Do studenog uljare u Vodnjanu i južnoj Istri preradile tek oko 1.400 tona maslina

REZULTATI I KARAKTERISTIKE MLADOG MASLINOVOG ULJA BERBE 2012.
Na ovogodišnjoj manifestaciji u Vodnjanu 8. Dani mladog maslinovog ulja  predstavili su se maslinari iz Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Najbrojniji su bili maslinari iz Istre. Pod velikim šatorom okupilo se više od 80 maslinara koji su ponudili 200-tinjak uzoraka tek iscijeđenog mladog maslinovog ulja. Ovo okupljanje iz godine u godinu nalazi sve veći interes kako kod proizvođača, tako i potrošača - ljubitelja zlatno-zelenog  životnog eliksira - mladog maslinovog ulja. 
Svaka je sljedeća manifestacija bolja, kvalitetnija i posjećenija od prethodne. Od jedne male lokalne manifestacije domaćih vodnjanskih maslinara okupljenih u Udruzi maslinara Agroturist, postala je najveća manifestacija u regiji ovoga tipa, a ujedno i međunarodnog karaktera.
Prvotna ideja da se promiče kultura potrošnje mladog maslinovog ulja u potpunosti biva realizirana i ostvarena. Veseli nas da se takva praksa provodi i u ostalim maslinarskim regijama na samo u Hrvatskoj nego i šire. Dokaz tome su i naši posjetitelji koji dolaze iz šireg okruženja. Upravo sredinom studenog kampanja prerade maslina bi trebala biti na svom vrhuncu. Ove godine, u Istri pa tako i u Vodnjanu nije tako. Zbog dugotrajne suše u ljetnim mjesecima većina rodnih maslina je vrlo slabo rodila.
Sada je prilika da se osvrnemo na značajke ovogodišnje berbe maslina.
Do sredine studenog uljare u Vodnjanu i južnoj Istri preradile su tek oko 1.400 tona maslina što iznosi tek oko 40% od rekordne 2009. godine kad je bilo prerađeno 3.200 tona ploda maslina. Randmani su nešto niži, prosječno 14,6%, za razliku od prošle godine kad su bili 16,5%. Ovisili su o stupnju zrelosti ploda i o utjecaju suše na rodna stabla. Dosta šaroliko, od 9 do preko 26%, npr. karbonaca je „bacala" i do 26,5% za razliku od buže i leccina do 14,5%. Nezreli, odnosno plodovi prisilne zriobe koji su propatili sušu, davali su za 2-5% manje ulja.   
Usprkos svim nedaćama, maslinova ulja berbe 2012. pokazuju se vrlo kvalitetnim. To nam još jednom potvrđuje da maslinar ipak ima najveći utjecaj na određivanje kvalitete svog finalnog proizvoda.
U Oil baru Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu odrađen je ogroman posao koji je od velikog značaja za određivanje stanja u maslinarstvu i uljarstvu. Peteročlana komisija u sastavu: Goran Mühlstein, Maurizio Kresina, Marinko Pavlović, Feručo Kresina i Tomica Žužić obavila je kušanje te izvršila klasifikaciju maslinovih ulja svih onih izlagača smotre koji su svoje ulje predali na procjenu u Oil bar. 
Predano je 83 uzorka ulja. Od toga, 30 ulja je klasificirano i prezentirano kao ulje blažeg intenziteta po mirisu i okusu, 33 ulja srednjeg intenziteta po mirisu i okusu, dok su 20 ulja intenzivnog mirisa i okusa.
Generalno se može reći da su ove godine prevladavali svježi mirisi blažeg intenziteta, dok su ulja na okus bila snažnija i blago pikantnija od očekivanja, obzirom na ovogodišnje klimatske uvjete.
Zabilježeno je manje ulja sa nekom od mana u odnosu na prošlu godinu, što je rezultat dodatne edukacije maslinara i kvalitetnijeg rada i modernizacije uljara. Od mana istaknuli bi lagan užegli okus i miris prisutan u nekoliko ulja, upaljen plod u tri ulja, te biljnu vodu i pljesniv miris i okus u po jednom uzorku.

Svake godine povećava se broj izloženih monosortnih ulja. Od ulja koja su predana na prezentaciju u Oil bar najzastupljenije je ulje sorte buža. Ove godine karakterizira je intenzivan miris po svježoj travi, blag miris aromatičnog bilja i izražena pikantnost. Istaknuli bismo monosortno ulje buže, proizvođača FIORE, TOFETTI, TONIN, COSSARA, SALVELA, RUBINUM, SAN ANTONIO i SENEVRE, zizzoleru MELOTO, istarsku bjelicu SALVELA, karbonacu SAN ANTONIO, rosignolu RUBINUM, oblicu FRANKA, kao i miješane sorte obitelji Erlić.
Možemo zaključiti da se iz godine u godinu na tržištu pojavljuju sve kvalitetnija maslinova ulja.
Kako bi ova manifestacija i prezentacija mladog maslinovog ulja dobila na još većem značaju i bila još vjerodostojniji pokazatelj stanja u maslinarstvu naše regije, udruga Agroturist kao suorganizator zadužen za stručni dio programa, pored Oil bara, za iduće izdanje Dana mladog maslinovog ulja 2013., razmišlja o uvođenju stručnog ocjenjivanja te dodjelu nagrada i priznanja najboljim maslinarima. (REX / Franko Raguž dipl.ing.agr.)