godine u Puli, gdje je 1994. godine završila srednju Ekonomsku školu. 1995. godine upisuje Filozofski fakultet u Rijeci, studij Likovne umjetnosti. 2001. godine diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Marijana Pongraca i stekla zvanje profesora likovne kulture. 1997. godine nagrađena je kao dio strip kolektiva "Varieté Radikale" u kategoriji "Inovacija u stripu", a 1999. godine dobitnica je 3. nagrade u kategoriji "Kratki strip" na Salonu stripa u Vinkovcima. Od 2002. do 2008. godine stekla je predavačko iskustvo kao profesorica stručnih predmeta u Školi primijenjenih umjetnosti dizajna Pula i u Strukovnoj školi Pula a vodila je i nastavu likovne kulture u nekoliko osnovnih škola Pule i okolice u istom razdoblju. 2003. godine položila je Državni stručni ispit za učitelja likovne kulture u Zagrebu. Iste godine postaje članicom HDLU Istre, izlaže slike i stripove, crta periodični strip za Glas Istre i objavljuje stripove u međunarodnim strip revijama i fanzinima. Od 2009. godine stručna je suradnica, a od prosinca 2015. godine muzejska pedagoginja Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria (Državni stručni ispit, prosinac 2015.). 2018. je imenovana za dopredsjednicu i članicu Upravnog odbora HDLU Istre. Izlagala je na četrnaest samostalnih i devedeset i tri skupne izložbe u zemlji i inozemstvu (slikarstvo i strip). 2021. godine izlazi iz članstva u HDLU Istre. Dobitnica je nekoliko nagrada za slikarstvo. Živi i radi u Puli.

DO SUBOTE, 30. RUJNA,
POREČ: Izložba "Geologija"

U četvrtak u Galeriji Zuccato (Decumanus 34, Poreč) otvorena je izložba porečkog umjetnika s belgijskom adresom Luke Stojnića.

trajanje izložbe: 31. 08. 2023. – 30. 9. 2023.
radno vrijeme galerije: svakim danom od 10 do 12 i 17– 21, osim nedjeljom i državnim blagdanima.

Ulaz Slobodan

Promatranjem i proučavanjem djela Luke Stojnića, čije je izvorište gotovo uvijek skulptura, promatrač zapaža dualizme: masa – prostor, intencija – slučaj, statika – dinamika, čovjek – priroda, organsko – anorgansko te, u konačnici, duh – materija. Ti dualizmi supostoje u djelima te čine cjelinu rada.

Prostor je definiran odsustvom mase, uključivanje slučaja u likovno djelo pretpostavlja intencionalnu, aranžiranu intervenciju umjetnika, a statici, kao stanju ravnoteže sila, kontinuirano prijeti gibanje materije i utjecaji sila. Također, ključnim za razumijevanje Stojnićevih djela čini se i dualizam organskog te anorganskog, a posljedično, umjetničkog i znanstvenog. Koristeći različite materijale organskog i anorganskog porijekla, različite medije i postupke unutar i izvan kontrole umjetnika, Stojnić kao da pokušava djelima obuhvatiti sveukupnost postojanja – i duh/život i tijelo/materiju. Ako život poimamo kao produžetak i evolucijsku elaboraciju materije kroz divergenciju, odnosno život i materiju ne uzimamo kao binarne opozicije, nego kao dvije različite tendencije proizašle iz iste cjeline (H. Bergson), onda umjetnikova djela, u svom materijalnom postojanju, ujedno predstavljaju i postaju izvor života. Anorgansko i organsko čine tako lice i naličje iste cjeline, a materijalnost djela samo jednu točku u njegovom konstantnom gibanju. Upravo je ovakav način razmišljanja, počevši od naziva izložbe i djela pa do njihovog nastanka, ključan za razumijevanje umjetnikova opusa budući da znanstvenu temu i principe obrađuje vizualno, to jest umjetnički. Zanimljivo je pritom kako ne koristi znanstvene principe kako bi stvorio nešto funkcionalno, dokučio ili dokazao neku zakonitost, nego kako bi proizveo nešto neregulirano i nepredvidljivo. Stojnić znanstvenim principima razotkriva skrivenu strukturu umjetničkog djela, a umjetničkim postupcima podaruje materiji nepredvidivu formu i ulogu.
Patricia Počanić

Skulptura na fotografiji: Statics organic, foto Giuseppe Dall'Arche

Podsjećamo, ovo su samo neka od zanimljivih kulturnih događanja koja će se održati u Istri ovoga tjedna.

(I.I. i S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.